Gherghina și Gherghinul

aster-flower-bloom-plant

Iubită pentru frumusețea și varietatea de forme și culori, dalia este cultivată pentru a împodobi grădinile și parcurile, dar și interioarele. Florile au un aspect foarte atrăgător, spectaculos chiar. Adăugate în buchete și aranjamente florale, le conferă eleganță, vitalitate și prospețime. Potrivit limbajului romantic al florilor, atunci când e dăruită, dalia exprimă demnitate și eleganță și este simbol al angajamentului față de o persoană sau un ideal.

Pentru buchete sau aranjamente florale, alegeți flori deschise sau aproape deschise, pentru că bobocii nu înfloresc în apă. Tăiați tulpinile orizontal cu un cuțit sau o foarfecă de grădină, apoi puneți capătul tăiat într-un vas cu apă fierbinte, având grijă ca nivelul apei să nu depășească 5-6 centimetri. Florile se lasă în vas timp de câteva minute. La aranjarea florilor în vază aveți grijă să îndepărtați toate frunzele care sunt sub nivelul apei, prevenind astfel putrezirea lor și vicierea apei. Urmând aceste sfaturi vă veți bucura mai multe zile de frumusețea și prospețimea buchetului dumneavoastră.

Dalia

Dacă doriți să cultivați gherghine, alegeți soiuri potrivite cu arhitectura grădinii sau terasei dumneavoastră. Horticultori au creat o multitudine de varietăți de dalie, de la cele pitice până la cele care ating chiar și 2 metri în înălțime. Clasificarea soiurilor se face după tipul inflorescenței, de exemplu tip margaretă, anemonă, gulerate, cactus, pompon, decorative (spider), globuloase. De asemenea, trebuie să aveți în vedere faptul că dalia este sensibilă la frig (deh, are origini mexicane). De aceea, spre deosebire de plantele perene, tuberculii de dalii se scot din pământ în lunile septembrie-octombrie și se păstrează peste iarnă în spații închise, bine aerisite (pivnițe, magazii) la o termperatură de 6-8 grade Celsius și umiditate redusă. Tuberculii se replantează anul următor, în luna mai, în locuri însorite. Deși dalia e o plantă rezistentă la boli și dăunatori, acordați atenție prezenței melcilor în grădină. Printre frunzele preferate de aceștia sunt și cele de dalie. De la sfârșitul lui iunie și până în octombrie gherghinele înfloresc aproape continuu, și, cu cât tăiați florile mai des, cu at\t tufa va înflori mai abundent. Momentul prielnic pentru tăierea florilor este dimineața.

Păducelul

Face parte dintr-o mare familie, Familia Rosaceae, care numără peste 3200 de specii. Printre "neamurile" sale se numără trandafirul, mărul și prunul. Dacă trandafirul este floarea iubirii, păducelul este prietenul inimii. În medicina naturistă se folosește acest arbust pentru tratarea afecțiunilor inimii, mai ales cele apărute pe fond nervos. Însă proprietățile sale curative îl recomandă și în tratamentul altor boli, frunzele, mlădițele, florile și fructele sale fiind folosite în diverse preparate.

Păducel

Gherghinul este ușor de găsit - arbustul crește la câmpie, dar poate fi găsit până la altitudinii de peste 1000 metri, la marginea câmpurilor sau a pădurilor, în parcuri sau cultivat ca gard verde. Frunzele dantelate, florile albe, mirositoare și fructele rosii sunt tot atâtea motive de încântare pentru cei care iubesc păducelul. Din luna lui Florar, când gherghinul e în floare, și până toamna târziu când se coc fructele, puteți adăuga ramuri de paducel ca uncrâmpei de natură salbatică în buchetele și aranjamentele florale create de voi.

Deci este momentul să culegeți gherghinele din grădini și să vă bucurați de darurile gherghinului!

2
Floarea noastră națională

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts