Stabilirea activitatilor si a responsabilitatilor conducerii si a salariatilor privind masurile de prevenire, protectie si interventie care trebuie intreprinse in cazul situatiilor de urgenta, determinate de temperaturi extreme.
Procedura se aplica de catre angajatii societatii, in cazul avertizarilor meteorologice oficiale de canicula sau ger.
Temperaturile extreme (canicula sau gerul) pot genera situatii de urgenta care trebuie gestionate in mod eficient, in scopul protejarii starii de sanatate a salariatilor. Informatiile oficiale cu privire la intervalele de timp si zonele care pot fi afectate de temperaturi extreme, sunt furnizate de Ministerul Mediului prin Autoritatea Nationala de Meteorologie si Hidrologie.
Aceleasi autoritati emit atentionari/avertizari cu privire la fenomene meteorologice, intensitatea acestora si posibile riscuri generate de fenomenele meteo, folosind un cod de culori descrescator ca intensitate, dupa cum urmeaza:
Efectele minime ale temperaturilor extreme asupra starii de sanatate a salariatilor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare, sunt in functie de intensitatea fenomenelor meteo:
1. Cod portocaliu:
a) cresterea temperaturii poate pune in pericol persoanele in varsta, persoanele cu handicap, persoanele care sufera de maladii cronice sau tulburari mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum si persoanele izolate;
b) atentie suplimentara pentru sportivi si copii, dar si pentru persoanele care lucreaza in aer liber.
2. Cod rosu:
a) sunt afectate toate persoanele, chiar si cele cu o stare de sanatate buna;
b) cresterea temperaturii poate pune in mare pericol persoanele in varsta, persoanele cu handicap, persoanele care sufera de maladii cronice sau tulburari mentale, persoanele care iau medicamente cu regularitate, precum si persoanele izolate;
c) atentie maxima pentru sportivi si copii, dar si pentru persoanele care lucreaza in aer liber.
1. Cod portocaliu:
a) Gerul (frigul puternic) poate pune in pericol persoanele vulnerabile sau izolate, mai ales persoanele in varsta, cele cu handicap, cele suferinde de boli cardiovasculare, respiratorii, endocrine sau de diferite patologii oculare, persoanele care au probleme ale sistemu-lui nervos sau sufera de sindromul Raynaud;
b) in cazuri cu sensibilitate ridicata la ger (in zona buzelor si a mainilor) trebuie consultat un medic si/sau un farmacist;
d) unele tipuri de medicamente pot avea contraindicatii de a fi luate in caz de frig puternic si este necesar sa se consulte medicul si/sau farmacistul;
e) unele persoane care lucreaza in aer liber trebuie sa acorde atentie sporita hipotermiei si agravarii simptomelor preexistente.
2. Cod rosu:
a) orice persoana este amenintata, chiar si persoanele cu o stare de sanatate buna;
b) pericolul este mai mare si poate fi major pentru persoanele vulnerabile sau izolate, mai ales pentru cele in varsta, cele cu handicap, cele ce sufera de boli cardiovasculare, respi-ratorii, endocrine sau de diferite patologii oculare, persoanele care au probleme ale sistemului nervos sau sufera de sindromul Raynaud;
c) in cazuri cu sensibilitate ridicata la ger (in zona buzelor si a mainilor) trebuie consultat de urgenta un medic si/sau un farmacist;
d) unele tipuri de medicamente pot avea contraindicatii de a fi luate in caz de frig puternic si, in consecinta, este necesar sa se ceara sfatul medicului si/sau farmacistul;
e) persoanele care lucreaza in aer liber trebuie sa acorde atentie sporita hipotermiei si agravarii simptomelor preexistente, astfel frisoanele si amortirea extremitatilor constituie semnale de alarma.
a) La anutarea Codului verde se institue un sistem de veghe sezoniera si se intreprind urmatoarele masuri preventive:
b) La anuntarea Codului galben se instituie masurile specifice de alerta dupa cum urmeaza:
c) La anuntarea Codului portocaliu/rosu se instituie masurile de mobilizare maxima, dupa cum urmeaza:
Asigurarea alimentatiei de protectie corespunzatoare meseriei, varstei si/sau afectiunilor/bolilor asociate:
Asigurarea continuitatii stocurilor de produse si materii prime/materiale, in special a celor necesare pentru continuarea productiei la parametri stabiliti;
Asigurarea supravegherii continue de catre medicii de medicina muncii si persoanele cu responsabilitati pe linia securitatii si sanatatii in munca
Suplimentarea personalului prin reprogramarea concediilor de odihna a personalului angajat;
Pentru ameliorarea conditiilor de munca:
a) reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor:
a) asigurarea alimentatiei de protectie
b) asigurarea echipamentului individual de protectie;
c) asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11.00 si dupa ora 17.00, in cazurile prevazute de lege;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Masurile se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile ce se iau in calcul.
Nerespectarea prevederilor O.U.G nr. 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca se sanctionează cu amenda de la 1500 la 2500 de lei.
By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/
Pentru a va oferi cea mai buna experienta online acest site utilizeaza cookie-uri.
Prin utilizarea site-ului nostru, sunteti de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.
Despre Cookie Sunt de acord