Virtutea sufletelor nobile

Virtutea sufletelor nobile

Unii oameni sunt în măsură să menţină o atitudine pozitivă, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul lor. Ei pot să se concentreze pe lucrurile pozitive, chiar şi acolo unde pare a fi totul negativ: văd binele în oamenii dificili, sesizează oportunităţile în situaţiile grele, apreciază ceea ce au chiar dacă nu au prea multe etc.

Atitudinea pozitivă poate fi cultivată, cu un pic de practică. Deşi ne-am născut cu tendinţe temperamentale specifice, creierul este un muşchi şi poate fi antrenat pentru a-i creşte tendinţa naturală către optimism.

Unul dintre factorii ce stă în putinţa ta pentru a fi mai optimist, este exersarea sentimentului de RECUNOŞTINŢĂ.

Cultivarea RECUNOŞTINŢEI este unul din traseele cele mai simple şi la îndemână spre a obţine un sentiment crescut de bunăstarea emoţională şi de fericire.

Persoanele cu un nivel mai mare de RECUNOŞTINŢĂ tind să aibă relaţii mai puternice, fapt ce asigură mult mai uşor o stare de fericire. Şi, pentru că cei care sunt mai fericiţi dorm mai bine, aceştia tind să fie mai sănătoşi.

De ce ar trebui un simplu act de gândire despre a fi RECUNOSCĂTOR să facă o diferenţă mare în viaţa ta?

- Recunoştinţa te face să vezi situaţiile în perspectivă şi îţi aduce aminte de lucrurile pozitive din viaţa ta;

- Pentru că poţi descoperi mai uşor că în orice situaţie există "binele";

- Pentru că îţi vei aduce aminte de ceea ce este important. Îţi va fi mai uşor să treci peste multe atunci când îţi vei aminti că tu şi cei aproape ţie sunt sănătoşi. Te stresezi de plata facturilor generate de plata utilităţilor casei tale? Fii întâi RECUNOSCĂTOR că ai un acoperiş deasupra capului.

- RECUNOŞTINŢA pe care o araţi celor din jurul tău îi va face pe aceştia să te aprecieze. Simplul act de a spune "mulţumesc" poate face o mare diferenţă în viaţa acelor persoane. Îţi ia câteva clipe din viaţa ta să le spui de ce eşti RECUNOSCĂTOR însă acest lucru va contribui la fericirea lor. Iar atunci când dăruieşti fericire primeşti fericire.

Dacă eşti interesat în a trăi o viaţă de RECUNOŞTINŢĂ, iată câteva sugestii:

- Dimineaţa, după trezire, pentru 2-3 minute fă o "sesiune de recunoştinţă" în care vei aduce mulţumiri, pentru oricine sau orice. Doar închide ochii şi umpleţi mintea, în tăcere, cu mulţumiri.

- Spune "mulţumesc" . Când cineva face ceva frumos pentru tine, oricât de mic a fost gestul său, adu-ţi aminte să-i mulţumeşti. Sincer.

- Mulţumeşte pentru lucrurile "negative" din viaţa ta. Există întotdeauna două moduri de a privi ceva "negativ": ca fiind ceva stresant, dăunător, trist, nefericit, dificil sau ca fiind o oportunitate mascată de a creşte, de a fi creativ şi de a deveni mai puternic.

- Atunci când te supăra un factor de stres, gândeşte-te la 4, 5 lucruri legate de acesta pentru care poţi să îţi arăţi RECUNOŞTINŢA.

Exemplu: Ai probleme la locul de muncă? Fii RECUNOSCĂTOR că ai de lucru. Fii RECUNOSCĂTOR că ai "probleme" şi că viaţa ta nu este plictisitoare. Fii RECUNOSCĂTOR că poţi învăța de la aceste provocări. Fii RECUNOSCĂTOR că vei deveni astfel o persoană mai puternică.

- Scrie periodic într-un "Jurnal al recunoştinţei"

Întocmirea unui astfel de jurnal este un bun mod de a cultiva RECUNOŞTINŢĂ, prin crearea unui catalog frumos de amintiri fericite şi a unei liste lungi de lucruri în viaţa ta pentru care eşti RECUNOSCĂTOR. Când vei simţi o stare dificilă, (re)citirea acestui jurnal îţi va aduce aminte de lucrurile bune din viaţa ta.

Recunoştinţa este o virtute a sufletelor nobile.

Esop

Cu recunoştinţă,

Adrian

10
Crezi că e târziu pentru tine?
A fi

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/