Clauzele specifice in contractele de munca

Clauzele specifice in contractele de munca
Contractul individual de munca are un caracter conventional, asadar partile sunt libere sa-si asume obligatii si sa solicite drepturi in schimbul acestora, cu exceptia celor interzise prin lege. Prin clauzele specifice, partile isi pot asuma si alte obligatii in afara celor prevazute in Codul Muncii.

Clauzele specifice - Beneficii pentru angajator si angajat

Astfel, in contractele individuale de munca pot fi introduse clauze specifice, cum ar fi: clauza de stabilitate; clauza de dispozitie; clauza de continuitate si clauza de rezultat.

Clauza de stabilitate - adaptabila la situatie

Clauza de stabilitate in beneficiul salariatului se refera la obligatia angajatorului de a garanta locul de munca pentru o anumita perioada de timp sau, in cazul in care acest lucru nu se intampla, de a plati salarii compensatorii conform intelegerii.

Salariatul va avea astfel garantia stabilitatii locului de munca, dar si angajatorul se poate asigura ca salariatul, desi ar putea avea alte oferte de munca mai avantajoase sub aspect material, va alege un loc de munca stabil si garantat pentru o anumita perioada de timp.

Clauza de stabilitate in beneficiul angajatorului se refera la garantia pe care salariatul o acorda acestuia in privinta mentinerii raportului de munca pentru o anumita perioada de timp.

Angajatorul se poate asigura ca salariatul nu va avea initiativa incetarii contractului de munca intr-un anumit interval de timp. Stabilirea unei astfel de clauze il va obliga pe angajatorla plata unei indemnizatii pe care, in situatia nerespectarii acesteia de catre salariat, o poate recupera.

Contractul individual de munca poate inceta, in ambele situatii, pentru motive care tin de persoana salariatului, asa cum sunt ele prevazute in Codul Muncii sau in cazul in care angajatorul nu si-a indeplinit obligatiile. Astfel, prin inscrierea in contractul de munca a unei clauze de stabilitate nu vor fi afectate drepturile partilor recunoscute de lege, ci vor fi negociate aspectele care tin de stabilitatea relatiei de munca pentru o anumita perioada de timp.

Clauza de dispozitie se refera la obligatia salariatului care, in timpul sau liber, pentru o anumita perioada, accepta sa fie pregatit sa raspunda solicitarii angajatorului de a se prezenta la locul de munca pentru indeplinirea unei sarcini de serviciu, in termenul stabilit de comun acord. Si in acest caz, angajatorul va avea obligatia de a acorda o indemnizatie si/sau de a compensa perioada respectiva cu timp liber corespunzator.

Clauza de continuitate - motivarea angajatilor pe perioada determinata

Clauza de continuitate se refera la angajamentul partilor de a prelungi raporturile de munca inca din momentul semnarii unui contract pe perioada determinata.

Astfel de situatii sunt intalnite in cazul angajarilor care au la baza inlocuirea temporara a unui salariat al carui contract de munca este suspendat. Angajatorul, pentru a se asigura ca salariatul va fi motivat sa atinga toate obiectivele, va putea oferi acestuia garantia continuitatii printr-o astfel de clauza.

O clauza de continuitate poate presupune prelungirea contractului de munca si dupa incetarea suspendarii raportului de munca al salariatului inlocuit, dar intr-un alt departament sau pe o alta functie pentru care salariatul are calificarea sau competentele necesare.

Salariatul in beneficiul caruia ar opera o astfel de clauza va avea garantia continuitatii raporturilor de munca cu acelasi angajator si va accepta mai usor un contract de munca pe perioada determinata care, prin natura lui presupune un loc de munca precar.

Clauza de rezultat - completarea unui drept al angajatorului

Clauza de rezultat se refera la obligatia salariatului de a atinge un scop sau un rezultat precis si identificabil.

Aceasta clauza este practic o extensie a dreptului angajatorului de a stabili obiectivele de performanta, insa rezultatul sau obiectivul urmarit trebuie sa fie realizabil din punct de vedere logistic, sa fie obiectiv, sa depinda exclusiv de prestatia salariatului si sa fie cat mai clar definit.

Salariatul isi asuma prin clauza de rezultat nu numai obligatia de a presta o activitate in beneficiul si sub autoritatea angajatorului, ci si realizarea obiectivului acestuia.

O astfel de clauza nu poate avea consecinta directa de incetare a raportului de munca, ci numai acordarea sau nu a unui adaos la salariu.

Este important de retinut ca aceste clauze nu sunt obligatorii, ci facultative, ele fiind exclusiv rezultatul negocierii contractului individual de munca.

1
Concediul Suplimentar de Maternitate - Decizia CJU...
Lipsa formarii profesionale a salariatilor

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts