De la a fi ocupat, la a fi productiv

De la a fi ocupat, la a fi productiv

Cu greu acceptam ideea ca nu suntem productivi si cu atat mai greu ne este cand totusi suntem extrem de ocupati si in continuare neproductivi. Probabil ca va spuneti destul de des ca a mai trecut o zi in care ati fost foarte prinsi si totusi la finalul zilei, nu prea se vad rezultatele.

Ca sa intelegem ce se intampla mai exact, ar trebui sa ne punem cateva intrebari: la inceputul zilei, ne-am stabilit cumva un target pe care sa il atingem? Chiar daca nu am facut asta, macar lucram la ceea ce este cu adevarat important?

Pentru a fi cu adevarat productiv, trebuie sa facem ceva mai mult decat sa raspundem la cele 2 intrebari de mai sus. Una din intrebarile cu adevarat importante, este daca atentia noastra este intr-adevar pe proiectul la care lucram. Nu cumva se intampla de multe ori ca in timpul unui proiect important, sa tindem catre rezolvarea mai multor situatii, ceea ce duce la pierderea din vedere a targetului stabilit deja? Ca sa rezolvi problema productivitatii trebuie mai intai sa admiti ca faci multi-tasking, iar daca esti deja dispus sa imi dai dreptate, poate problema e in alta parte: oare unde gresesti? Care este exact momentul cand incepi sa acorzi atentie altor taskuri decat celor propuse initial?

Pentru a stii asta cel mai bine, roaga pe cineva sa iti auditeze timpul, o zi doua ar trebui sa fie suficient, iar daca este imposibil chiar si cateva ore care ar trebui alocate unui raport, ar trebui verificate din exterior, pentru ca asa vei primi cel mai bun feedback. Odata raspuns la intrebarea "cand" si "cum", nu ramane decat sa faci un experiment, poate timp de o saptamana, in care sa stabilesti intervale de timp in care esti complet imun la oricare alte taskuri primite ulterior programului pe care ti l-ai stabilit deja. Ca sa fie mai usor, iti recomand sa incepi cu perioade mai mici de timp, in niciun caz sa stabilesti o zi in care nu vei mai intoarce capul in stanga si-n dreapta, mai degraba incearca pentru o ora sau doua sa iti rezolvi linistiti taskurile, urmand ca mai apoi sa permiti si rezolvarea altor probleme.

Tinand cont ca ai reusit sa aloci timp pentru fiecare problema in parte, recomand ca mai departe sa iti scoti din minte gandurile la ceea ce trebuie sa faci. Daca te vei apuca sa lucrezi la unul din proiectele propuse, totusi cu mintea la urmatoarele actiuni pe care crezi ca ar trebui sa le faci, nu vei reusi decat sa iti ingreunezi situatia, sa te enervezi iar productivitatea sau chiar calitatea muncii sa scada.

In loc sa te intrebi daca ar trebui sa faci anumite taskuri, mai bine intreaba-te cum sa le faci, pui punct la problema si le iei pe rand, altfel nu vei fi decat cu mintea in toate directiile si nu vei reusi sa rezolvi nimic corect.

Ca sa nu ne indepartam de la problema gandurilor care ne zboara prin minte, adaug si situatiile in care suntem distrasi, atat vizual cat si fonic. Ti se intampla sa aloci cele 2 ore proiectului pentru care ai venit mai devreme la munca si totusi, chiar daca nu e nimeni in stanga si-n dreapta sa te deranjeze, nu termini la timp, desi planurile initiale prevedeau asta.

12
In afaceri, nu castigi daca nu risti!
Cum sa ai mai multi clienti in webdesign?

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/