Mon Cabaret Noir – Explozie de energie și culoare

Mon Cabaret Noir – Explozie de energie și culoare

Mon Cabaret Noir, spectacolul pe care îl ratasem cu succes până zilele trecute, este o piesă de artă teatrală care spune inedit povestea Anitei Berber. Nu știam cine a fost Anita Berber, dar, după ce am văzut acest show artistic la Teatrelli, un spațiu chic și foarte potrivit pentru un spectacol de teatru-dans, am citit câte ceva despre ea. Am remarcat, în primul rând, curajul unei femei de a-și asuma personalitatea și stilul deosebite și de se exprima autentic, dar cu mult înaintea vremii sale.

Anita Berber a fost o artistă controversată a anilor '20 care a scandalizat Berlinul cu modul său inedit de a se expune pe scenă. Îi plăcea să șocheze prin aparițiile sale, căuta scandalul fiind numită "Zeița nopții", un simbol al decadenței și nudității. Dar, peste toate, Anita Berber a fost o femeie care voia doar să iubească și să fie iubită. O auzim des spunând "Vreau să iubesc și să fiu iubită" în spectacolul lui Răzvan Mazilu.

Dincolo de elgoiul adus femeii în general și Anitei Berber în particular, spiritului creativ și liber în manifestare al acestei actrițe, model și dansatoare, Mazilu creează prin acest spectacol un conținut artistic excentric și inedit care prezintă în mod senzațional un Berlin Interbelic plin de culoare și extravaganță. Iar dacă sunteți iubitori de artă teatrală, vă îndemn să vedeți acest spectacol în care Răzvan Mazilu nu doar că strălucește regizoral prin cum elaborează și expune povestea și prin talentul cu care le pune în valoare pe cele patru actrițe, dar și scenele în care apare el sunt fără cusur. Doamne, cum dansează pe tocurile alea cui!! Ca să nu mai spunem faptul că tot el semnează scenariul, coregrafia și costumele spectacolului care aduc în prim plan atmosfera de cabaret a anilor '20.

Desigur creația regizorală și coregrafică nu ar fi putut fi memorabilă fără interpretarea excepțională a actriţelor Ilona Brezoianu, Anca Florescu, Alina Petrică şi Ana Bianca Popescu care dansează, joacă şi cântă live alături de regizor.

Am să strecor aici o remarcă, fiindcă m-a fascinat să observ cum, desi este un performer pe care cu greu cred că îl egalează cineva de la noi, Răzvan Mazilu stă pe scenă cumva în umbra fetelor când sunt toți cinci prezenți, lăsându-le pe ele să strălucească.

Mon Cabaret Noir ne-o prezintă, așadar, pe Anita Berber în călătoria prin viața sa tumultoasă, de la copila inoncentă, la femeia fatală, puternică, fără prejudecăți, dar și vulnerabilă, tânjind după iubire, femeia abandonată, femeia clovn, femeia visătoare, artista care strălucește în lumina reflectoarelor. O femeie-personaj cu multiple fețe.

Actrițele vorbesc și cântă în patru limbi: engleză, germană, franceză şi română, dansează impecabil, poartă niște costume superbe și un machiaj sugestiv. Regizorul pare să fi cunoscut și exploatat (cu sens pozitiv, desigur) foarte bine particularitățile artistice ale fiecăreia dintre ele. Pe rând, fiecare moment solo al spectacolului este construit de regizor parcă fix pentru actrița care îl susține. În ceea ce privește scenele când sunt laolaltă sau dansurile sincron, acelea sunt adevărate explozii de energie și culoare foarte bine realizate. Există și puțină nuditate în spectacol, abordată cu mult bun gust și foarte necesară pentru exprimarea adevărului acelor vremuri și stilului de viață al eroinei.

Mon Cabaret Noir de la Teatrelli este o reușită artistică, un spectacol deloc conformist, vibrant, care sărbătorește viața, femeia și aduce laolaltă pe scenă cinci actori și dansatori cu personalități artistice puternice, mult talent și expresivitate în interpretare! Chapeau!

"Mon Cabaret Noir"
Cu: Ilona Brezoianu, Anca Florescu, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu și Răzvan Mazilu
Concept, regie, coregrafie, costume: Răzvan Mazilu
Asistent regie-coregrafie: Silvia Călin

Foto: Creart și Mihai Benea

0
Oxygen - În căutarea iubirii pure în doi
”Romeo și Julieta” – Un Shakespeare prea modern la...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts