Comunicarea în cuplu hrana unei relații sănătoase

Comunicarea în cuplu hrana unei relații sănătoase

Când dragostea vorbește, vocile tuturor zeilor par a fi adormite în armonia raiului.

William Shakespeare

Cuplul reprezintă înainte de toate o relație în doi, în care fiecare dintre cei doi parteneri vin cu propria sa individualitate și istorie personală.

Indiferent de istoricul partenerilor, relația care îi unește este așa cum și-o modelează amândoi și, dacă, atunci când suntem îndrăgostiți ne așteptăm ca partenerul să ne citească gândurile, să știe tot fără ca noi să spunem ceva atunci când nu se întîmplă sau nu poate să o facă avem tendința să dăm vină pe partener că nu ne mai iubește sau că relația s-a răcit.

Succesul vieții în doi depinde desigur de felul în care partenerul vibrează și răspunde la emoțiile celuilalt, dar și de felul în care partenerii comunică între ei, de calitatea comunicării.

O relație este ca un dans: nici unul dintre parteneri nu este bun sau rău în totalitate, lucrurile nu sunt doar în alb și negru iar dacă acest lucru este salutar pentru că altfel ar apărea plictiseală, există și reversul adică diferențele pot duce la divergențe, la neînțelegeri.

Aceste diferențe pot perturba uneori echilibrul cuplului și pentru asta este necesar ca fiecare să-și asume partea de responsabilitate pentru cele petrecute, să încetăm a mai învinui pe celălat, dar și să ne protejăm limitele personale astfel încît să avem o relație sinceră și sănătoasă.

Ambii parteneri în parte trebuie să aibă grijă de relație dar și de propriile lor nevoi astfel încât să își mențină identitatea și să nu fie produsul a ceea ce dorește să aibă celălat.

Cheia unei relații stabile în cuplu o reprezintă comunicarea.

Comunicare nu înseamnă doar exprimarea unui gând sau a unui sentiment. Trebuie însă să fim siguri și că am găsit modul cel mai bun de a exprima ce avem de spus.

Bineînțeles că nu putem vorbi de o comunicare comună tuturor cuplurilor ca un tipar universal.

Comun este doar faptul că putem asemui ce ar trebui să se întâmple între cei 2 cu un drum cu două sensuri ce presupune reciprocitate.

A comunica implică nu numai a spune celuilalt despre noi, dar, și, a asculta.

Adesea însă uitam că trebuie să avem și disponibilitatea de a-l asculta pe celălalt atunci când încercam să comunicăm.

Pe lîngă ați transmite propria părere a comunica înseamnă și să știi să asculți, adică a fi atent la ce ți se spune.

Astfel că, dacă suntem absorbiți cu totul de ideea obținerii unui răspuns imediat și nu-l mai putem asculta pe celălalt cu obiectivitate înseamnă și că nu putem comunica. Doar îl bombardăm pe celălalt cu cuvinte, ignorându-l, transformându-l într-un sac în care punem ce nu putem duce.

A asculta înseamnă pe lângă a auzi ce spune, a percepe și cum se simte și ce simte despre lucrul respective, înseamnă disponibilitate de a înțelege ce se întâmplă cu partenerul în momentul respectiv, să luăm în considerare și pe cel de lângă noi, bineînțeles fără a pierde din vedere pe noi înșine.

Presupune mult efort și disponibilitate însă în același timp se bazează pe iubire și nu are cum să nu ducă la un rezultat pozitiv ce dezvoltă și consolidează relația.

Partenerul de cuplu trebuie să fie cel mai bun prieten cu care să poți discuta practic orice, să vă facă plăcere să petreceți ore multe împreună și cu care să te simți în largul tău.

Astfel că, pentru a menține vie relația și a nu o paște pericolul monotoniei la fel de important să învățăm să cultivăm relația cu mesaje positive.

De exemplu atunci când partenerul se poartă frumos, îți oferă… fă și tu la fel.

Așa vei întări acest comportament evitând în modul acesta să distrugi - să tai din rădăcină ce este hrănitor relației.

Orientarea către ce are bun partenerul, aprecierea acestora fac ca acest lucru să sporească și să îmbunătățească soliditatea cuplului.

Este bine să nu ezităm a spune de fiecare dată de câte ori observăm acest lucru.

Tandrețea este o altă formă de comunicare nonverbal ce vine să întărească comunicarea în cuplu - e ca o rază de soare care topeşte gheaţa.

Când doi oameni se iubesc reciproc, se cere satisfa­cerea dorințelor și nevoilor profunde ale amândurora.

Când numai unul este recompensat înseamnă că acesta este stăpânul, iar celălalt - servitorul.

A nu comunica, a nu ne comunică nevoile de teamă că vom fi criticați, sancționați neînțeleși, a nu provoca un conflict, sau teamă că nu vor obține nimic face ca relația, viața în doi să se devitalizeze, să se stingă.

Când nu comunicăm atât partenerul cât și relația sunt lipsite de singurul mijloc eficient de a rezolva problemele cu care se confruntă, indiferent care ar fi acestea dar și de a construi intimitatea pe care și-o doresc.

Comunicarea nu face decât să sporească încrederea în cuplu mărind astfel șansa la o viață lungă.

Concluzionând a comunică înseamnă disponibilitate la a ști să cerem, să dăruim, să primim și să refuzăm, înseamnă a hrăni relația permanent, înseamnă drumul drept către inima celuilalt

8
Ce este psihoterapia și de ce este util să apelăm ...
A fi parinte

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts