Identitatea profesională de Herminia Ibarra - o lectură valoroasă pentru schimbarea carierei

Identitatea profesională de Herminia Ibarra - o lectură valoroasă pentru schimbarea carierei

Te gândești să îți schimbi cariera și nu știi încotro să te îndrepți?

Este adevărat, schimbarea carierei este un proces complex care generează multe neliniști și îndoieli în fața necunoscutului. Dacă te afli în fața unei decizii de a-ți schimba traseul profesional, această carte îți poate oferi un sprijin foarte bun. Este scrisă cu profesionalism, bine documentată și oferă un suport valoros, prin multele cazuri reușite pe care le prezintă. În schimbarea carierei, nu există o soluție unică valabilă pentru toți, dar căutând printre rândurile acestei cărți poți găsi inspirația care să te ghideze pentru un drum cât mai lin.

O idee foarte importantă care străbate cartea Herminiei Ibarra este aceea că schimbarea se petrece acționând, contrar ideii obișnuite de a căuta în interior posibile drumuri de urmat.

Descoperim adevăratele posibilități făcând, încercând activități noi, ajungând la grupuri noi, găsind noi modele de urmat și reformulând povestea pe care o spunem celor din jur. Ceea ce vrem se clarifică pe parcurs, odată cu experiența și validarea provenită din partea celorlalți. Interpretăm și integrăm informațiile noi, adăugând culori și contururi, nuanțând și modelând, în timp ce alegerile noastre ne ajută să creionăm portretul persoanei în care ne transformăm

Herminiei Ibarra

Recomandarea Herminiei Ibarra mi s-a părut foarte pertinentă: acționează, testează, evaluează. Nimeni nu are cum să știe direcția, în afară de noi, pentru că acționând ne confirmăm sau infirmăm prin certitudini sau incertitudini dacă drumul ales este unul bun.

Descoperirea este un proces amplu (nu apare o idee din senin, în timp ce stăm pe margine!), pentru că este vorba de redefinirea vieții noastre, influențată de nenumărate aspecte:

  • nu avem un singur sine, ci mai multe, iar perioada de tranziție ne ajută să reexaminăm și să reconfigurăm o mulțime de posibilități;
  • procesul de descoperire este unul infinit și nu poate fi anticipat de o serie de teste și planificări.

Găsirea noii identități reprezintă, de fapt, "rezultatul unui proces de anticipare și testare a unui viitor posibil". Pentru a susține această strategie neconvențională, autoarea ne prezintă numeroase studii de caz, cu persoane care parcurg trasee diferite:

  • unii au schimbat contextul (au plecat de la firme mari în organizații mai mici antreprenoriale) sau
  • au schimbat conținutul (au trecut de la medicină la drept),
  • persoane care au investit deja aproximativ 10 ani în cariera din care au plecat și au simțit "senzația subiectivă că au ajuns la o răscruce" și se impunea o schimbare.

Reinventarea profesională nu se poate realiza fără o lungă perioadă de tranziție, esențială în transformare. Această perioadă de tranziție presupune

  • fundamentarea unei schimbări profunde,
  • explorarea identităților personale (căutând răspunsuri la întrebările: Cine aș putea deveni? Care sunt posibilitățile?), dar și
  • ezitarea între identități odată cu testarea eurilor posibile vechi și noi.

Tot acest proces ne ajută să ajungem la rezultate. Rezultatele concrete sunt exprimate în exterior prin schimbarea carierei și în interior prin mai mult echilibru între ceea ce suntem și ceea ce facem.

Schimbarea carierei este, de fapt, schimbarea propriei vieți pe care o alegem fiecare sau ne este impusă. Herminia Ibarra ne ajută să învățăm din experiențe reușite (și îndelungate) cum să facem mai ușor față nescunoscutului, neliniștii, incertitudinii și îndoielii și cum să ne transformăm viețile, găsind mai multă bucurie și împlinire în viața profesională.

Dacă ești în fața unei schimbări și ai nevoie de un profesionist care să îți fie alături și să te ajute să ai succes în traseul profesional, îți recomand programul de coaching De la angajat la antreprenor.

4
De la angajat la freelancer
Povestea mea

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts