Care sunt beneficiile lichenilor decorativi la birou?

Licheni decorativi

Nu mai este un secret că mediul unde lucrăm ne influențează să gândim creativ și să fim mai productivi. Tot mai multe companii acordă atenție modului în care arată locul de muncă și apelează la arhitecți pentru a le structura spațiul și pentru a le incorpora valorile companiei în designul de interior. Astfel, biroul reprezintă, astăzi, o extensie a brandului de angajator, dar și o promisiune față de oamenii din acea companie.

O tendință în decorarea biroului, care este prezentă și în România, presupune amenajarea pereților cu licheni decorativi. Beneficiile pe care le oferă spațiului și oamenilor din companie sunt atât la nivel estetic, cât și al performanțelor pe care le pot înregistra oamenii, fiind înconjurați de elemente vegetale.

Lichenii sunt organisme naturale care cresc în pădurile din țările nordice. Pentru utilizarea lor în decorațiuni și finisaje, aceștia trec printr-un proces de potențare a culorii lor naturale cu ajutorul unor coloranți nontoxici. Prin acest proces lichenii pot avea diferite culori, pe lângă nuanțele de verde. În starea lor naturală, lichenii nu au o culoare uniformă, fapt care poate duce la produse finite ce au nuanțe ușor neuniforme. Spre deosebire de finisajele obișnuite, draparea cu licheni este o metodă foarte rapida și spectaculoasă de modificare a aspectului unui interior. Procedeul constă în aplicarea lichenilor prin lipire pe o suprafață verticală, fixă sau mobilă.

Conform teoriei Restaurării Atenției, dezvoltată de Rachel Kaplan și Stephen Kaplan, oamenii își pot crește nivelul de concentrare după ce petrec timp în natură sau dacă au în jurul lor plante sau elemente vegetale. Dacă urmează o ședință importantă sau o întâlnire de business care implică luarea deciziilor importante este benefică o plimbare în parc sau un sfert de oră într-o sală cu plante din abundență. De aceea, decorarea biroului cu plante ornamentale, licheni decorativi sau grădini verticale implică o serie de avantaje asupra eficacității întregii companii.

Beneficiile lichenilor decorativi în spațiul interior sunt:

 1. Conferă vitalitate spațiului - lichenii decorativi energizează spațiul interior și îi dau un plus de vitalitate, dacă acesta este lipsit de lumina naturală.
 2. Stimulează creativitatea și productivitatea - expunerea la stimulii naturali provoacă schimbări electrochimice la nivelul creierului care sunt responsabile cu funcțiile cognitive și provoacă menținerea atenției o perioadă de timp mai mare. Astfel, orientarea către rezolvarea sarcinilor, găsirea soluțiilor sunt vizibil îmbunătățite.
 3. Reduc stresul și creează un mediu relaxant - elementele vegetale în interior au un puternic efect de relaxare, calmare și îmbunătățește energia.
 4. Oferă un puternic impact vizual - lichenii decorativi ajută nu doar la amenajare unui spațiu, ci și la construirea identității acestuia. Aceștia transformă orice design de interior simplu într-unul incredibil, devenind atracția vizuală principală.

Dacă te gândești că a-ți amenaja biroul cu licheni decorativi presupune mult efort din partea ta, că solicită multe ore de mentenanță și aglomerează spațiul, ți-am descris principalele caracteristici ale lichenilor decorativi.

Principalele caracteristici ale lichenilor decorativi sunt:

 1. Nu au nevoie de întreținere - lichenii decorativi nu au nevoie de întreținere sub orice formă ar fi montați.
 2. Nu întrețin arderea - lichenii decorativi reprezintă material ignifug, nu conțin substanțe care provoacă sau întrețin arderea.
 3. Nu produc alergeni - aceștia nu favorizează apariția insectelor și nu produc niciun fel de alergeni. Adevizul folosit pentru a fi montați este nontoxic.
 4. Nu cresc și nu trebuie tunși - odată culeși, lichenii decorativi nu mai sunt în viață și nu trebuie tunși pentru că sunt conservați. Montați pe perete, lichenii decorativi nu se mai dezvoltă, nu cresc și nu își schimbă forma.
 5. Sunt montați manual - bucată cu bucată lichenii sunt lipiți sub forma dorită, astfel creându-se un perete cu un impact vizual puternic. Procesul de montare al lichenilor decorativi necesită atenție la detaliu și meticulozitate.
 6. Nu au nevoie de lumină - așa cum nu au nevoie de îngrijire specială, lichenii decorativi nu au nevoie nici de lumină artificială sau naturală.
 7. Sunt un indicator al umidității - locul în care se vor monta lichenii decorativi trebuie să aibă umiditatea de minim 40%, în caz contrar, lichenii vor deveni casanți, se vor întări și, în timp, aspectul va avea de suferit.
 8. Sunt fonoizolanți - lichenii decorativi nu pot fi considerați o soluție de fono izolare profesională, dar la suprafețe mari raportate la încăperea în care sunt montați reușesc să amelioreze ambientul.
 9. Nu ocupă spațiul inutil - lichenii decorativi se montează pe perete în formă verticală, astfel nu aglomerează și nu ocupă spațiul inutil. Aceștia pun în evidență zonele neutilizate, iar pereți nu mai sunt doar elemente arhitecturale, ci construiesc identitatea spațiului.
 10. Nu trebuie să fie expuși în soare direct - locul în care vor fi expuși lichenii decorativi trebuie să fie ferit de razele soarelui, astfel aceștia își vor schimba textura.

Proiectarea unui birou, care încurajează creativitatea și susține inovarea, permite oamenilor să lucreze într-un mediu constructiv și mult mai productiv. Adu natura în interior într-un mod creativ!

Echipa Arta Grădinilor a decorat pereții diverselor companii cu licheni decorativi, prezente în galeria de mai jos.

2
Impactul pereților vegetali din restaurante asupra...
Îți iubești job-ul, dar îți urăști biroul?

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts