#staiacasa Amenintare sau Oportunitate

staiacasa-amenintare-sau-oportunitate

Te salut, sunt Corina Stratulat, parte a echipei de traineri "Rezist sa fiu Antreprenor?!" si mi-am alocat ultimele saptamani #standacasa observand mediul de business national si international si mai ales comportamentele antreprenorilor intr-o situatie noua, pandemia cu COVID 19.

Sunt mai multe aspecte despre care voi scrie, insa scopul acestui acestui articol este ca tu sa incepi sa faci ORDINE in viata ta, in business-ul tau, pe baza unei CLARITATI de care ai nevoie inainte de a actiona la panica, la impulsuri externe, care REAL nu te pot impacta si nu sunt factori decizionali.

Despre CLARITATE vorbeam si in 2019 si despre construirea unei afaceri stabile, bazata pe o crestere organica, bazata pe oferirea unui produs sau serviciu corect apreciat, valorizat si utilizat.

Vorbind cu zeci de antreprenori romani, lunar, cred ca peste 50% foloseau expresia "Imi doresc o PAUZA, vreau sa pun stop la viata mea macar cateva zile". Da, nu te mira, ritmul nebun si agitatia zilnica erau la limita suportabilitatii! De ce isi doreau atat de multi o pauza si de ce putem considera aceasta perioada OPORTUNITATE, nu doar AMENINTARE?!

  • Pentru ca cea mai des intalnita expresie era "Nu am timp!". Asta a adus la lipsa unei strategii de business, lipsa procedurilor de lucru, lipsa recrutarii eficiente, lipsa managementului de performanta, lipsa strategiei de marketing si comunicare, etc. Ce se intampla fara o strategie? Nu poti avea directie, angajatii tai sunt haotici, vin si pleaca, nu performeaza, produsul nu e cunoscut de clientul potrivit, te lupti in preturi, nu incasezi la timp, etc. E ca si cum mergi cu masina, cu viteza, pornesti GPS-ul, dar nu-i dai o destinatie clara.
  • Chiar daca ar fi avut timp, problema a fost ca multi nici nu intelegeau impactul unei strategii de business. Multe persoane s-au aruncat in antreprenoriat cu multa pasiune, curaj si naivitate, cu intentie buna sau nu, dar nici 20% cu educatie serioasa de business. Multi oameni de succes la nivel international au insistat pe recomandarea "Investeste in educatie minim 10% din ce castigi!". ... Si cand vorbim de angajati, evident ca investitia trebuie sa mearga si catre ei, nu doar in management sau owner-ul de business.
  • Un alt motiv, pentru care multi isi doreau o PAUZA este asumarea a prea multe roluri in propria afacere. Stiti expresia "Si centreaza si da cu capul". De ce ne asumam mai multe roluri decat putem duce psihic, mental si fizic?

1. Nu avem incredere in oameni. Nu le dam sansa sa demostreze, fiind suparati pe cei care ne-au dezamagit anterior

2. Credem ca doar noi facem lucrurile perfect si cu pasiune, ca doar e business-ul nostru! E posibil, insa devine dependent de tine si nu poate creste.

3. Presupunem ca ne pricepem si la vanzari, si la marketing, si la contabilitate, si la legislatie, si la resurse umane,etc. Real, chiar avem pregatire temeinica si abilitati pentru atat de multe??? Cu siguranta esti expert in ceva, si asta e abilitatea ta cea mai puternica. Cum ar fi sa faci doar acel lucru, sa-i aloci timp suficient, sa faci performanta si sa nu te mai irosesti cu alte activitati pe care nici nu le suporti... dar crezi ca "Asa trebuie!" .

Cu siguranta in primii ani de business, nu poti angaja atat de multi specialisti si faci tu din toate. Daca afacerea a crescut, vezi sa nu te irosesti si sa pierzi mai mult decat castigi, incercand sa le duci tu pe toate.

Aceasta perioada a pandemiei cu COVID 19, a creat panica, a generat comportamente extreme, scotand in evidenta toate friciile bine ascunse. Din pacate, efectele se vor vedea la cateva luni.

Nu e de judecat ca antreprenorii au stopat orice promovare sau comunicare despre produsele sau serviciile avute sau au bagat in somaj tehnic, fara sa caute solutii alternative. Este o reactie la stres, stres care oricum era aproape de maxim, e clar ca totul a parut AMENINTARE.

Daca nu am uita sa corelam activitatea business-ului, obiectivele pe care le avem in business, cu dorintele personale, nivelul stresului nu ar mai fi atat de mare!

In sesiunile din Programul Rezist sa fiu Antreprenor?! aduceam in discutie ce isi doreste sufletul fiecarui antreprenor. Unii radeau, altii se intristau imediat... Acum cu totii simtim ca tot ce facem are legatura cu sufletul nostru. Mai ales constructia unei afaceri, care aproape 90% este un vis, o pasiune, o dorinta arzatoare ... usor identificabila in misiunea personala a celui care a pus bazele.

Asa ca, aceasta perioada poate fi transformata in OPORTUNITATE si tu de fapt sa te simti mult mai bine in viitor, cu conditia sa te reintorci la ce isi doreste sufletul tau.

Daca vei gasi ca misiunea ta personala este indeplinita prin afacerea pe care o ai acum, vei gasi energie in tine sa te adaptezi, poate doar sa restructurezi si reasezi ceva.

Sunt si antreprenori, care acum profita de pandemie si isi inchid afacerea, fructificand la maxim ce se mai poate. Isi doreau si in trecut, dar nu aveau curaj, nu aveau claritatea pe care au obtinut-o acum, analizand la rece si detasat ce faceau.

Sunt multi antreprenori fortati de ordonantele de urgenta (horeca, fashion, beauty, stomatologie, etc), de ratele la banci, de restantele la furnizori si poate creante neincasate sa declare insolventa sau faliment. Cum vor rezista? Evident cu multa tarie psihica si gasirea motivatiei in valoarea lor personala, ca oameni, in viata lor personala... si repet in misiunea personala. Business-ul e doar un instrument prin care obtinem ce ne dorim!... nu e singurul instrument, nu e singura metoda sa fim fericiti si sanatosi.

Cunosc atat de multi oameni, printre care si eu, care au pierdut tot din punct de vedere financiar, la un moment dat. A trebui doar sa revina la abilitatiile lor native, sa se odihneasca putin, sa-si regaseasca sensul si au reconstruit totul de la 0 si mult mai profitabil.

Stiu ca pe termen scurt socul e dureros, fix ca o lovitura de genunchi cand cazi, te panichezi... dar pe termen mediu si lung te si amuzi de situatie si povestesti tuturor.

Avem acum in fata noastra OPORTUNITATEA sa o luam de la 0, sa facem o strategie eficienta, sa setam obiective in business corelate cu dorintele personale, sa ne recapatam energia si sa mergem cu bucurie pe destinul nostru.

Amenintarea actuala este "raul spre bine".

Am incredere ca poti si vei reusi in antreprenoriat, atata timp cat explorezi si duci la nivel de performanta abilitatiile tale si nu uiti de sufletul tau!

Cu drag!
Corina Stratulat - Trainer, Numerolog, Antrenor pentru Destin

3
Ce FRICI ai in functie de ziua nasterii?
Ce alegeri poti face ACUM? AZI pentru tine!

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts