Ce este psihoterapia și de ce este util să apelăm la ea?

Ce este psihoterapia și de ce este util să apelăm la ea?

De multe ori am auzit următoarea întrebare: "Dacă mă duc la psiholog înseamnă că sunt nebun?" sau "Mă duc să îmi spună (să pot certifica în fața celorlalți sau a mea) că nu sunt nebun" sau "Ce fac acolo? Doar stau de vorbă. Pot vorbi și cu un prieten sau cu cineva mai apropiat."

Ba mai mult cred că s-a făcut apel doar la mesajul oarecum "academic" care este rece și distant ceea ce a făcut ca esența lui să nu ajungă poate așa cum ar fi de dorit.

Dealtfel acest lucru se grefează și pe o minimă cultură în ceea ce privește psihoterapia și sănătatea mintală.

Ce este psihoterapia?

Cel mai nimerit ar fi întâi să mergem la rădăcina cuvântului unde putem vedea că este compus din 2 cuvinte - psiho și terapie

Cuvântul psihoterapie provine din greaca veche - psyche, însemnând spirit, suflet sau răsuflare și therapeia sau therapeuein, ce înseamnă a vindeca sau a îngriji.

Cuvântul psihoterapie a fost utilizat pentru prima oară în jurul anului 1890.

Așa că terapia sufletului, a psihicului, vindecarea lui sau îngrijirea lui sunt aspecte ce țin de acest domeniu.

O rană nevindecată dar de care între timp am și uitat pentru că ne-am obligat sau așa am putut face față încă își mai spune cuvântul și ne doare; încă își arată existența prin anume comportamente despre care observăm că se întâmplă și nu știm cum de am intrat sau iar intrăm în ele sau vedem că avem anume înclinații de a face alegeri care nu întotdeauna se dovedesc a fi benefice pentru noi. 

Dar cum nimeni nu este perfect sau mai bine zis cum viața nu este alcătuită numai din lucruri ușoare, fără de nici o grijă, toți la un moment dat trecem prin văi ale sufletului nostru sau ne oprim în fața unui zid ce pare de netrecut.

Atunci avem nevoie să ne oprim să ne uităm în jurul nostru să vedem ce putem face și, dacă singuri nu putem merge mai departe putem cere însă ajutor.

Psihoterapia are instrumentele necesare la îndemână să ofere îngrijire și tratament unui suflet rănit, obosit.

Poate ajuta pacientul să își vindece rănile sufletului astfel că el, pacientul să găsească o stare de bine, de optimism, să își cunoască și să își acceseze resursele interioare pregătindu-se ca el să meargă mai departe pe drumul vieții lui cu mai multă încredere și maturitate și să își poată trăi viața într-un mod cât mai creativ.

Cum dealtfel nu putem însă rămâne o veșnicie copii pe care mama îi ține în brațe și care nu au nici o grijă, tot viața este aceea care ne obligă să creștem și dacă ritmul biologic își spune cuvântul mult mai evident, deopotrivă și ritmul psihologic are cuvântul lui de spus.

Asemănător eroului din poveste, eroul vieții noastre suntem noi și, la fel ca și el avem de înfruntat diverse încercări ce apar în calea creșterii noastre.

Uneori obosim, sau doar atât putem pentru moment, ceea ce nu înseamnă că va rămâne așa permanent.

Asta poate să facă să apară tristețea, fuga, spaimă, oboseala, să vrem să se termine, să nu mai vedem, să dispară.

Numai că... ele nu dispar și pot reapărea în orice moment, de obicei când ne așteptam mai puțin.

Important este să nu uităm că noi suntem eroii vieți noastre, lucru ce se poate întâmpla adesea când dăm de greutăți sau ori de câte ori ajungem în fața unor încercări sau așa cum am spus mai sus ne rătăcim prin văile sufletului nostru ori credem că obstacolul din fața noastră este așa de mare că nu poate fi trecut.

Uităm că ce se întâmplă are un rol - acela de a ne ajuta să creștem, și, asemănător cu momentul când un bebeluș învață mersul pe picioarele lui - așa învățăm și noi să mergem în viață.

Psihoterapia poate ajuta să învețe pacientul să «meargă» pe picioarele lui astfel încât alegerile să îi aparțină și să poată trăi în armonie cu el însuși dar și cu ceilalți din jurul lui.

Eroul din noi are nevoie de ajutor să poată merge mai departe să își împlinească misiunea vieții lui.

Adeseori rănile sufletești sunt acelea ce ne împiedică să creștem, să ne simțim bine , sănătoși din punct de vedere psihic.

Și, așa cum medicul clinician a învățat să poată descifra tainele corpului uman - ale corpului fizic și astfel să poată vedea rana, interveni și ajuta organismul să se vindece, așa și psihoterapeutul poate interveni asupra rănii sufletului astfel încât să se poată curăța și vindeca.

Care ar fi urmarea?

La fel ca și o boală fizică și aici există posibilitatea vindecării de trecutul nostru, de himerele care nu ne lasă să ne desfășurăm optim viața de zi cu zi.

Ba mai mult se întâmplă adesea să uităm că în interiorul nostru există resursele puterii noastre de a avea o imagine bună despre noi, de a fi capabili să facem alegerile care să fie în acord cu sufletul nostru și care să ne confere liniștea sufletească.

Ceea ce vreau să spun este că e de bun augur să apelăm la psihoterapie tocmai datorită faptului că psihoterapeutul poate ajuta datorită obiectivității cu care poate vedea lucrurile, (oare cum ar fi dacă și medicul nu ar vedea obiectiv lucrurile?) adică a pune oglinda acțiunilor noastre și a comportametelor noastre astfel încât să nu ne mai putem amăgi cu mirajul unei lumi deformate și care nu ne lasă să creștem umbrindu-ne astfel viețile cu tristeți, sentimente de vină, sentimente de rușine, dependente, indecizii și multe altele și chiar mai mult ne poate ajuta să accesăm resursele interioare ce ne pot permite alegeri în acord cu nevoile noastre.

Mai spun doar că putem lăsa prejudecata deoparte și, astfel să vedem și faptul că avem un suflet care merită îngrijit și luat în seamă așa cum facem când ne îngrijim corpul și astfel, să nu mai neglijăm prin fugă acea parte care tot noi suntem.

5
Când copiii devin adolescenți...
Comunicarea în cuplu hrana unei relații sănătoase

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts