Îți iubești job-ul, dar îți urăști biroul?

Natura la birou

În zilele de astăzi, a integra natura sau elementele vegetale în birouri nu mai este o alegere, ci o necesitate. Cu toții petrecem mai mult de opt ore pe zi la locul de muncă, într-un spațiu închis, uneori cu lumină artificială, iar pe termen lung aceste aspecte duc la scăderea productivițății angajaților, la lipsa atenției, la o stare de disconfort acumulată cu stresul cotidian.

Un element care schimbă radical aspectul locului unde lucrăm, dar și starea noastră de spirit este natura. Există cercetări care arată tot mai clar că locurile de muncă care incorporează elemente naturale, precum plante, lumină naturală, culori vii și forme naturale generează beneficii vizibile atât pentru angajați, cât și pentru companie.

Natura în cadrul locului de muncă produce efecte pozitive, de la fericirea angajaților la creșterea creativității și productivității acestora, scăderea absenteismului, creșterea retenției angajaților, cât și atragerea celor mai buni oameni de pe piață. Un design prietenos, confortabil al locului de muncă unde natura este prezentă în toate formele sale, plasează compania în preferințele angajaților.

Totul se bazează pe principiul biophilic care se traduce în afinitatea instinctivă pe care oamenii o au cu alte elemente vii. Designul biophilic este prezent în toate marile companii la nivel internațional, fiindcă au înțeles că oamenii sunt cea mai importantă resursă pe care îi poate avea o companie.

Biophilic Design este despre a crea spațiului interior o conexiune cât mai reală cu natura, chiar de a aduce natura în interior prin elemente vegetale precum - licheni decorativi, grădini verticale, acoperișuri verzi, plante ornamentale, iluminat cât mai natural și chiar a amenaja în jurul clădirii o grădină urbană unde angajații își pot muta biroul sau întâlnirile de business, dacă spațiul permite acest lucru.

Schimbări mici, efecte mari

Sir Cary Cooper CBE, profesor de psihologie și sănătate organizațională la Manchester Business School de la Universitatea din Manchester si co-fondator al firmei de consultanță Robertson-Cooper, a coordonat un studiu despre impactul naturii la locul de muncă. Studiul a avut rezultate spectaculoase, și anume creșterea cu 15% a stării de bine, un nivel cu 6% mai ridicat de productivitate și creșterea creativității cu 15% a angajaților din mediile unde au fost amenajate multe elemente vegetale. O treime din respondenții acestui studiu au declarat că designul unui birou ar afecta decizia lor de a lucra în cadrul unei companii.

Astfel, pentru a crea un mediu plăcut de lucru unde oamenilor le face plăcere să lucreze, să petreaca mult timp este esențial să acordăm atenție designului biophilic, să integrăm cât mai multe plante, pereți vegetali, chiar să fie construit un acoperiș verde pentru a controla temperatura din interior într-un mod natural și, în același timp, compania să economisească energie.

În România, această tendință a început să ia amploare recent. Primele companii care au integrat natura în birourile angajaților au fost companiile de IT/Software unde angajații petrec foarte mult timp în birou, în fața monitorului, urmate de cele din domeniul financiar.

Este ușor să aducem natura în interior

A aduce natura în interior presupune utilizarea materialelor naturale în designul biroului, precum lemnul, piatra, diverse plante ornamentale, crearea de cadre care să imite mijlocul pădurii, utilizarea culorilor cât mai aproape de cele care se găsesc în natura: verde, galben, albastru, valorificarea iluminatului natural.

Chiar dacă spațiul biroului este mic și nu permite prezența plantelor ornamentale sau nu ai în plan reamenajarea companiei dupa principiile designului biophilic, poți amenaja pereții clădirii cu licheni decorativi sau grădini verticale care au dublu rol: amenajarea unor spații neutilizate sau a celor inestetice, cât și efectele benefice pe care le produce natura asupra biroului.

A investi în crearea unui mediu de lucru plăcut, viu, energizant, plin de vitalitate cu ajutorul elementelor vegetale (licheni decorativi, grădini verticale, acoperișuri verzi, plante ornamentale) presupune, de fapt, a investi în oamenii companiei.

Echipa Arta Grădinilor a integrat natura în cadrul mai multor companii, printre care se află și cea de jos. Acum, îți iubești și job-ul, cât și biroul!

Natura face oamenii mai fericiți, mai creativi, mai productivi.
Nu neglija impactul pe care îl poate avea natura asupra mediului de lucru din compania ta!

1
Care sunt beneficiile lichenilor decorativi la bir...
Cum aducem natura în interior fără ca spațiul să f...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts