Ce ar trebui să știe copilul atunci când vine la clasa pregătitoare (1)

Ce ar trebui să știe copilul atunci când vine la clasa pregătitoare

Clasa pregătitoare trebuie să fie puntea care face ușoară trecerea de la grădiniță la școală. La acest nivel de vârstă, profesorul va urmări sistematic realizarea de conexiuni între toate disciplinele prevăzute în schema orară, creând contexte semnificative de învățare pentru viața reală.

Perioada între 6-12 ani este recunoscută ca o "perioadă de aur a dezvoltării motorii" atunci când copiii dobândesc cele mai multe obiceiuri care sunt folosite la maturitate. În această perioadă, se dezvoltă caracteristicile fizice ale dezvoltării cognitive și motrice.

Rezultatele recentelor cercetări din domeniul educațional sunt îngrijorătoare și scot în evidență numărul crescut al copiilor supraponderali. Sedentarismul este cauzat atât de folosirea în exces a gadgeturilor (telefon, tabletă, televizor, jocuri video etc.) cât și de timpul petrecut la școală, stând în bancă.

În 2012, anul în care s-a introdus clasa pregătitoare, Direcția de Sănătate Publică își exprima îngrijorarea: "Mobilierul școlar destinat clasei pregătitoare este periculos pentru coloana vertebrală a copiilor de șase ani." De atunci și până acum au trecut șapte ani, timp în care am rămas doar cu îngrijorarea, căci situația mobilierului e aceeași; raportat la norme igienico-sanitare privind concordanța dintre particularitățile morfofuncționale ale școlarilor și dimensiunile mobilierului școlar, băncile elevilor sunt necorespunzătoare.

Ce ar trebui să știe copilul la clasa pregătitoare?

Ar trebui să știe să se joace! Sunt copii care vin deja speriați la școală deoarece li s-a spus, de către părinți, bunici, nași, vecini și alți "experți educaționali" că e greu. "La școală trebuie să înveți, s-a terminat cu joaca!" sau "Lasă joaca, pune mâna și învață!"

Jocul determină cortexul prefrontal, centrul de control al creierului, să se dezvolte mai mult și mai repede. În timp ce mulți părinți/ profesori preferă culegerile, încă de la clasa pregătitoare, aș vrea să menționez doar câteva beneficii ale jocului:

  • ajută în luarea deciziilor;
  • îmbunătățește echilibrul și coordonarea;
  • dezvoltă imaginația;
  • dezvolta abilitați sociale și de limbaj;
  • susține învățarea unor concepte despre lumea înconjurătoare;
  • ajută la învățarea unor principii de genul cauză-efect;
  • îmbunătățește sistemul muscular și sistemul nervos;
  • ajută sistemele cardiace și pulmonare;
  • copiii activi care se joacă des mențin o greutate sănătoasă.

Learning is not a spectator sport so let's play!

Ancuța Duminică,
Profesor Clasa Pregătitoare

3
Din jurnalul unui profesor...
Vocea părinților, reacțiile profesorilor, opinia c...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/