Bârfa pozitivă și asumată

Bârfa pozitivă și asumată

Generațiile actuale și cuvântul.

Adevărul e că nicicând nu a fost cuvântul mai scris, mai citit sau mai "sharuit" precum e astăzi. 

Nevoia omului de informare și accesul la informație au condus către valorizarea cuvântului, nu către dispariția lui. Suntem în același timp angajați în "n" conversații pe teme diverse și într-o forfotă de mesaje continuă pe rețelele de socializare, forumuri, chaturi ș.a.m.d.

Bârfa - comunicare neelegantă, dar comunicare!

Bârfa este și ea comunicare și meritele ei sunt deseori subevaluate. E etichetată ca fiind neeleganța și cu toate astea toți o servim caldă sau rece, în cele 10 minute de pauză de cafea, la telefon, la coadă la hipermarket sau oriunde e deschis un topic care stârnește interes și aduce puncte de vedere comune împreună, reușind să compacteze un grup.

Un aspect pozitiv al bârfei și poate cel mai important este de liant social - aduce oamenii împreună. Facilitează formarea de relații și ne aduce împreună în jurul unui punct de vedere comun pe care îl împărtășim. Până la urmă când ne împrietenim, o facem cu persoane cu care avem ceva în comun și ale căror vederi nu sunt foarte diferite de ale noastre. Perspectiva comună asupra rufelor murdare ale altora e la fel de bună pentru a iniția o conexiune cu un alt om ca orice altceva.

Psihologul Robin Dunbar a propus o comparație între comunicarea dintre cimpanzei și bârfa oamenilor, susținând că nu contează atât de mult conținutul comunicării, ci faptul că întreprindem un act de comunicare între noi. La fel ca și în cazul cimpanzeilor care se îngrijesc și se curăță unul pe celălalt când vor să interacționeze. Nu știu dacă aveam realmente nevoie de o comparație cu cimpanzeii, dar explică de ce fie bârfă despre un om, fie orice alt subiect dezbătut... tot interacțiune e și interacțiunea ne face bine.

Bârfa e deci o unealtă utilizată spre a suda o relație. Condimentează interacțiunea care poate deveni altfel sterilă. De altfel bârfitorii, din acest punct de vedere, sunt relaționalii, cei care ajung să se integreze foarte bine în cercuri sociale largi. Ei dețin informația. Bârfitorii nu sunt mai puțin oameni sau oameni mai răi în principiu, ci doar oameni mai informați și uneori, oameni în mâinile cărora au alții încredere să își verse preaplinul sufletesc. Unde-și spăla mâinile mai departe cei informați rămâne de văzut.

Împărtășirea informațiilor pe care le deții, inclusiv despre alte persoane, e un element care demonstrează încrederea pe care o ai în persoana cu care comunici. Prietenul căruia îi dezvălui informația se angajează prin participarea la conversație, să nu dezvăluie detaliile mai departe. Ăsta poate fi un test bun al prieteniei.

Când avem cunoștințe despre detaliile intime ale vieții altora, asta ne face să ne simțim incluși. Fie în grupurile care discută aceste detalii, fie incluși în viața oamenilor despre care aflăm aceste detalii și de care putem să alegem să ne apropiem mai mult. Toată lumea are nevoie să lege relații de camaraderie și să aparțină unui grup.

Când bârfim, câștigam un așa numit "capital social", care poate fi folosit sau nu mai departe în interacțiunile sociale. Motiv pentru care cunoașterea unor detalii intime despre alții oferă posesorului de informații superioritate. Cum o folosește, asta nu ține decât de gradul său de educație și de caracter, după părerea mea.

De ce suntem așa de încântați să dăm într-o revistă sau la TV peste scandaluri ce implică personaje publice, politicieni, vedete sau oameni mediatizați ale căror vieți par atât de interesante, în raport cu banalitatea vieților proprii? Pentru că scandalurile și detaliile intime pe care le scot aceste bârfe la iveală îi fac să devină mai umani, mai tangibili, mai ca noi. Imaginea idilică pe care încearcă să o întrețină cu orice cost cade și lasă la vedere un om cu bune, cu rele, cu defecte, cu un trecut pătat... oameni obișnuiți. Bârfa ne scoate din starea de idealizare și imprimă realism percepției despre oamenii glorificați de aceeași mass-media care îi ridică-n audiențe și reușește să ii și "doboare" tot pentru audiență.

Bârfa malițioasă poate distruge imaginea unei persoane

Bârfa deseori nu se oprește la a stimula convesația și la a uni într-o perspectivă oamenii care vor să interacționeze social. Ea poate implica trădarea încrederii unei persoane și poate duce la împărtășirea de informații care pot afecta negativ imaginea sau chiar viața unei persoane.

Iar despre oamenii care bârfesc, cercetătorii spun că au un nivel mult mai ridicat de anxietate. Pe de altă parte eu nu cunosc oamenii care nu o fac, doar oameni care nu recunosc că ar face-o sau c-ar face-o cu plăcere... astfel că nu prea văd care ar fi grupul de control necesar ducerii la bun sfârșit a unei cercetări pe acest subiect.

De ce unii bârfesc mereu "urât"?

Totuși oamenii care reușesc prin bârfă să lezeze imaginea altora, conform observațiilor mele, o fac deseori pentru a se simți superiori. Să deții informații despre altcineva și să poți să îi faci rău, oferă o anumită putere celui informat. Un alt motiv ar fi plictiseală. Când oamenii nu pot produce subiecte de conversație interesante sau cu suficientă priză la publicul prezent, bârfa poate fi o unealtă de a atrage atenția. Invidia - deseori bârfa vizează oameni care sunt populari, talentați sau care se află la momentul respectiv "pe val". Nevoia de atenție e un alt motiv pentru care oamenii aleg să divulge informații, devenind pe parcursul expunerii centru al atenției pe care și-o doresc atât de mult. Oamenii nefericiți au tendința să se angajeze în conversații malițioase despre alții mai des decât cei care au motive de fericire și realizări.

Nu cred că trebuie să considerăm că tendința spre bârfa ar fi una negativă, mai ales atunci când la bază nu e nimic altceva decât o curiozitate naturală despre oameni. Sunt sute de romane bune care au la baza biografii ale altor persoane, biografii care oferă șansa cititorului să înțeleagă complexitatea personajului vizat, subtilități și nuanțe care zac în spatele acțiunilor pe care cititorul deja le cunoștea. Aceste scrieri sunt obiective și oferă de obicei o perspectivă completă asupra omului, fără a judeca sau direcționa către o etichetare negativă a omului descris, fără a aduce deci un prejudiciu de imagine.

Este bârfă bună sau rea?

Totul depinde de intenția celui care o răspândește și a celui care o savurează. Sunt ei interesați în a face lumină într-un tip de comportament neînțeles. e deschis topicul din nevoia de a înțelege natura umană sau a se apropia de semeni... sau au nevoie să se simtă superiori și fură atenția grupului prin dezbinare și malițiozitate?

Ce faci când interlocutorul ia în vizor o persoană și nu se mai oprește?

Când te confrunți cu oameni care nu se mai opresc din a bârfi o anumită persoană e bine să întrebi de ce această persoană e așa de interesantă pentru vorbitor de merită să i se aloce atât de mult timp sau poate chiar să încerci să aduci un pic de empatie în discuție, prin sugerarea unei perspective din punctul de vedere al celui bârfit sau pur și simplu să inviți grupul la o discuție despre ceva pozitiv. Creșterea gradului de anxietate asociată cu bârfa negativă dusă la extrem nu e benefică nimănui. Cade greu la stomac și obosește creierul, care tinde să rămână în parametri negativi o perioadă de timp după ce a recepționat informații din sfera "dislike".

Bârfa negativă și modul în care ne afectează percepția vizuală

Există un studiu care sugerează că bârfa negativă schimbă modul în care sistemul vizual răspunde la recepționarea chipului celui vizat de bârfă. Se pare că inițial mecanismul din spatele bârfei a fost unul de o înaltă semnificație și anume de a hotara cine ne poate fi prieten și cine dușman.

Lisa Feldman Barett a studiat nu numai cum bârfa afectează percepția cognitivă asupra unei persoane, ci și modul în care afectează ceea ce simțim în legătură cu persoana barfiță. Asociind bârfa negativă cu anumite chipuri a dus la o memorare mult mai bună a acestora decât a persoanelor despre care s-a discutat în termeni favorabili. Asta pentru că al nostru creier reține ce consideră a fi important sau vital. De o mai mare importanță pare a considera creierul că este bârfa negativă, pentru că în funcție de ea putem să excludem din grupul nostru social oameni care e posibil să ne facă rău.

Barrett mai spune și că "Dacă cineva e mai sus decât tine în lanțul trofic, vrei să știi lucruri murdare despre ei. Ai nevoie de informații negative pentru că astea sunt lucrurile pe care le poți exploata ca să ajungi în vârf".

Avem deci două perspective foarte interesante. Una evoluționistă care pune la baza bârfei o nevoie de a identifica de cine trebuie să ne ferim și una care propune ideea progresului social, bârfa devenind un tip de armă utilizată spre a asigura creșterea socială într-un mediu competitiv.

Virtuțile Bârfei - un studiu care demonstrează că bârfa ne protejează și mai e și... amuzantă!

Un alt studiu "Virtuțile Bârfei" a ajuns la concluzia că bârfa poate avea rol de protecție împotriva "exploatatorilor", prin divulgarea unor informații despre cei care în trecut au reușit să profite de cei care astăzi sunt în măsură să îi arate cu degetul.

Având în vedere că oamenii pot cădea destul de ușor în "gura târgului", acest lucru îi motivează în a fi mai prietenoși și mai flexibili, spre a se asigura că nu vor deveni ținta grupului de bârfitori. Desigur că modificarea de comportament este superficială, dar repetată poate să pozitiveze calitatea raporturilor umane și persoana să înceapă să acționeze astfel pentru că observă îmbunătățiri la nivelul interacțiunilor și posibil chiar la nivelul propriei perspective despre ceilalți.

În cadrul studiului "Virtuțile Bârfei" participanții au fost împărțiți din două grupuri și li s-a cerut să împartă sau să țină pentru ei bilete la loterie câștigătoare. Unui grup i s-a spus că acțiunile lor vor fi ținuite secrete, iar altuia ca alții vor cunoaște numărul de bilete ținute pentru sine, respectiv numărul de bilete împărțite. Riscând să fie bârfiți și etichetați negativ ca fiind egoiști, cei care au știut că sunt monitorizați, s-au dovedit a fi mult mai altruiști decât cei din grupul celălalt.

Un alt studiu susține că oamenii sunt cam la fel de bucuroși să primească informații pozitive sau negative despre alți oameni. În același timp, sunt mai afectați de bârfa care îi privește pe ei, decât de cea care îi are în vizor pe alții. Nimic suprinzător de altfel.

Studiul demonstrează că la nivelul cortexului prefrontal se înregistrează activitate mult mai intensă când persoana ascultă bârfa legată de sine. Regiunea răspunde prin intensificarea activității și când se recepționează informații negative despre alții. În privința bârfei pozitive, ea se pare că intensifică activitatea zonei cortexului orbitofrontal.

Activarea regiunii cortexului prefrontal ca răspuns la bârfă pozitivă despre sine indică ca majoritatea oamenilor vor să fie văzuți drept corespunzători cu standardele sociale. Ei percep mai multe recompense venind din a fi văzuți în lumina favorabilă de lumea exterioară decât în a se conforma unor standarde și valori interne.

În același timp, deși ne place să credem că am avea o repulsie privitor la bârfă negativă despre alții, studiul demonstrează contrariul. Activarea cortexului median prefrontal superior ca răspuns la bârfirea negativă a altora indică că suntem cel puțin amuzați. Descoperirea nu e una privită cu ochi buni de cei mulți, dar pare a fi bine documentată și eu zic că, dacă suntem sinceri cu noi… asta ar cam fi răspunsul cel mai onest.

Bârfa ne amuză, ne protejează, ne ajută să legăm relații și să urcăm pe scara socială! Așa că putem să bârfim liniștiți pe cât posibil pozitiv și mai ales nedăunător, dar musai să bârfim asumat!

1
In mintea negativista a unei mame pozitive sau Cu ...
Copilul meu are nevoie de terapie?

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts