Tu ești în control?

tu-esti-in-control

Fiecare dintre noi are un aspect mecanic și unul emoțional.

În esență, partea mecanică a noastră este un sistem, o colecție de procese liniare 1-2-3-4, subsisteme pas cu pas și predictibile, care produc împreună un rezultat urmărit.

Toate ființele spirituale există într-o lume mecanică. Până când nu învățam să direcționăm eficient mecanica din viața noastră, nu putem să ajungem într-un loc care să ne dea libertatea de a urmări ceva în afara realității concrete, deoarece vom fi mereu trași înapoi în aceasta din simplă necesitate. Înainte de a ne concentra pe orice altceva, trebuie să ne organizăm lumea fizică.

Nu voi mai încerca să schimb lumea plângându-mă. Voi pătrunde în interiorul ei, așa cum este ea, și voi fi un model al modului în care vreau să o influențez.

Sam Carpenter​

A arată cu degetul, a te plânge și a te minuna de nemulțumirile tale este doar o pierdere de timp, o distragere de la ce ai nevoie să faci pentru a schimba asta.

Dacă aștepți ca viața să fie o fericire continuă, vei trăi de fapt într-o dezamăgire continuă, într-o lume care nu vrea să se conformeze așteptărilor tale sau în nemulțumirea față de condițiile din lume. Fericirea se găsește în controlul părții mecanice a vieții, a acelor procese liniare din care facem parte în existența fizică. Iar acest control apare numai ca urmare a unei schimbări interioare a mentalității.

Totodată, fericirea nu se găsește în controlul asupra celorlalți, ci în controlul tău. A atitudinii tale asupra situațiilor în care ești, voit sau nu, implicat. Și, oarecum paradoxal, cu cât controlul tău asupra ta este mai optimizat, cu atât cercul tău de influență va crește. Adică schimbarea pe care o dorești vine de la tine, din interiorul tău!

Ne sperie cuvântul "control", care ne induce starea de nefericire, rigiditate, reguli stricte. Însă starea de dolce far niente este doar o amânare, o visare fără rost a unui ideal pe care nu îl poți atinge fără acțiune. Iar acțiunea înseamnă că vrei să ajungi de la punctul A la punctul B. Iar aceasta înseamnă eficiență, altfel vorbim de epuizarea resurselor. Și, mai departe, eficiența înseamnă procedură...adică reguli.

Nu îți consuma resursele (timp și energie) chinuindu-te să rezolvi probleme de ansamblu pe care nu le poți influența la nivelul la care ești, neglijând în același timp elemente ale vieții tale (care uneori apar mărunte!) pe care însă le poți schimba.

Nu pierde timpul cu informații inutile și lamentări privind ceea ce nu poți influența. Te îngrijorează lipsa echității în lume? Este o pierdere de timp dacă tu nu reușești să faci ceva pentru a repara incorectitudinile de care te îngrijorezi.

Schimbările în viața ta nu sunt niște hei-rupisme, acțiuni disparate și singulare. Viața nu e un instantaneu de pe Istagram ci este o transmisiune live, neîntreruptă și fiecare acțiune are consecințe, atât imediate cât și în timp.

Calea către control este de a descoperi, examina, optimiza și superviza procesele mecanice și biologice. În primul rând e nevoie să observi procesele mecanice care generează acțiunile în timp real. Asta înseamnă că e nevoie să fii atent la ceea ce faci, adică starea de prezență, ACUM și AICI (hint: fii atent la poziția corpului și la respirație!).

Încrederea și consecvența sunt calități rare. Tocmai de aceea este ușor să ieși în evidență. Oamenii din jurul tău îți vor observa atenția ta pentru detalii, încrederea în tine și controlul asupra lucrurilor. Ei se vor putea baza pe tine, vor ști la ce să se aștepte, iar aceste calități te vor face atrăgător pentru ei.

Cele mai mari erori nu sunt rezultatul unor greșeli evidente ci sunt rezultate din omisiune, adică din refuzul de a face pașii care trebuiesc făcuți. Lipsa acțiunii este manifestarea fizică a oricărei erori prin omisiune. Totodată, erorile prin omisiune sunt manifestări ale lipsei curajului mut (disciplina de a face ceea ce trebuie să facem, indiferent dacă vrem sau nu).

Lipsa de acțiune este provocată, în principal, de lașitate față de tine în primul rând. Ți-e teamă efectiv de schimbare și de ceea ce aduce cu sine.

Procrastinarea apare când este slabă voința. Voința este slabă din cauza stresului, oboselii, problemelor și distragerilor.

Renunță la ideea ca viața este complicată și plină de mistere. Ori că ai nevoie de soluții divine la problemele tale. Viațaeste un sisteme de sistemesimple iar acele sisteme care îți fac probleme nu dau rezultatele pe care le aștepți. Subliniez "pe care le astepti" - adică cele pe carele programezi și ești conștient vreile obții.

NOTĂ: Gânduri pe marginea cartii "WORK THE SYSTEM" de Sam Carpenter

14
Messenger Chatbot - Ce este?
... când ești răpus la pământ

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts