Curățenie mentală

Curățenie mentală

Stăm cu mintea noastră alături 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Ar fi cazul să ne cunoaştem şi să stabilim nişte raporturi fireşti cu mintea noastră.

Nu stiu cum se întamplă in cazul vostru, dar în cazul meu a fost nevoie de o perioadă de curaţenie mentală serioasă, urmată de întreţinerea ei sau cum spun cei de la care am invăţat: igiena mentală.

Poate mulţi dintre noi suntem sceptici ori nu recunoaştem că avem nevoie disperată de aşa ceva sau ne e frică că ar putea fi un proces dureros, dar nu e chiar aşa.

Sigur că pentru fiecare vine momentul potrivit pentru orice, deci şi pentru aşa ceva, şi odata ce realizăm că momentul pentru noi a sosit, că nu mai avem încotro şi că gunoiul dat sub preş nu mai încape sau nu-i mai suportăm mirosul, vine şi doza necesară de curaj.

Nu trebuie să avem curajul unui luptător (deşi ar fi grozav), doar suficient cât să stăm pe loc un moment şi să decidem sincer că asta e cu adevărat necesar.

Şi încet, încet, cu răbdare, aşa cum alegem lucrurile de care avem nevoie şi cele care nu ne mai folosesc în casă, tot aşa ne evaluăm convingerile si tiparele mentale căpătate si transformate în tipare de comportament.

Îmi amintesc acum de faza din filmul "Lock Up", in care Sylvester Stallone repară Ford Mustangul din '65.

Cum au demontat in atelierul din închisoare maşina aia roşie, au luat fiecare piesă, au curaţat-o, au lustruit-o, au înlocuit ce era de înlocuit şi au reasamblat totul la marele fix.

Pe dinafara era o maşina curăţată ce-i drept, dar cel mai important lucru era că maşina aia, dupa ce fusese pe linie moartă mai bine de 15 ani, devenise funcţională şi mergea al naibii de bine.

Uneori e mai greu să lăsăm ceva de care ne-am ataşat prea mult si de care avem amintiri ce nu întârzie să ne acapareze, dar aşa cum spunea Louise Hay: 

lasă-le să se ducă, la fel de uşor ca şi cum ai arunca la gunoi resturile de mâncare de pe farfurie. Te-ai apuca să scormoneşti în gunoiul de ieri ca să-ţi pregăteşti cina de astăzi? Te apuci să scormoneşti gunoiul mental vechi, ca să-ţi creezi experienţele de viaţă mâine? Dacă ai vreun gând sau un crez care nu-ţi mai este de folos, lasă-l să se ducă! Nu există nicio lege care să spună că dacă ai crezut ceva o dată, va trebui să crezi lucrul acela pentru totdeauna.

Louise Hay

Şi deşi nu e obligatoriu nimic (o putem lua de la capăt întotdeauna dacă ştim ce e de făcut), odata curaţenia generală facută e cazul să fie întreţinută.

Iar în cazul nostru am aflat că asta se numeşte igienă mentală. 

O sa înşir câteva principii pe care le ştiu şi încă le invăţ mereu, dar bineînţeles că orice completare e binevenită.

1. Gândeşte-te la vrei şi nu la ce ţi-e frică

Când te trezeşti gândind la lucruri care ţi-e frică că s-ar putea întâmpla, opreşte-te şi gândeşte-te de fapt la ce vrei, la ce doreşti să se întâmple. Poate suna a cliseu, dar e verificată treaba din 1001 de nopţi cu "your wish is my command" (dorinţa ta e poruncă pentru mine).

Viaţa ne dă exact ce-i cerem, adică urmăreşte precis spre ce ne îndreptăm atenţia. Şi atunci am invăţat că e imperios necesară atenţia la Atenţie.

2. Gândeşte-te la ce ai şi nu la ce nu ai

 • Tot ce ne-a dat viaţa e valoros, e o comoară. Cum să nu ne exprimăm recunoştinţa către tot ce ne inconjoară?
 • Chiar dacă nu-ţi pare aşa acum, pentru că eşti într-un moment dificil, măcar fi onest si recunoaşte partea luminoasă în aşa zisa "situaţie grea" în care te afli. Concentrează-te pe asta.
 • Nu invinui pe alţii pentru ce ţi se întâmplă şi asumă-ţi responsabilitatea.
 • Dacă apare o disfuncţie vezi ce-i de făcut, ia o decizie, pentru că blocajele de energie în acest caz au efecte asupra sănătăţii şi a imaginii de sine.
 • Să nu uităm că e nevoie de doi pentru un tango, indiferent dacă pare benefic sau distructiv.
 • Dacă-ţi place şi pluteşti invăluit de armonia muzicii din sufletele voastre continuă şi bucură-te de comoara asta şi mai ales fii recunoscător pentru ea.
 • Dacă nu mai vrei să-l dansezi, decide si acţionează.

3. Meriţi pe deplin tot ce-ţi doresti sincer

"Am decis să fiu fericită şi port fericirea cu mine peste tot!" - a devenit un motto, pentru că cred în ele si pentru ca sunt realitatea mea.

Putem fi fericiţi când ne punem ţeluri, când ne îndreptam spre îndeplinirea lor, când le îndeplinim si când nu le îndeplinim.

În starea de veghe totul pare în afara noastră şi credem că dacă obţinem ceva de-afară vom fi fericiţi.

Dar nimic nu ne poate face fericiţi dacă noi nu suntem.

Viaţa se petrece în interiorul nostru şi doar se manifestă în afara noastra.

Suntem nişte ferestre conştiente ale existenţei, o cale minunată de a experimenta esenţa din care provenim şi din care toate provin.

Dumnezeu ştie ce-a creat şi vrea să se bucure prin noi şi ochii noştri de opera universală.

4. Tu eşti sursa pentru tot

 • Când iţi lipseşte ceva, dă exact acel lucru.
 • Îţi lipseşte energia - dă mai întâi energie.
 • Îţi lipseşte sănătatea - oferă altuia sănătate, suport pentru sănătate, doreşte-i sănătate din toată fiinţa ta.
 • Îţi lipsesc banii - oferă celui care are nevoie atat cât poţi, pentru că întotdeauna se găseşte ceva. Şi dacă chiar nu ai ce da pe moment, dăruieşte mental bogăţie celorlalţi, cu toată sinceritatea. Nu cred că ar fi prea rău să trăim într-o lume plină de oameni înstăriţi.
 • Nu eşti băgat în seamă de cei din jur - dă tu atenţie celorlalti.
 • Oferă iubire în jur şi vei primi iubire.
 • Cei mai mulţi dintre noi aşteptăm să se întample ceva din exteriorul nostru şi nu ne dăm seama că noi suntem sursa.
 • Se zice că abundenţa este o stare şi chiar aşa şi este. Mai mult, e o stare autocreată prin dăruire.

În cazul în care rezonezi cu ce-ai citit până acum în acest articol poate că e nimerit să iţi aminteşti cât mai des principiile, să gândeşti şi să traieşti cât mai curat.

Iar când aluneci în vechiul tipar de gândire şi comportament, revino la ce ţi-ai propus fără să te acuzi.

Şi în acest caz exerciţiul este cel care contează, aşa incât te incurajez să practici cât mai des curăţenia mentală.

Poţi, ştiu că poţi!

4
Povestea mea
A dărui și a primi - un punct de vedere

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts