Strategiile competitive si implicatiile lor

Strategiile competitive si implicatiile lor

In mediul de afaceri, unde piata este un camp de lupta cu firmele concurente, strategiile competitive si implicatiile lor capata proportii nebanuite si, de multe ori decisive. Aceste implicatii sunt atat asupra individului, cat si asupra intregului sistem.

Strategiile competitive - un concept ce trebuie imbunatatit

In sfera profesionala, aceasta tendinta, practic inevitabila, de a compara rezultatele personale cu realizarile celorlalti este foarte posibil sa provoace tensiuni si insecuritati.

Studiile despre antreprenoriat arata ca mult mai constructiva este o abordare aparent paradoxala: refuzul de a mai concura cu altii pe acelasi segment de piata.

La prima vedere poate parea o atitudine nepotrivita, contraintuitiva.

La o privire mai atenta, insa, aceasta abordare are sens. Companiile ar putea sa priveasca firmele concurente dintr-un alt unghi si sa aleaga valorificarea unor atuuri proprii, care nu se suprapun cu ale celorlalti.

Astfel, atunci cand o companie accepta sa fie slaba la ceea ce competitorii sunt foarte buni, va putea sa dezvolte o alta nisa.

Este, practic, ocazia de a iesi din conformism, de a gandi "Out of Box" si de a debloca resursele de creativitate.

In final, mai devreme sau mai tarziu, rezultatul nu poate fi decat unul singur: de a aduce plus valoare pentru companie si pentru intreaga piata.

Strategiile competitive versus rezilienta

Este insa cert ca pentru a reusi sa ai o asemenea abordare ca antreprenor, trebuie sa schimbi ceva in modul de a gandi, ca individ.

Fiecare individ este construit, din naștere, să-și demonstreze superioritatea într-un fel sau altul, ceea ce este esențial pentru psihicul uman.

Din acest punct de vedere, competiția ne modelează într-un sens pozitiv, ne face să muncim mai mult și mai bine, să fim mai motivați și mai dornici să progresăm.

Este, insa, demonstrat științific faptul că suntem cu atât mai nefericiți cu cât ne comparăm mai mult cu alții. În căutarea succesului și a unui sens în viață, unii dintre noi cad în capcana de a se dori cei mai buni la toate și dintre toți.

Gandind astfel, nu facem decât să generam și să perpetuam frustrări. Sentimentele de inferioritate care pot apărea constituie un stimulent pentru dezvoltarea sănătoasă, în măsura în care nu depășesc doza rezonabilă. Cand se transforma în invidie ne incarcam cu o atitudine mentala deloc inofensivă, care afectează cel mai mult relațiile cu cei din jur.

De aceea, singura formă reală de evoluție este atunci când te concentrezi asupra propriei persoane, pentru a fi cea mai bună versiune a ta. Această opțiune presupune înlocuirea competiției cu reziliența.

Ce este rezilienta si cum te poate ajuta

Reziliența, denumită și psihoadaptare, este un concept relativ nou în psihologie, utilizat în mod sistematic începând cu anul 1998.

Ea este prezentă în dezvoltarea fiecărui om si este ceva ce se cultivă pe tot parcursul vieții. Ea se referă la capacitatea individului de a se adapta la schimbări, de a depăși cu bine suferința și obstacolele inerente existenței, de a administra corespunzător conflictele și tensiunile emoționale, astfel încât să își mențină propria integritate și o stare generală de echilibru, în raport cu sine și cu cei din jur.

Autoeducarea în direcția renunțării la competiție în favoarea rezilienței exprimă înțelegerea faptului că a te compara mereu cu alții și a concura exagerat împiedică maturizarea, determină o toleranță scăzută la situațiile stresante și alimentează stările de nemulțumire, nerăbdare, iritare și chiar depresie.

Inlocuirea competiției cu reziliența are numeroase beneficii:

  • îți permite să ai o viziune realistă asupra lumii,
  • te ajută să privești orice dificultate sau criză ca pe o nouă oportunitate,
  • te transformă într-o persoană mai sigură pe sine și care nu se lasă destabilizată de eventualele nereușite,
  • îți consolidează sănătatea psihică în perioadele problematice, astfel încât să te poți bucura de viață, exersând starea de recunoștință, de calm, de compasiune și toleranță.

Asadar inlocuind strategiile competitive si implicatiile lor cu rezilienta si beneficiile ei vei putea să te raportezi într-o manieră sănătoasă la ceea ce alți oameni par să facă mai bine decât tine, atat pe plan personal, cat si pe plan profesional.

0
Antreprenor in timp de pandemie
Venituri din drepturi de autor - Ce trebuie sa sti...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts