Cum să trăim cu mai puțin? Minimalismul ca stil de viață

Design minimalist Design minimalist

Deși minimalismul este cunoscut preponderent în materie de design interior sau exterior, acest concept poate fi integrat și în viața de zi cu zi, ca stil de viață, dar este întâlnit și în muzică, arte vizuale, filozofie sau literatură.

Conceptul minimalist se definește prin sintagma "Less is more" adoptată de arhitectul Ludwig Mies van der Rohe, care pornește de la premiza că puțin înseamnă mai mult, referindu-se la faptul că se poate crea un design estetic doar cu elemente puține și funcționale, fără a aglomera spațiul cu lucruri inutile. Pornind de la aceeași idee, designerul Buckminster Fuller, descrie esența minimalismului ca "Making more with less", adică făcând mai mult cu mai puțin.

Minimalismul ca stil de viață

De cele mai multe ori trăim în mod automat, avem impresia că le putem face pe toate în același timp, dar le începem fără a le finaliza, ne pierdem întreaga energie divizând-o în multe activități, iar rezultatul la finalul zilei este nesatisfăcător pentru că au fost progrese mici într-o mulțime de direcții. Astfel, ne dorim ca spațiul de locuit să aibă un design cât mai simplu, cât mai funcțional care ne permite să ne eliberăm de agitația și stresul din întreaga zi. Acest stil de design interior este cel minimalist - concentrat pe spațialitate, prezența strict necesară a pieselor de mobilier, cu accentul pe lumină pentru impresia de spațiu, unde nuanțele predominante sunt griurile de alb-negru sau cele colorate pentru a crea o senzație de liniște și confort. Acesta este un promotor al utilizării elementelor naturale, iar plantele într-un astfel de design dau vitalitate și energia necesară spațiului fără a încărca atmosfera.

Designul de interior al locuinței este indicat să fie în concordanță cu stilul de viață pe care îl avem pentru a exista o continuitate a personalității noastre. Pentru a integra minimalismul în viața cotidiană, este necesar să învățăm să nu mai facem alegeri în mod reactiv, să eliminăm aspectele neesențiale și să ne canalizăm energia pentru lucrurile care contează cel mai mult pentru a le finaliza cu succes. Minimalismul se transpune în stilul de viață prin a învăța să facem ce trebuie, ci nu cât mai mult.

Nu de puține ori avem tendința de a acumula obiecte care nu ne mai sunt utile sau de a cumpăra mai mult decât este necesar, tocmai pentru a ne crea acea stare de confort, deși tindem să avem un design minimalist în locuință, îl aglomerăm. Consumerismul, dorința de a face cât mai mult ne obosesc și ne defocusează de la adevăratul drum.

Ce nu înseamnă a trăi "minimalist"?

A avea un stil de viață minimalist nu presupune a te priva de anumite lucruri, de a nu te mai răsfăța, de a ignora ce se întâmplă în jur pentru că trebuie să fii focusat. A trăi simplu nu presupune a avea o viață monotonă, plictisitoare, ci de a investi timpul tău cât mai înțelept posibil. Aceeași analogie este valabilă și pentru designul de interior minimalist, și anume că un design minimalist nu este plictisitor, banal, ci acesta redă esteticul prin detalii, prin funcționalități. Așa că nu trebuie să renunțăm la elementele pentru decorul locuinței, ci doar să fie esențiale și utile spațiului.

Cum ne redecorăm locuința într-un stil minimalist?

Putem aduce un aer fresh locuinței prin elementele decorative, însă acestea trebuie să fie utile, să aibă o contribuție importantă spațiului de locuit. Principalele decorațiuni, specifice stilului minimalist, care nu trebuie să lipsească dintr-o casă sunt elementele vegetale pentru că aduc vitalitate, energie și împrospătează aerul.

Astfel, noi îți recomandăm 4 soluții prin care poți redecora locuința într-un stil minimalist, cu elemente vegetale:

1. Pereți decorați cu licheni naturali - pereții decorați cu licheni naturali dau spațiului un aspect estetic puternic, dar contribuie și la crearea unei zone relaxante. Cu ajutorul lichenilor decorativi se poate aduce natura în interior fără ca spațiul să fie aglomerat, astfel punându-se în evidență zone neutilizate. Aceștia nu au nevoie de întreținere, așa că timpul tău nu va fi aglomerat, și poți să te focusezi pe lucrurile esențiale. Fiindcă nuanțele predominante în designul minimalist sunt griurile de alb-negru, nuanța de verde a lichenilor creează vitalitatea și energia pe care trebuie să o aibă spațiul de locuit.

2. Grădini verticale - precum lichenii naturali, acestea pun în evidență zone neutilizate, nu aglomerează spațiul, și în același timp conferă locuinței relaxare, confort, vitalitate și un puternic impact estetic. Plantele naturale din grădina verticală ajută la purificarea aerului, absorbind mirosurile neplăcute. Dacă îți place să gătești, se poate realiza o grădină verticală cu plante aromatice, astfel îți poți crește propriile plante pe care să le foloști în preparate. Grădinile verticale dețin sisteme de irigare și fertilizare a plantelor, pentru a avea mereu un aspect verde, astfel încât tu nu îți aglomerezi timpul. Acestea nu curg și nu fac dezordine în locuință, întrucât plantele sunt fixate în cuiburi special create pentru a evita acest aspect.

3. Plante ornamentale vii - dacă vrei să pui în evidență nuanța, textura sau forma unui perete, intrarea în locuință, o piesă de mobilier, scara de la intrare sau orice colț din locuință, poți alege o plantă ornamentală care să transmită mesajul indirect. Plantele ornamentale se întegrează perfect în stilul minimalist, dându-i dinamicitate și vitalitate locuinței. Dacă îți place să călătorești și îți faci griji că planta se va usca, poți alege plante ornamentale stabilizate - acestea sunt rezultatul unui proces de prelucrare a plantelor naturale, constând în înlocuirea limfei cu un produs de stabilizare, pe bază de glicerină.

4. Tablouri cu licheni naturali - designul minimalist are nevoie de vitalitate și de o legătură cu natura, astfel că un tablou cu licheni naturali este soluția ideală de a aduce natura în interior într-un mod creativ. Pe lângă benefiile pe care le oferă lichenii decorativi, precum că oferă un confort psihic, creează un impact vizual puternic, redau energia locuinței, tabloul poate fi mutat ușor în diferite zone ale locuinței, pentru a schimba aspectul.

*Aceste elemente vegetale le poți găsi pe www.artagradinilor.ro .

Astfel, a trăi într-un stil minimalist presupune a-ți redefini modul de viață, locuința, mai exact, perspectiva din care privești lucrurile.

3
Studiu de caz: Acoperiș Verde Lidl România
Acoperișurile verzi - viitorul orașelor aglomerate...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts