7 comportamente care contează pentru echipa ta

7 comportamente care contează pentru echipa ta

Partea 1 - Încredere

"E greu să lucrezi cu oamenii, așa-i, moșule?" mă întreba bunicul de fiecare dată când ajungeam să îl vizitez. Sunt sigură că și tu ai auzit replica asta de nenumărate ori. Mă amuză afirmația, pentru că de foarte multe ori cel care face afirmația nu ține cont de faptul că implicit și cu el e greu de "lucrat". Așa că am inventat un răspuns pe măsură "Cu toți oamenii e greu, așa mi-a zis buna." Bunicului i-a plăcut și de atunci a rămas o glumă între noi.

Atunci când am început să coordonez o echipă am început să descopăr afirmația asta destul de des. Din experienta personală și a clienților mei, sunt foarte multe lucruri care pot sa "make or break" spiritul echipei, cultura companiei și rezultatele tuturor.

Și ele pot fi influențate -toate- de manager. Premisa de la care pleacă acest articol este că, indiferent dacă te consideri sau nu responsabil de un aspect slab al echipei tale, ești cel mai în măsură să îl corectezi, din rolul de influencer al echipei.

Ideea articolului mi-a venit în timp ce citeam Today Matters scrisă de John Maxwell. John vorbește în carte despre cum putem face fiecare zi sa conteze, dacă ținem cont de o serie de principii. Cartea m-a ajutat să vad niște legături între comportamentele noastre zilnice și managementul echipei, plecând de la comportamente mici, deja cunoscute și care pot face o imensă diferență dacă sunt folosite zilnic.

Articolul are 3 părți, pentru că mi-am luat spațiu să ofer la fiecare categorie de comportament exemple de acțiune, care să îți clarifice utilitatea și aplicabilitatea lor.

Angajații tăi vor să fie în siguranță. Oferă-le încredere.

"Ce obiceiuri de ședințe aveți în echipă?" este una dintre întrebările din audit-ul de HR pe care l-am construit. Și când răspunsul este " Nouă nu ne plac ședințele" sau " Ah, noi suntem prea mici, nu avem ședințe" știu ce urmează. De multe ori, stânga nu știe ce face dreapta, oamenii lucrează de la o luna la alta (salariu din salariu, pentru că atunci când își primesc salariul înseamnă că lucrurile sunt ok) și dacă au noroc de un manager carismatic sau de colegi colaborativi, se bucură de ele. Dar NU lucrează pentru business. 

Repet: echipele care nu cunosc, nu înțeleg și nu urmează conștient planul companiei, lucrează pentru sfârșitul lunii. Și spun asta din experiență.

De ce ședințele de echipă oferă încredere? 

Pentru că oferă transparență. Pentru că oferă curaj. Pentru că oferă standarde. Ședințele de echipă sunt un micro-climat extrem de important care, construit corect, oferă echipei echilibru. Și nu vorbesc din auzite. Am avut ocazia în ultimele 12 luni să implementez peste 10 ședințe (eu le-am cerut clienților să înceapă să facă ședințe) și am văzut beneficiile în organizația fiecăruia. Am inclusiv un template pentru cei care nu știu de unde să înceapă. Și modalități în care oamenii neimplicați sau care înțeleg ședința ca "pierdere de timp" să îți educe perspectiva. Cei mai des întâlniți în această categorie sunt... managerii.

Ședințele nu sunt doar cele în care discutați ce a făcut fiecare săptămâna trecuta. Sunt cele în care discutați reușita sau eșecul unui proiect și cum le folosiți. Sunt cele în care vă uitați la rezultatele financiare ale companiei și setați obiectivele următoare. Sunt cele în care planificați fiecare trimestru. Aceste informații oferă angajaților claritate și curaj.

Cert este că echipa ta are nevoie de încredere. Și, dacă ai nevoie ca angajații tăi să fie ceva mai implicați, să vină cu ceva mai multă inițiativă, să găsească soluții unde acum văd probleme... o solutie ar fi să faci ședințele într-un mod eficient.

Va urma...

Raluca Culda,
Consultant in bune practici de managementul echipei

5
Management toxic. 3 comportamente care otrăvesc or...
De ce nu vad candidatii anunturile de recrutare

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts