Câteva Cuvinte Despre Noi Doi

Câteva Cuvinte Despre Noi Doi

Relația dintre EA și EL

Miros de tei de IOR. Aer de dimineață rece, încă nepoluat de harmălaia de la ora 8. Împing repetat cu piciorul stâng caldarâmul, în timp ce piciorul drept se odihnește pe treapta subțire a trotinetei.

Mă bucur ca un copil când cele 2 roți bine unse mă fac parcă să plutesc pe aleile parcului.Fericire pură. Și necondiționată.

Fragment din audiobook-ul "Câteva Cuvinte Despre Noi Doi"

Ca să revin la partea cu relația, cum adică "Iubire condiționată"?

Suntem atât de programați social de sintagma "iubire necondiționată" încât lipsa acelui "NE" deja ne face să ne simțim vinovați dacă am lua și altă perspectivă în discuție!În viața mea am avut și încă mai am (slavă Universului!) oameni care au ales să mă iubească necondiționat. Simt asta ori de câte ori îi am în preajma sufletului meu. Învăț de la ei și, prin observare și imitare, fricile îmi dispar și mi se topesc într-un sentiment plăcut de acceptare.

Însă această "iubire necondiționată" nu este ceva DAT, nu te naști cu așa ceva. Eu cred că este de fapt o abilitate/ aptitudine ce se formează în timp.Renunțarea să mai ceri ceva celorlalți ca să dai în schimb ceva, aduce cu sine necondiționarea. Este o alegere conștientă, care se exersează până când, ca orice altă rutină, devine parte integrantă din personalitatea ta.

Ok... și noi, aștialalți, ce facem? Noi aștia care încă nu avem această abilitate, cum ne descurcăm Ei bine, noi aplicăm IUBIREA CONDIȚIONATĂ

Și iată (din păcate în mod lapidar!) ce condiții îți propun pentru ca relația dintre EA și EL să existe, pe termen lung, în favoarea, plăcerea și cu asentimentul amândurora:

1. Prima condiție: Să manifești permanent RESPECT

Stai să ne înțelegem, ce spui tu acolo Adrian? Păi asta este baza oricărei relații până la urmă! Ce înseamnă de fapt respect? De exemplu:

  • Respect ar putea fi să îl asculți cu adevărat pe celălalt, indiferent dacă vorbește sau nu.
  • Respect înseamnă să nu îl etichetezi și, înainte să te grăbești să judeci, să ai bunăvoința de a accepta că acel om, partenerul tău de viață, este diferit de tine. Și de oricare om pe care tu crezi că îl cunoști!
  • Respect într-o relație poate să însemne mult mai multe... însă știi că îmi place să te provoc să găsești și tu singur câteva exemple :)
  • Respect înseamnă să nu îl etichetezi și, înainte să te grăbești să judeci, să ai bunăvoința de a accepta că acel om, partenerul tău de viață, este diferit de tine. Și de oricare om pe care tu crezi că îl cunoști!
  • Respect într-o relație poate să însemne mult mai multe... însă știi că îmi place să te provoc să găsești și tu singur câteva exemple :)

2. A doua condiție: Să aduci EMPATIE în relație

Nu-ți mai închipui că empatie înseamnă să anticipezi ce gândește partenerul și să vii în întâmpinarea gândurilor lui (sau ale tale?). E o iluzie.

Însă, pe principiul "sunt om și tot ce este omenesc îmi este cunoscut încă de la naștere" eu înțeleg empatia ca fiind modul în care îi las SPAȚIU celuilalt. Un SPAȚIU în care să existe așa cum își dorește. Pentru că da, este nevoie să accepți că acel om, partenerul tău, are lumea lui interioară și că emoțiile și sentimentele lui nu sunt întotdeauna în tandem cu lumea emoțiilor și sentimentelor tale. Dacă aș putea redefini EMPATIA aș spune că aceasta nu înseamnă "să fii în papucii celuilalt" ci mai degrabă să realizezi în mod PROFUND că acel om... nu ești tu!

3. A treia condiție: ASUMAREA relației

Înainte de a fi DOI, ai fost UNUL. Și asta uităm mereu. De câte ori am uitat să clădesc relația cu mine, am acumulat "goluri". E atât de ușor să cazi în capcana comodității și să cauți ceea ce îți lipsește în tine... la celălalt!

Cum poți să îți asumi o relație cu altcineva dacă nu ți-ai asumat întâi o relație sănătoasă și trainică cu tine? Cum poți da de acolo de unde nu ai?

Tu ești mereu cu tine, în primul rând. Și ești responsabil în totalitate de cum te simți și ce atitudine adopți față de ceilalți... față de CELĂLALT. Abia după ce realizezi și "construiești" această condiție, abia atunci poți avea cu partenerul tău o relație fără dependețe emoționale și materiale. Fără ipocrizie. De câte ori am uitat să clădesc relația cu mine, am acumulat "goluri". E atât de ușor să cazi în capcana comodității și să cauți ceea ce îți lipsește în tine... la celălalt!

4. A patra condiție: INTIMITATEA

Știi clar că nu mă refer (doar) la sexPână să se ajungă la intimitatea fizică, ai nevoie întâi de intimitate la nivel psihic. Mă refer aici la APROPIEREA aceea caldă în care să te simți în siguranță. Nu hăituit, nu vânat ca pe o marfă aflată la reduceri, de "Black Friday"! Până să se ajungă la intimitatea fizică, ai nevoie întâi de intimitate la nivel psihic. 

Mă refer aici la APROPIEREA aceea caldă în care să te simți în siguranță. Nu hăituit, nu vânat ca pe o marfă aflată la reduceri, de "Black Friday"! Intimitate pentru mine înseamnă, în primul rând, să pot sta PREZENT lângă partenera mea într-un confort psihic de pace. Nu spun că e ușor. Copii, serviciu, stresul zilei de mâine - și altele - te pot aduce ușor în situația în care intimitatea să însemne, în cel mai bun caz, să apuci să stai pe Facebook alături de partenerul tău care poate și el stă pe WhatsUp... sau ceva de genul acesta ... ai înțeles ideea :) 

De asemenea, când spun Intimitate mă refer inclusiv în respectarea spațiului celuilalt. Uneori, chiar avem nevoie să stăm... singuri. Nu pentru că am fi supărați sau nu ne mai place prezența celuilalt. Ci pentru că, în acele momente construim relația cu noi."

Audiobook-ul "Câteva Cuvinte Despre Noi Doi" este o "partidă de amor", de 57 de minute, între cuvintele despre "EA" și "EL" și despre "cum să..." și "cum să nu...". Cuprinde 11 sesiuni de înregistrări audio la calitate superioară, în care îți vorbesc, folosind metafore și povești mai mult sau mai puțin personale, despre faptul că:

Ascultă acum un fragment gratuit și vezi dacă este pentru tine!

2
Chatbot. De ce îl folosesc marile companii
Trendul anului 2020. Marketing conversational

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts