GRĂDINIȚA - o nouă etapă în viața copilului

GRĂDINIȚA - o nouă etapă în viața copilului

Mersul la grădiniță este unul din evenimentele importante din viața unui copil, dacă nu chiar primul deoarece el se desprinde de mediul familial și intră în contact cu alte persoane străine acestuia. 

Desprinderea de mediul familial și integrarea în comunitate implică adaptarea la reguli și respectarea acestora. 

Pentru că este un pas important în drumul lui spre independență are nevoie de încrederea și susținerea părinților a micuțului, dar și în grădiniță și ce aduce ea bun pentru copil. 

Este de preferat datorită acestor lucruri să pregătim mai înainte acest eveniment pentru ca acestuia să îi fie mai ușor. 

Poate exista uneori pe de-o parte tendința părinților de a mai ține copilul acasă (susținută de diverse motivații) însă pe de altă parte apare și nevoia copilului de a avea viața socială

Obișnuința cu ideea de a merge la grădiniță poate preveni crizele de plâns sau refuzul de a merge la grădiniță.

Astfel că o soluție la îndemână și ușoară ar fi să vă jucați cu el de-a grădinița.

Acesta poate fi îmbinat cu povestirea pas cu pas într-un ton vesel și pozitiv despre ce se întâmplă la grădiniță. 

Dealtfel îi puteți povesti chiar despre experiențele dumneavoastră de la grădiniță. 

Categoric sunt de evitat prezentări sau remarci de genul: " lasă că ai să vezi tu ce te așteaptă....." sau "acolo o să te pună sigur la punct, nu o să îți mai meargă....." , etc. Remarci ce nu fac decât să prezinte grădinița într-o lumină nefavorabilă de genul unei sperietori sau a unui loc de pedeapsă ce au drept urmare refuzul de a se mai duce acolo dar care poate avea implicații și mai adânci psihologice: neîncredere în sine, timiditate, refuzul de a se desprinde de mediul familial și a-și construi independența, teama față de nou, etc. 

Ambii părinți au rol important în a-și pregăti și ajută copilul în ceea ce privește acest mare pas.

În această etapă premergătoare copilul încă este atașat îndeosebi mamei și simte foarte ușor ce se întâmplă cu ea. Dacă mama este temătoare și neîncrezătoare în el și în ceea ce îi va aduce grădinița ca nouă etapă din viața acesta poate prelua din temerile ei.

Tatăl poate ajuta copilul să se desprindă mai ușor. Poate merge cu el să vadă de exemplu unde este grădinița.

De ajutor poate fi și mersul împreună la magazin pentru a-și alege singur hăinuțele și cele necesare pentru grădiniță.

Este posibil ca la început copilul să plângă atunci când îl lăsați la grădiniță însă explicații cu tact și răbdare că atât timp cât el va sta acolo dumneavoastră mergeți la serviciu, că veți veni cu siguranță să îl luați când va sosi timpul.

Nu uitați să manifestați un interes real pentru ce a făcut la grădiniță și să îl apreciați în fiecare zi pentru ce a făcut el acolo.

5
Mami, tati, mă vedeți?
În ce situații apelăm la psiholog?

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts