Acoperișurile verzi - viitorul orașelor aglomerate și bucuria de a trăi

Acoperis verde

Într-o lume în care orașele s-au aglomerat de clădiri de biouri, de cartiere rezidențiale în care spațiul verde a devenit din ce în ce mai rar, un colț de natură în care să te relaxezi și să respiri aer curat este visul oricărei persoane care trăiește în mediul urban.

Deși viața la oraș este mult mai tentantă decât viața în mediul rural, pentru că oferă mai multe alternative, oportunități mai mari în ceea ce privește job-ul, serviciile performante, variantele multiple de relaxare, ceea ce lipsește marilor orașe sunt chiar spațiile verzi.

Monotonia urbană se vede printre clădirile din sticlă, beton și fier, în care oamenii își petrec mai mult de 10 ore pe zi la birou sau în blocurile rezidențiale care sunt înghesuite ca într-o cutie de chibrituri. Adesea, acestea sunt responsabile pentru canicula urbană, iar cei care stau la bloc sunt cei mai expuși condițiilor nefavorabile în perioadele extreme ale anului.

O tendință cu o creștere din ce în ce mai mare este faptul că multe familii își construiesc case de vacanță cu grădini foarte mari în apropierea orașelor, pentru a se bucura de liniște, de spațiu verde, de aer curat, cât și de posibilitatea de a-și produce o parte din hrană în propria curte. Din dorința de a avea un stil de viață cât mai sănătos, cât mai eco-fiendly, atenția acestora se îndreaptă către folosirea materialelor naturale, ecologice în designul de interior și în cel exterior, ce conferă locuinței un aspect atât funcțional, cât și modern.

Oamenii tind să aibă un impact negativ cât mai mic asupra mediului, iar o soluție pentru a crea noi spații verzi în orașele aglomerate și a sparge monotonia sunt acoperișurile verzi.

Acoperișurile verzi merg mai departe de semnificația arhitecturii contemporane și aduc o nouă importanță clădirilor ce au un rol major în mediul urban. Pe lângă impactul estetic pe care îl aduc clădirilor, implicit orașelor, acestea au și un rol funcțional bine ancorat în mediul urban.

Principalele caracteristici ale acoperișurilor verzi

A. Beneficii pentru mediu

 1. Îmbunătățesc aspectul clădirii - acoperișul verde este un mod simplu prin care se renunță la întregul design urban. Acesta devine parte integrantă cu mediul natural, oferind orașului un aspect modern.
 2. Rețin apa din abundență - vara acoperișul verde reține 70-90% din precipitații, iarna 25-40% protejând structura clădirii. Astfel acoperișul verde contribuie la diminuarea inundațiilor din orașe și are șanse foarte mici să fie cuprins de flăcări.
 3. Reduc efectul de seră din mediul urban - acoperișul verde protejează locuința de canicula de afară, obținându-se un efect răcoros, iar instalațiile pentru răcire nu vor mai fi necesare. În timpul iernii, costurile pentru încălzire vor fi reduse datorită unui astfel de acoperiș, pentru că reușește să izoleze mult mai bine locuința în comparație cu un acoperiș convențional.
 4. Îmbunătațesc aerul din mediul urban - acoperișurile verzi absorb praful din orașe și noxele produse de mașini sau de fabrici, contribuind, astfel, la purificarea aerului din mediu urban. Plantele îmbunătățesc oxigenul și absorb dioxidul de carbon și alte gaze nocive din aerul mediului urban.
 5. Oferă spațiu verde mediului urban într-un mod creativ - acoperișurile verzi sunt foarte versatile, pot fi construite atât pe clădirile rezidențaile, pe cele de birouri, cât și pe spațiul unor cafenele, mall-uri sau supermarket-uri.
 6. Oferă oportunități de noi locuri de muncă - acoperișurile verzi au nevoie de specialiști pentru implementare și mentenanță, în funcție de tipul acoperișului verde.
 7. Conferă un aspect ecologic și favorizează obținerea de subvenții sau reduceri de impozit pentru clădirile verzi - un avataj fiind subvențiile de realizare a unui acoperiș verde, deoarece acestea ajută la diminuarea suprasolicitării sistemului de canalizare din mediul urban.
 8. Stimulează biodiversitatea - acoperișurile verzi conduc la îmbunătățirea și păstrarea habitatului natural din mediul urban. Acestea conferă un refugiu pentru microhabitate, putând oferi adăpost pentru specii rare de insecte.

B. Beneficii pentru deținătorul unui acoperiș verde​

 1. Consumul de energie este diminuat - energia utilizată în locuințele care au un acoperiș verde este mult economisită. Vara protejează casa de caniculă, obținându-se un efect răcoros, iar instalațiile de răcire nu vor mai fi necesare, pe când iarna, costurile pentru încălzire vor fi reduse pentru că reușește să izoleze mult mai bine locuința decât orice alt tip de acoperiș.
 2. Au o durată de viață mult mai mare - un acoperiș verde rezistă mai mult decât unul clasic, deoarece vegetația protejează împotriva factorilor climatici. Un acoperiș clasic se poate deteriora din cauza expunerii continue la radiațiile ultraviolete, ploilor sau variațiilor bruște de temperatură, pe când un acoperiș verde rezistă de până la patru ori mai mult, decât cel clasic.
 3. Oferă izolare fonică - un acoperiș verde reduce poluarea fonică din locuință, pentru că undele sonore sunt captate și absorbite de acesta, în loc să fie reflectate, ca în cazul acoperișurilor clasice.
 4. Au rezistență la foc - acoperișurile verzi rețin apa și, astfel, un acoperiș verde are șanse foarte mici să fie cuprins de flăcări.
 5. Durată de viață este mai lungă și obținerea de subvenții pentru construirea acoperișurilor verzi - cel care dorește să își instaleze un acoperiș verde primește o subvenție pentru implementarea acoperișului verde, pentru că ajută la diminuarea suprasolicitării sistemului de canalizare. Un acoperiș verde este mult mai rezistent, decât unul clasic pentru că vegetația protejează acoperișul de factorii climatici extremi.
 6. Valoarea locuinței crește - datorită aspecului estetic ce are un impact puternic, beneficiilor ce duc la reducerea costurilor de întreținere a locuinței (energie economisită, izolare fonică, izolare termică), cât și atenției acordate mediului determină ca o locuință cu acoperiș verde să valoreze mai mult.

Acoperișurile verzi trezesc orașul la viață, îi redau suplețea și vitalitatea pe care le-a pierdut odată cu aglomerarea de clădiri din sticlă și din beton. Astfel, un oraș devine o atracție pentru turiști și se aliniază în rândul orașelor sustenabile.

Aici puteți vedea acoperișurile verzi pe care noi, Arta Grădinilor, le-am realizat în ultima perioadă.

3
Cum să trăim cu mai puțin? Minimalismul ca stil de...
Când Arta și Natura se întâlnesc

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts