Nu-ti mai place de tine? Time for refresh...

Nu-ti mai place de tine? Time for refresh...

Cu parul asta vrei sa iesi tu pe strada? Asa vrei tu sa mergi imbracata in oras cu mine? Tu nu vezi ca ai strungareata si arati precum un castor? Nu mai rade cu gura deschisa! Arunca-ti hainele la gunoi! Te invat eu cum sa te asortezi! Daca nu as fi eu, nu ai fi in stare sa mergi singura pe strada! Fara mine esti un nimeni, ai inteles?! Ce-ti lipseste? Avem o casa, masina si an de an mergem in concedii. Ce nu-ti convine?! Si lista poate continua...

Iti suna cunoscut vreuna dintre replicile de mai sus? Daca da, atunci te intreb urmatoarele: cum stai cu stima de sine?

S-a demonstrat ca cea mai mare parte din stima de sine a unui om isi pune bazele in perioada copilariei. Ok, toate bune si frumoase pana aici. (nu voi intra in detalii cu privire la asta in articolul prezent, caci merita o postare separata). Ok. Dar ce se intampla mai departe cu "achizitiile" cu care pornesti in viata?

Totul este ca la matematica. Combinatii de X, luate cate "n".

  1. una bucata stima de sine echilibrata + relatie de cuplu echilibrata = stima de sine echilibrata; 
  2. una bucata stima de sine echilibrata + relatie de cuplu dezechilibrata = stima de sine echilibrata (daca ai noroc); 
  3. una bucata stima de sine echilibrata + relatie de cuplu dezechilibrata = stima de sine in dezechilibru; 
  4. una bucata stima de sine dezechilibrata + relatie de cuplu dezechilibrata = stima de sine in dezechilibru. 

Am exclus varianta unei stime de sine dezechilibrate + relatie de cuplu echilibrata caci in general acest lucru este statistic vorbind, imposibil. (voi reveni asupra acestui aspect intr-un alt articol). Sau mai limpezit putin lucrurile in mintea ta? Sau iti e dificil sa te identifici cu vreuna din adunarile de mai sus?

Iata cum poti afla unde te situezi:

E simplu. O iei de la coada la capat. Cum stai ACUM cu stima de sine? Ce spui despre tine cand te vezi in oglinda? Iti place ce vezi? Te simti bine cu tine, in pielea ta, in momentele tale de singuratate? Daca raspunsurile la intrebarile anterioare sunt unele exclusiv pozitive, probabil ca ai o stima de sine echilibrata si te felicit!

Excluzi atunci varianta C si D de mai sus si analizezi primele doua variante. Daca vei constata ca te afli in situatia B... observa partea plina a paharului: ai identificat la timp, pentru a nu ajunge si situatia C.

Daca raspunsurile la intrebarile anterioare sunt unele negative, iar tu constati (sau stiai déjà) ca ai anumite nemultumiri cu privire la propria persoana, neincrederea in sine se resimte tot mai acut incat acest lucru iti influenteaza deciziile, activitatile sociale si profesionale, modul vestimentar si simti ca ai vrea acelasi suflet insa intr-un alt corp…atunci probabil e vremea unei schimbari in viata ta.

As vrea sa mentionez insa ca stima de sine nu este direct raspunzatoare de relatia de cuplu. Poate avea numeroase alte cauze. Aceasta este doar una din multele posibilitati. Am decis insa sa abordez problema astfel, caci numarul de femei cu care am interactionat in cabinetul de terapie, femei frumoase, cu cariere de succes, cu o educatie aleasa, cu mult bun gust, un limbaj elevat, cu trasaturi feminine si mult bun simt, dar cu o incredere de sine la pamant, este alarmant de mare. Si toate, (dar toate), aveau "in spate" un barbat care nu stia sa le aprecieze la adevarata valoare.

Te rog deschide-ti asadar sufletul si mintea in fata relatiei pe care o ai. Fie ea o relatie de casnicie, fie ea o aventura, fie ea o relatie de concubinaj, nu uita, barbatul din viata ta joaca un rol esential. Precum picatura chinezeasca, este "ingredientul" cheie in ceea ce tu azi simti in raport cu tine.

3
Impactul televizorului asupra dezvoltarii si intel...
Din cabinetul ginecologului direct pe canapeaua de...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/