Modificari referitoare la somajul tehnic PFA

Modificari referitoare la somajul tehnic PFA

In Monitorul Oficial nr. 260 din 30 martie 2020 a fost publicata OUG 32/2020 care aduce modificari si completari la OUG nr. 30/2020 referitoare la masurile de protectie sociala (somajul tehnic) pentru persoanele angajate (indiferent daca angajatorul este societate, ONG sau PFA, II etc.), dar si pentru profesionisti, persoane care desfasoara activitati sportive si persoane care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor.

Ce indemnizatie primesc profesionistii?

Profesionistii (PFA, II, IF, PFI etc.) care isi intrerup activitatea ca urmare a efectelor coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta, in baza unei declaratii pe propria raspundere vor beneficia de o indemnizatie lunara egala cu 75% din castigul salarial mediu brut, adica de suma de 4.072 lei/luna. Indemnizatia va fi supusa impozitarii si platii contributiilor sociale (CAS si CASS).

Cei care au contracte de administrare, de mandat, etc. cu societati sau alte entitati afectate de intreruperea activitatii, vor fi tratati ca alti profesionisti si se va proceda si in cazul lor similar celor care sunt PFA, II, etc.

Ce indemnizatie primesc persoanele care isi desfasoara activitatea in baza unui contract de activitate sportiva?

Pe perioada starii de urgenta pentru contractele de activitate sportiva suspendate temporar, din initiativa structurii sportive si anume urmatoarele persoanele (sportivi, antrenori, medici, asistenti medicali, maseuri, kinetoterapeuti, cercetatori) beneficiaza de o indemnizatie de 75% din drepturile in bani aferente contraprestatiei activitatii sportive, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut (5.429 lei). Suplimentar se pot acorda (negociere si comun acord) si indemnizatii compensatorii care sa compenseze diminuarea contraprestatiei financiare. Indemnizatia va fi supusa impozitarii si platii contributiilor sociale (CAS si CASS).

Ce indemnizatie primesc persoanele care obtin exclusiv venituri din drepturi de autor?

Persoanele fizice care obtin exclusiv venituri din drepturi de autor si care isi intrerup activitatea ca urmare a starii de urgenta pe teritoriul Romaniei beneficiaza de o indemnizatie lunara de 75% din castigul salarial mediu brut (5.429 lei). Indemnizatia se va obtine in baza documentelor solicitate de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala. Indemnizatia va fi supusa impozitarii si platii contributiilor sociale (CAS si CASS).

Ce documente si cine face plata pentru persoanele fizice incadrate la alti profesionisti?

Profesionistii (PFA, II, IF, PFI etc.), persoane care desfasoara activitati sportive si persoane care realizeaza venituri din drepturi de autor vor solicita indemnizatia de la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPSI) si structurile sale subordonate. In cazul profesionistilor sau celor care realizeaza venituri exclusiv din drepturi de autor plata se efectueaza in conturile bancare deschise la unitatile bancare de beneficiarii indemnizatiei direct de catre Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala si structurile sale subordonate.

Profesionistii si persoanele fizice care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor vor depune la agentiile teritoriale din subordinea ANPIS urmatoare documente prin posta electronica:

  • cerere insotita de copia actului de identitate;
  • declaratia pe propria raspundere.

In cazul persoanelor care iti desfasoara activitatea in baza contractelor de activitate sportiva plata indemnizatiei va fi efectuata de catre structura sportiva. Aceasta din urma va depune prin posta electronica la agentiile teritoriale din subordinea ANPIS urmatoarele documente:

  • cerere semnata si datata de reprezentantul legal;
  • declaratia pe propria raspundere;
  • lista cu participantii la activitatea sportiva carora le-a fost suspendata activitatea.

Cererea si documentele se depun pana pe data de 10 a lunii curente pentru plata indemnizatiei din luna anterioara. Deci pentru perioada 16 martie - 31 martie documentele se vor depune la agentiile teritoriale din subordinea ANPIS pana pe data de 10 aprilie 2020. Plata indemnizatiei se face in cel mult 10 zile de la depunerea documentelor. Atentie! Modelul cererii si al declaratiei pe propria raspundere pentru profesionisti, persoane care obtin venituri exclusiv din drepturi de autor sau in baza contractelor de activitate sportiva se stabileste prin ordin comun al ministrului muncii si protectiei sociale.

Va urez multa sanatate!

3
Pensii facultative in favoarea asociatului. Regim ...
Modificari referitoare la somajul tehnic SRL

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts