Fotografiile de nunta. Pot fi ele publicate de fotograf in mediul online?

Fotografiile de nunta. Pot fi ele publicate de fotograf in mediul online?

Salutare dragi cititori, numele meu este Alex Pasarelu si sunt fotograf profesionist de nunta. In cele ce urmeaza am sa vorbesc putin despre un fenomen foarte des intalnit de mine, si sunt sigur ca si de alti fotografi nunta, atunci cand colaboreaza cu clienti pretentiosi.

Asa cum am inceput prin titlul articolului, voi vorbi despre drepturile clientilor de a refuza ca fotograful de nunta pe care l-au angajat sa le publice imaginile in mediul online. Si aici ma refer la website-ul de prezentare al afacerii de fotografie de evenimente cat si pe conturile de retele sociale.

Pornesc de la prezumtia ca sunteti cu totii in cunostinta de cauza cand spunem ca dreptul la imagine ne apartine in exclusivitate, insa ce facem atunci cand angajam un fotograf nunta pentru a ne fotografia amintirile nuntii sau ale altor evenimente private din viata noastra? In primul rand un fotograf profesionist de nunta va incheia un contract de prestari servicii fotografice cu clientii sai, indiferent ca vorbim de srl sau pfa. Este obligatoriu ca respectivul fotograf sa fie inregistrat legal, pentru ca noi sa beneficiem de toate drepturile in calitate de consumator si cumparator de servicii.

De cele mai multe ori, un fotograf profesionist foloseste imaginile de la evenimentele anterioare pentru a se expune in mediul online si pentru a-si vinde competentele fotografice. Insa folosirea imaginilor trebuie facuta numai in urma unui acord in scris exprimat de catre beneficiarii acelor fotografii. Oricat de mult ne place sa spunem despre noi ca suntem artisti, in fond nu suntem decat prestatori de servicii fotografice, angajati de persoanele respective pentru a le oferi amintiri ilustrate.

Dreptul la imagine

In toti acesti ani de cand practic meseria de fotograf de nunta, am intalnit clienti cu care am cazut de acord de la primul cuvant ca voi putea folosi imaginile nuntii lor pentru a-mi putea face reclama dar si clienti care au fost destul de refractari cand a venit vorba de a le posta imaginile pe pagina de facebook sau pe site. Din toate aceste experiente am invatat ca toate aceste aspecte trebuie expuse clar si curat in contractul de colaborare dintre cele doua parti. De aceea, eu personal, am in contractul de prestari servicii clauza prin care clientul, prin semnarea contractului, isi da acordul ca fotografiile sa fie folosite pentru promovare. In fond si la urma urmei, asta este modalitatea prin care orice fotograf indiferent de ce fotografiaza, isi poate vinde serviciile. Daca nu am putea pune niciun fel de reclama in online folosind imaginile evenimentelor anterioare, nu am mai putea exista ca si profesionisti.

Evident ca fiecare client poate opta benevol la a refuza sa ii fie postate imaginile, insa ei vor trebui sa accepte adaugarea unui onorariu suplimentar pentru exclusivitate, astfel fotografiile lor nu vor aparea in mediul online decat daca ei le vor afisa. In acest fel am rezolvat practic una din cele mai des intalnite situatii, in care clientii vor sau nu confidentialitate cand vine vorba de dreptul la imagine. Nu trebuie sa uitam ca nunta este un eveniment privat, iar fara acordul protagonistilor nu putem afisa imaginile lor in mediul public online.

Va astept oricand pe blogul meu pentru a schimba pareri si pentru a-mi citi parerile dar si sfaturile cand vine vorba de fotografia de nunta. De asemenea te astept la workshop fotografie de nunta, cand te vei hotara sa inveti mai multe de la un fotograf nunta profesionist cu experienta.

3
Secretele unei nunti reusite si cum te poate ajuta...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts