Când Arta și Natura se întâlnesc

High Line - parcul suspendat din Manhattan

În fiecare zi vedem construcții ruinate, lăsate să se destrame, fără să existe un plan de reabilitare și modernizare al lor, care odată aveau o însemnătate importantă pentru societate, iar astăzi nu mai reprezintă decât o ruină ce ocupă spațiul inutil. O astfel de construcție a fost și vechea linie ferată High Line din Manhattan, New York, dar care a reușit să strângă o comunitate în jurul ei, ce a transformat-o într-un parc suspendat în mijlocul metropolei.

Parcul suspendat, High Line, este un exemplu reprezentativ că arta și natura pot transforma orice spațiu într-o oază de verdeață, că specialiștii în arhitectură peisageră și arhitecții redau personalitatea orașelor, creând noi spații care devin centre de interes pentru oamenii din toate colțurile lumii.

Istoria construcției căii ferate suspendate și modernizarea acesteia este o întreagă viziune despre urbanism, sustenabilitate și artă stradală, iar principiile pot fi aplicate și în România. În 1847 a fost construit de către primăria New York-ului o cale ferată la sol, dar aglomerarea acesteia cu trenuri și automobile a provocat foarte multe accidente, încât strada a devenit renumită după amploarea acestora. Pentru a diminua rata accidentelor, trenurile erau însoțite de călăreți care anunțau trecerea trenurilor fluturând steaguri roșii, dar reala soluție a fost înlocuirea vechii linii cu o cale ferată suspendată, denumită High Line. Îndrăzneața proiectare a căii ferate, care trecea prin clădiri, a făcut-o foarte cunoscută.

Celebra cale ferată suspendată devine treptat o ruină din momentul în care transportul de mărfuri nu se mai realiza cu trenul, ci cu camioanele. Fiind lăsată să se degradeze, adesea, erau presiuni care susțineau demolarea acesteia, dar la finalul anilor '90 a fost creată asociația Friends of the High Line, care susținea transformarea acesteia într-un parc, pentru a fi deschisă publicului. Întregul proces de reabilitare și modernizare a căii ferate a avut loc în 3 etape, fiind finalizată și deschisă în întregime pentru public în 2014.

Astăzi, High Line, este unul dintre cele mai impresionante atracții din New York, fiind în mijlocul unei metropole agitate, care sparge monotonia clădirilor din sticlă printr-o arhitectură și un design al spațiului verde foarte creativ, existând o varietate de plante, texturi și forme. A devenit un întreg spațiu al oamenilor creativi și plini de viață, în care sunt expuse opere de artă, galerii, găzduind, de asemenea, și diverse evenimente culturale, ce oferă oamenilor oportunități creative și inovatoare de a trăi experiența High Line într-un mod diferit.

În București, un astfel de exemplu este Vila Oromolu, care a fost reședința guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mihai Oromolu. Clădirea a trecut prin mai multe etape de restaurare și modernizare, imediat lângă ea fiind spațiul de birouri, ce au devenit un loc al creativității, inovării și inspirației în structura urbană a Bucureștiului.

Noi, echipa Arta Grădinilor, am contribuit la conturarea noii viziuni, dându-i vitalitatea necesară de a crea conexiunea dintre trecut și viitor, fuziunea dintre natură și creativitate. Plantele ornamentale de pe fațada clădirii creează conexiunea cu spațiul verde din jurul acesteia, devenind parte din natura urbană.

Dacă fiecare clădire ruinată ar fi modernizată și adusă în prezent, integrată în viața noilor generații pentru ca oamenii, trăirile și amintirile din timpurile apuse să rămână în prezent și viitor, sustenabilitatea orașului s-ar realiza cu o mare ușurință.

În galeria de mai jos, descoperi proiectul în care am contribuit la amenajarea exterioară a Vilei Oromolu, București.

2
Acoperișurile verzi - viitorul orașelor aglomerate...
Cum schimbăm aspectul locuinței fără renovare?
 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts