Dă mai departe!

Dă mai departe!

Anul acesta am experimentat ceva complet nou pentru mine ca profesor.

Credeam că în mijlocul furtunilor zilnice despre meniuri controversate, controale neașteptate, nemulțumiri nenumărate și alte cele, sunt puține lucruri care mă pot emoționa. Prietenii mei de la masa de sâmbătă seară din 17.02.2018 pot însă să spună altceva.

Era seara când așteptam rezultatele de la Etapa pe Sector a Olimpiadei de Cultură Civică a elevilor noștri din clasa a VII-a. Ne-am legat la acest jug fără niciun fel de așteptare și mai ales fără niciun fel de model anterior pe care să îl fi putut folosi sau din care să ne fi putut inspira. Eu, ei, noi, am încercat. Mare ne-a fost surpriza în acea seara când 4 din 7 echipaje s-au calificat la etapa pe Municipiu, iar unul dintre echipaje obținuse, precum Nadia Comăneci, un 10 perfect.

Lucrurile deveniseră deci, serioase!

Ce a fost interesant și notabil a fost drumul de după…

Am exersat zeci de modele de subiecte care solicitau creativitatea lor în a răspunde unei nevoi sociale a unui copil de vârsta lor căruia i-au fost încălcate drepturile. Ceea ce s-a întâmplat în această perioadă a fost stârnirea unui foc intens în mințile lor de 13 ani că trebuie să facă ceva. Ceva practic pentru cineva care are nevoie.

Lucrurile s-au aranjat în așa fel încât o comunitate din Tinca, județul Bihor, ne-a solicitat ajutorul. Întâi a fost vorba de a pregăti câțiva profesori de acolo pe modelul finlandez. Apoi am aflat că în acel sat merg 200 de copii rromi la școală, care nu au posibilitatea de a participa la activități care, de exemplu, îi încântă pe elevii SRF. Și am hotărât noi să le facem o bucurie. Să organizăm o tabără de vară pentru ei în care copiii noștri să fie voluntari prin prisma talentelor lor: public speaking, dans, face-painting, competiții sportive etc.

Am mers mai departe și am zis că ar putea copiii noștri să-i ajute la teme.

Apoi s-au gândit ei: Ce-ar fi să chemăm și alți voluntari? Au venit ideile lor: medici, constructori, bloggeri, etc.
Haideți să îi implicăm și pe părinții noștri! Să vină și profesorii noștri! Alina, cheamă-ți și studenții de la facultate! (Această propunere a venit după ce m-au vizitat la cursuri și au fost profesori pentru o zi.)

Astfel că, suntem vreo 50, mai exact un autocar, care vrem să ne oferim talentele pentru a aduce bucurie unor copii care nu sunt la fel de avantajați ca și noi!

Mai mult, vrem ca în urma autocarului să vină și un tir cu: rechizite, produse de igienă, de construcție, produse alimentare neperisabile și altele.

Pentru că trebuie să lăsăm ceva în urma noastră ( dănd mai departe)… și poate așa ne vor copia și alții.

În anul #influenței îndrăznim să sperăm că România poate fi mișcată de o serie de inițiative individuale sau comunitare care să aducă un zâmbet pe fețele celor care n-au mai zâmbit demult.

Tu ce ești dispus să dai mai departe?

P.S. Deși n-am ajuns la faza națională a Olimpiadei de Civică (ne-am clasat pe locul 4), se pare că ajungem la întreaga națiune. Doar că un pic altfel…

2
Atunci când ți-ai greșit meseria
"Fără o viziune, poporul piere... " (episodul 1)

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts