Strategii utile în medierea conflictelor din companii

Strategii utile în medierea conflictelor din companii

Oricât de prietenos și de funcțional ar fi climatul organizațional în cadrul unei companii, inevitabil, între membrii acesteia pot interveni conflicte în orice clipă. Suntem oameni, iar conflictul face parte din viețile noastre.

Conflictele pot apărea atât între colegii din același departament, cât și între colegi din departamente diferite. Ele se pot produce deopotrivă între persoane care se situează pe aceeași linie ierarhică și între șefi și subalterni.

Există o multitudine de factori subiectivi ce pot declanșa conflictele la locul de muncă, de la temperamente și personalități diferite, la contradicție de interese, critici, impunere de obligații sau atitudini necorespunzătoare etc.

Important de reținut este faptul că aceste conflicte nu îi afectează doar pe cei care le poartă, ci și întreaga organizație, întrucât ele pot conduce la modificarea climatului organizațional.

Aici intervine omul de HR care, pe lângă atribuțiile cuprinse în fișa postului său, are rolul de mediator al conflictelor din cadrul organizației și al relației angajați-management. Acesta este și motivul pentru care persoana respectivă trebuie să fie percepută de colegi drept o persoană integră, discretă, empatică și nepărtinitoare. În caz contrar, nu va putea primi credit pentru calitatea sa de mediator de conflicte.

În abordarea conflictului, un profesionist adevărat va pune în aplicare cinci dintre secretele care stau la baza dezamorsării oricărei "bombe". Iată pe scurt care sunt acestea:

  1. Evaluarea situației - care presupune comunicare deschisă, transparentă, cu toate părțile implicate în conflict. Fiecare persoană este un membru valoros al organizației și trebuie punctat acest lucru.
    !!! În niciun caz mediatorul NU va judeca și NU va critica persoanele aflate în conflict.
  2. Concentrarea asupra problemei generatoare de conflict - Angajat în procesul de mediere, omul de HR nu se va focusa asupra persoanelor implicate pentru a evita riscul de a deveni subiectiv. Întreaga sa atenție va fi obligatoriu îndreptată către motivul conflictului pentru ca astfel să ajute părțile aflate în conflict să găsească o soluție comună.
  3. Detașarea de eventualele experiențe similare care au avut loc între aceleași persoane. Este recomandabil pentru mediator să evite tendința de a generaliza un eveniment și să soluționeze punctual fiecare conflict în parte.
  4. Sprijinirea persoanelor aflate în conflict cu scopul de a ajunge la un numitor comun și identificarea unei soluții de rezolvare a situației. În acest sens, omul de HR va propune posibile soluții, însă niciodată nu le va impune. Prin poziția și autoritatea deținute, impunerea soluțiilor ar putea fi interpretată drept constrângere și ar duce la o situație mult mai complicată.
  5. Convingerea părților aflate în conflict cu privire la valoarea egală pe care o are fiecare dintre ele în cadrul organizației, în care munca lor este indispensabilă atât pentru bunul mers al companiei, cât și pentru bunul mers al societății.

În concluzie, un profesionist HR va evita să lase conflictele să mocnească. Deși medierea este o sarcină dificilă, poate chiar stânjenitoare, este totuși de preferat să abordeze conflictele cât mai repede. Doar așa climatul armonios din cadrul companiei va fi menținut pe termen lung, lăsând loc pentru consolidarea echipelor și pentru creșterea randamentului angajaților. 

2
4 lucruri esențiale pe care orice angajator trebui...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts