Iubirea este “Apa Vie”

Iubirea este “Apa Vie”

"A fost odată ca niciodată, că, dacă n-ar fi, nu s-ar povesti". A fost odată ca niciodată un regizor de teatru îndrăzneţ şi foarte creativ, pe numele lui Ştefan Lupu, căruia i-a venit ideea să construiască un spectacol de la 0, cu un text original, o muzică superbă, tot originală, cu o coregrafie captivantă şi într-o distribuţie cu actori tineri foarte talentaţi şi versatili. Pe care, cum îmi spunea la sfâşitul spectacolului, i-a chemat la repetiţii şi au lucrat împreună până a mers totul impecabil în scenă.

Apa vie este un proaspăt spectacol de teatru-dans contemporan care poate fi văzut la Teatrul Mic, unde iar am fost la premieră şi iar am plecat cu senzaţia că astfel de premiere unde lucrurile funcţionează brici în scenă aş tot vedea. Mie nu îmi plac premierele de teatru, actorii sunt stresați fiindcă sunt la primele reprezentaţii şi exact atunci vin şi cronicarii de teatru ai urbei cu ochiul lor critic, spectacolul nu este așezat şi în toată nebunia asta, pot fi şi probleme tehnice. Dar uite că este deja este a doua la care merg la teatrul acesta şi totul iese foarte bine, chiar şi cu minore sughiţuri pe partea de tehnic pe care abia le-am sesizat.

Spectacolul a fost gândit şi realizat după Apa vie, povestea scrisă de Fraţii Grimm. Regizorul, actor şi coregraf deopotrivă, a luat un basm îndrăgit şi s-a jucat în jurul "apei vii", o metaforă care poate însemna iubire, speranţă, bucurie, împăcare, iertare, poveste cu final fericit. Despre toate ne vorbeşte această producţie teatrală, în paşi de dans, cu multă bucurie, construită pe un text original scris cu măiestrie de Daniel Chirilă. Scenaristul a intrat şi el în joaca regizorului şi a compus o piesă valoaroasă, scenă cu scenă, dialog cu dialog, ducând celebrul basm la un alt nivel şi exploatându-i simbolurile.

Au venit apoi muzica lui Mihai Dobre şi nebunia frumoasă a luminilor care au fost croşetate de Eranio Petruska într-un light design genial. Pe acest fond, elaborat până în cel mai mic detaliu: text, ilustraţie muzicală, lumini de poveste, Ştefan Lupu i-a pus în valoare pe fiecare dintre cei 10 actori din scenă prin conceptul său regizoral şi printr-o coregrafie care explorează şi relevă abilităţile fiecăruia în parte.

Apa vie este întâlnirea unor artişti foarte expresivi şi plini de energie care sunt, pe rând, rege şi pitic, un înţelept, un bufon, un călău, prinţi, o prinţesă bună şi una ne-bună, 2 paji, babe cotoroanţe, sfinte miercuri şi vineri. Exact ca în basmul Fraţilor Grimm. Fiecare actor interpretează cel puţin două roluri, costumele şi machiajul susţin perfect viziunea regizorală, iar magia din scenă şi modul în care totul este sincronizat m-au dus cu gândul la cât de grea trebuie să fie fiecare reprezentaţie a unei asemenea montări. Pe lângă replici, actorii dansează, se mişcă mult şi folosesc diferite dispozitive pentru a se deplasa. Un adevărat test de rezistenţă pentru toţi. Veţi vedea despre ce vorbesc, mai ales când intră în scenă cele două fete cu schiuri într-un moment senzaţional şi foarte autentic creat.

Textul este savuros, replicile sunt o combinaţie inteligentă de limbaj vechi şi actual, de scene filosofice, tragice, comice, de versuri şi proză, puse într-o poveste condimentată cu multă culoare şi umor. Momentele de dans individual şi de grup sunt gândite şi înşiruite pe firul epic al întâmplărilor şi împletite foarte inspirat de regizor cu replicile pentru a crea un cumul de emoţii în sufletul spectatorului. Râzi şi visezi la iubire, râzi şi te bucuri de binele care învinge mereu. Cam aşa te simţi la spectacolul lui Ştefan Lupu.

Apa vie este un spectacol inteligent, plin de umor şi culoare, o demonstraţie reală de talent regizoral, de creativitate, curaj şi interpretare. O asemenea montare complexă, în care se simte implicarea întregii echipe, mi-a plăcut nu doar din punct de vedere artistic, ci şi prin prisma efectului său asupra mea. La final, chiar dacă avusesem o zi stresantă şi eram abătută, am plecat zâmbind şi minunându-mă de ceea ce văzusem pe scenă. Teatrul mereu ne salvează dacă îl alegem şi dacă îl lăsăm să ne fie panaceu. :)

Vă îndemn să nu rataţi acest spectacol, căutaţi-l în repertoriul Teatrului Mic şi vă garantez că nu veţi regreta. Chapeau din corazon, Ştefan Lupu şi echipa pentru a voastră Apa Vie!

"iubirea este apa vie..." :)

"Apa vie"
Cu: Gabi Costin, Rareș Florin Stoica, Cezar Grumăzescu, Marian Olteanu, Ana Bianca Popescu, Alina Petrică, Alina Rotaru, Oana Pușcatu, Andreea Alexandrescu, Florin Crăciun
Regia/Coregrafia: Ștefan Lupu

Foto: Bogdan Catargiu

0
”Demnitate”, un dialog puternic despre onestitate
”Ținutul din miezul verii”- durerea sufletelor ars...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts