Etapele angajarii personalului non UE

Etapele angajarii personalului non UE

Procesul de recrutare si angajare a fortei de munca din Asia are un caracter complex, care poate fi insa parcurs fara dificultati, sub conditia respectarii celor 3 etape majore si esentiale, reglementate de cadrul legislativ in materie, respectiv:

  1. Obtinerea Avizului de angajare in munca
  2. Obtinerea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca
  3. Obtinerea permisului unic

Primul document - Avizul de angajare in munca se obtine, de catre angajator, prin intermediul Integer Jobs Consulting, de la formatiunile teritoriale ale Inspectoratul General pentru Imigrari din judetul unde isi are sediul social viitorul angajator. Un aspect esential de subliniat privind acest document este acela ca emiterea avizului este conditionata de certificarea emisa de catre autoritatea nationala competenta prin care se confirma ca locurile de munca vacante nu pot fi ocupate de cetateni romani, de cetateni ai statelor Uniunii Europene, ai Spatiului Economic European sau de rezidenti permanenti pe teritoriul tarii noastre. O atare certificare, parte a procesului usor birocratic, este adesea emisa cu usurinta, mai ales in segmentele pietei care inregistreaza deficit major de personal.

Termenul de emitere al Avizului este cel general, de 30 de zile, si este calculat de la data inregistrarii solicitarii la formatiunile teritoriale ale Inspectoratulului General pentru Imigrari. Uneori, cand autoritatile apreciaza necesare verificari suplimentare, termenul de eliberare poate fi prelungit cu maxim 15 zile, insa aceste cazuri sunt destul de rare in practica.

Cel de-al doilea document - Viza de lunga sedere pentru angajare se obtine, de catre candidatul non UE, de la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei din tara de origine, in baza avizului favorabil trimis de catre Angajator.

Pentru a putea obtine viza de lunga sedere pentru angajare, candidatul non UE trebuie sa prezinte si dovada mijloacelor de intretinere la nivelul salariului de baza minim brut pe tara pentru toata perioada inscrisa in viza.

Ultimul document necesar a fi obtinut este Permisul Unic. Acest document se obtine dupa ce cetateanul non UE ajunge in Romania, intrucat trebuie sa depuna personal documentele la formatiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari de la domiciliu. Documentele pentru obtinerea Permisului Unic este obligatoriu sa fie depuse cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.Permisul Unic atesta dreptul cetatenilor non UE de sedere in Romania.

Integer Jobs Consulting, prin personalul sau specializat, poate asigura potentialului angajator parcurgerea etapelor mentionate mai sus, prin asigurarea de servicii profesioniste, avand scopul de a diminua semnificativ hatisul birocratic si asigurarea finalizarii procedurii de angajare in termene eficiente si in temeiul unei documentatii corespunzatoare.

5

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!