Condensul pe suprafata sticlei ferestrelor PVC

Condensul pe suprafata sticlei ferestrelor PVC

Condensul este un fenomen natural intalnit in cazul in care cantitatea de vapori de apa din aer (umiditate) se afla la limita de saturatie (100%) iar apa trece din stare gazoasa in stare lichida depunandu-se pe suprafetele reci.

Utilizatorii locuintelor care au ferestre noi, ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau deregula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer. In cazul noilor ferestre, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posibil, astfel umiditatea excesiva din incapere nemaiputand fi evacuata involuntar. In aceste conditii locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului.

In cadrul unei incaperi ferestrele reprezinta cea mai redusa izolare termica si deci suprafata cu temperatura cea mai scazuta (I sezonul rece).

Factori ce determina aparitia condensului:

 • Ferestre prea etanse care nu permit schimbul de aer intre interior si exterior determina crestrea umiditatii.
 • Surse de umiditate din incapere gatitul, pozitia florilor, bai, uscarea rufelor, acvarii)
 • Surplusul de persoane care se afla in incapere care prin respiratie produc o cantitate suplimentara de vapori de apa.
 • Lucrari noi de zidarie, gresie, faianta, zugraveli ce pot determina un aport suplimentar de vapori de apa din liantii de prelucrare.
 • Acoperirea surselor de caldura cu glafuri nepermitand circularea aerului pe suprafata tamplariei.
 • Opturarea circulatiei aerului din incapere cu draperii sau jaluzele.

Pentru reducerea fenomenului de condens trebuiesc create urmatoarele conditii:

 • Alegerea unui sistem de tamplarie cu izolare termica buna
 • Aerisirea incaperii de minim 2 ori pe zi cate 20 min.
 • Incalzirea suprafetei geamului si ramelor interioare printr-o circulatie de aer cald cu ajutorul caloriferelor
 • Evitarea obstacolelor care impiedica ventilatia si incalzirea suprafetelor de geam (perdele groase, pervaze prea mar ice acopera caloriferele )
 • Pozitionarea ferestrei spre interior fata de grosimea zidului
 • Reparearea spaletilor exterior si interior ai ferestrelor cu material de constructii adecvate (polistiren, ciment, mortar)
 • Incalzirea tuturor incaperilor imobilului la o temperature optima (18-21 grade C)
 • Evitarea pozitionarii camerelor spre nord, pe directia vanturilor predominante din zona si curenti de aer rece (acestea necesitand o incalzire suplimentara)
 • Utilizarea unor pereti izolati cu proprietati de aerisire (difuzante) (evitatrea tapetelor, foliilor sau vopselelor ce nu permit respiretia )
 • Folosirea hotei in timpul utilizarii masinii de gatit

Evitarea pozitionarii ghivecelor cu flori in dreptul ferestrei.In consectinta avem trei metode de prevenire a aparitiei condensului :

 1. Reducerea umiditatii din incapere;
 2. Cresterea temperaturii in incapere;
 3. Cresterea temperaturii obiectelor din incapere (ferestre, pereti, tavane)

Exemplu
La o temperatura constanta de 23 grade C si o umiditate de 70% , temperatura punctului de roua este de 17.2 grade C. In consecinta pe orice obiect din incapere a carui temperatura este mai mica de 17.2 grade C va aparea consensul.

In concluzie, cu cat temperatura aerului interior este mai mare si umiditatea interioara este mai mare, aparatia condensului se va face chiar la o temperatura interioara mai ridicata a elementului de constructie.

In conditii normale de umiditate procentul umiditatii se incadreaza intre 40%-70%.

Condensul pe fata exterioara

Se produce rareori la margini/colturi, punctul cel mai rece al fetei exterioare a geamului, este situat, in zona centrala, acolo unde pierderile termice sunt cele mai mici.

Este un fenomen care se poate observa, uneori, noaptea si in primele ore ale diminetii, pe geamurile bine isolate, atunci cand cerul este senin si in absenta vantului. Pierderile termice catre cerul senin sunt principala cauza a acestui fenomen.

Este important ca el sa nu fie considerat ca un criteriu de stabilire a proastei calitati a vitrajului dublu/triplu, ci o dovada a unei bune izolatii termice.

Location (Map)

Strada Prelungirea Bucureşti, Bl. D3, Sc. 1, Parter, Călărași, jud. Calarasi 910146, România
9
Ce avantaje au rulourile exterioare?

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts