Divorțul și consecințele sale asupra copilului

Divorțul și consecințele sale asupra copilului

Se întâmpla uneori că cei care au format o familie să nu mai poată merge înainte, alegând să divorțeze și, dacă este relativ ușor pentru cei doi soți pentru că ei știu cum stau lucrurile, cel mai greu este pentru copil fiindcă el nu înțelege ce se întâmplă și cum îi va fi afectată viața de acum înainte.

Divorțul este unul din lucrurile cele mai traumatizante pentru copil pentru că ceea ce părea universul stabil al copilului se destramă iar el își pierde punctele centrale de reper.

Chiar dacă copii deseori par să nu fie afectați de divorțul părinților, cel mai adesea aceștia devin furioși, nesiguri, triști, confuzi.

Se întâmplă asta pentru că în mintea lui, copilul consideră ca pe o lege a firii ca el să fie alături de ambii părinți ce au obligația de a-l îngriji și ocroti. De aceea el are nevoie de explicații pentru ceea ce se întâmplă, și nu de "protecție" care poate însemna chiar și a nu i se spune nimic.

Dacă nu va ști ce se întâmplă va crește încercând să pună de la el ce lipsește, devenind o preocupare permanentă să găsească motivul pentru ce s-a întâmplat, iar din ceea ce nu cunoaște nu de puține ori construiește scenarii în care este sau nu de vină el pentru schimbările din familie.

Relația părinților este importantă în dezvoltarea psihologică a copilului, deoarece este folosită ca etalon pentru viitoarele relații de cuplu, fie în a copia, fie a reacționa invers față de ceea ce a observat la părinți, cum la fel de important este că el, copilul, să aibă o relație bună cu ambii părinți, deoarece va avea drept consecință, mai târziu, capacitatea viitorului adult de a avea relații echilibrate.

Chiar dacă unitatea familială se va schimba nu înseamnă că ei nu pot continua să aibă relații sănătoase și iubitoare cu ambii părinți, făcându-se clar diferența între relația cu soțul și relația cu copilul deoarece în cadrul unei familii o persoană îndeplinește mai multe roluri: soție-mamă, sot-tată, etc. (soțul a divorțat de soție; mama și tata sunt aceeași).

De aceea este foarte important, ca atunci când părinții divorțează să spună adevărul celor mici. Astfel, vă puteți ajuta copiii să se adapteze la separare sau divorț.

În primul rând, copiii au dreptul să știe de ce părinții lor divorțează. Puteți alege ceva simplu și onest cum ar fi "noi nu putem merge împreună mai departe". Mai puteți preciza că în timp, uneori, soții nu se mai iubesc, însă, niciodată părinții nu vor înceta să își iubească copiii chiar dacă ei divorțează. La fel de important este să le spuneți că veți avea grijă de ei în continuare.

Anticipați întrebările copiilor oferindu-le informații despre unde vor sta, de exemplu, sau la ce școală se vor duce, etc. Încurajați-i să se exprime, să spună temerile sau întrebările care le trec prin minte. 

Ca părinți este esențial să fii sincer cu copilul fără însă a fi critic cu soțul. Trebuie păstrat un echilibru pentru ca copilul să înțeleagă că divorțul nu este vina lor, astfel, accentul trebuie pus pe adevăr, dar la fel de importante sunt și detaliile oferite.

Conflictul dintre părinți poate fi foarte dăunătoar pentru copii, motiv pentru care este crucial să se evite punerea copiilor în mijlocul luptelor dvs. sau făcându-i să simtă că trebuie să aleagă între voi.
Chiar dacă pentru moment lucrurile sunt grele este la fel de important să dați asigurări că va fi bine.

De foarte multe ori apare tendința de a răsfăța copiii prin neexecutarea unor sarcini sau încălcarea unor limite, ceea ce nu este benefic pentru ei pentru că indiferent de ce se întâmplă, copiii trebuie să continue să respecte normele și disciplină.

Chiar dacă acest articolul îi are în centru pe copii, la fel de important este și pentru părinți să fie calmi și echilibrați atât cât se poate, iar pentru a redobândi acea stare de liniște interioară și de siguranță aceștia pot vorbi, se pot confesa, unei persoane apropiate sau pot cere ajutorul unei persoane specializate.

Deși sentimentele puternice pot fi dure pentru copii, următoarele reacții pot fi considerate normale pentru ei: furie, anxietate, tristețe - care, deși vor dura o perioadă, pe măsură ce timpul trece acestea vor dispărea dacă lucrurile merg bine.

Totuși este bine să fim atenți la evoluția copilului pentru a putea observa din timp semnele care avertizează că lucrurile încep să se înrăutățească.

Aceste semne pot fi: tulburări ale somnului, probleme de concentrare, probleme cu diferitele dependențe (alcool, etnobotanice, etc), tulburări de alimentație, automutilări, frecvente accese de furie sau violență, izolarea de cei dragi, refuzul activităților care altă dată îi făceau plăcere. 

Acestea și nu numai pot constitui motive pentru a apela la ajutor specializat.

4
Lumea virtuală și experiențele reale
Agresivitatea și violența la copii

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/