Viața în doi și dinamica cuplului

Viața în doi și dinamica cuplului

Atunci când luam decizia de a fi împreună, de a începe o nouă viață, aceea în doi - ca și cuplu - ne luăm și angajamentul de a avea grijă unul de celălalt. Obiectivul amândurora este să aibă o relație stabilă, fructuoasă, care să ofere împlinire ambilor parteneri.

Relația de cuplu are diverse etape. Pentru a crește și a se consolida o relație, trebuie să existe anumite schimburi, confruntări și uneori chiar înfruntări. Firește, lucrurile nu vor fi doar lapte, unt și miere și la un moment dat vor apărea și probleme. Este important să încercăm să facem relația să meargă, deoarece aceasta se construiește permanent.

Relație perfectă nu există, dar acesta nu este un lucru rău ci, dimpotrivă, relația este supusă permanent unei dinamici, în care mereu se schimbă câte ceva, dând astfel prilejul ambilor parteneri să pună în joc cât mai multe din potențialul lor și împreună să aibă prilejul să evolueze.

Aceste etape pot fi precedate de momente de impas, care nu înseamnă neapărat că partenerul nu ne mai iubește sau că noi vrem să ieșim din relație, ci doar ca felul în care a mers până atunci nu mai este o variantă acceptată și că este momentul unei noi reașezări - a trecerii la un alt nivel relațional - sau al trecerii pe un alt plan evolutiv. Lucrul acesta spune că va trebui să avem implicit răbdare și înțelegere a nevoilor partenerului, astfel încât nimeni să nu se simtă exclus.

Dinamica relației de cuplu implică creativitate precum și căutarea momentelor în care să fiți împreună și nu a celor în care luați de uzul cotidianului uitând de celălalt (sau ne bazăm pe faptul că celălalt va fi permanent acolo chiar dacă noi nu suntem).

Acest dinamism al relației ce implică schimbare ne arată, de fapt, un lucru important și anume - acela că este esențial nu doar să acceptăm că relațiile se schimbă ,ci să fim pregătiți pentru schimbările ce au loc.
Dinamica relației poate alimenta, însufleți sau poate răni și chiar "ucide" pe celălalt. Prin urmare, pentru ca o relație să fie consolidată și stabilă și fiecare să se simtă bine în prezența celuilalt, trebuie depus efort. În caz contrar, rezultatul va fi o relație de cuplu nefericită.

De cele mai multe ori așteptările partenerilor îl obligă pe celălalt să îi împlinească visele, să îl aducă acolo unde nu a fost... dar și-a dorit. Acest lucru va duce la pierderea din vedere a personalității partenerului, nevoilor și aspirațiilor acestuia.

Fiecare dintre noi avem nevoie să petrecem timp alături de celălalt, pentru a păstra în acest mod o relație puternică și apropiată.

Nu de puține ori cădem pradă convingerii noastre, conform căreia dragostea nu presupune nici un efort, iar partenerul este obligat să știe ce anume ne dorim și să fie dispus să facă orice pentru ca noua să ne fie bine. Ne așteptăm ca partenerul să ne citească gândurile și considerăm că avem un partener sigur.

Este important sa discuti cu partenerul despre credintele fiecaruia vis-a–vis de relatia de cuplu!

În general oamenii au credințe și păreri diferite despre relația de cuplu. Ba mai mult fiecare dintre parteneri intră într-o relație cu un bagaj, istoria lui de viață dar și modelul familial.

Partea creativă a relației de cuplu o reprezintă poate tocmai acesta articulare, și identificare cu modelul familial în sensul că pe de-o parte conștient sau inconștient încercam să impunem ceea ce am văzut și interiorizat din modelul familiei de proveniență, iar pe de altă parte cerințele noului cuplu sunt cu totul altele.

Iar cea mai mare artă este aceea de a ține cont și de celălalt așa cum este el și nu de a-l împinge într-un rol de dinainte prestabilit, de a mă dezidentifica de modelul familial:

  • femeia doar are grijă de copii iar bărbatul trebuie să aducă doar bani în casă fără să îl intereseze ce se întâmplă cu copii; 
  • femeia nu se duce la muncă, trebuie să aibă grijă doar de gospodărie; 
  • datoria femeii este să pună și să strângă masă iar bărbatul după ce a terminat de mâncat se duce să citească presa sau să se uite la televizor și exemplele pe tema aceasta ar mai continua), astfel încât, să construim o identitate proprie a cuplului care să articuleze "zestrea" ambilor parteneri, astfel să mențină autenticitatea și individualitatea fiecăruia dintre cei doi. 

Parte din bagajul familial cu care intrăm în relație este că am învățat încă din copilărie că, pentru a fi iubiți trebuie să facem ceva, astfel că cel mai frecvent suntem prinși în plasa condiționărilor de genul "te iubesc dacă faci..." 

Acest lucru are drept consecință faptul că poate de multe ori vom face ceva ce nu corespunde cu nevoile noastre, cu ce vrem noi, pentru că altfel nu vom mai primi iubirea partenerului și categoric urmărea este faptul că apare o relație de putere în care nu vom mai primi iubirea decât dacă facem ce vrea celălalt și bineînțeles că vom fi iubiți pentru ceea ce facem și nu pentru ce suntem. Urmărea face să dispară din cuplu autenticitatea, iubirea și să mențină relația de putere!

De altfel într-o relație este foarte important să ai planuri comune, însă la fel de important este și să nu renunți la planurile personale.

A-ți urma visele și a-ți împlini planurile nu înseamnă că vei părăsi cuplul său ca participi mai puțin la viața lui, din contră dacă ambii parteneri fac acest lucru și se sprijină reciproc apare legătura mai puternică și mai autentică între ei.

Dacă reprimi realizarea viselor proprii și trăiești numai prin prisma realizării "planurilor cuplului" există cel mai probabil ca să realizezi că de fapt te-ai depărtat de tine, că nu mai ești autentic și implicit nici cuplul nu mai este unul autentic.

A fi într-o relație de cuplu echilibrată înseamnă că în mod echilibrat oferi timp partenerului și ții cont și de nevoile tale.

La fel de important este și faptul că dacă partenerul are o altă nevoie și nu coincide cu a noastră, nu înseamnă că nu mai este cu noi ba dincontra poate noi nu îl luăm în seamă și nu ținem cont că este o presoană diferită de noi, așa că nu trebuie întru totul să corespundă cerințelor noastre.

Relația de cuplu este ca o entitate vie care evoluează și care trebuie hrănită și protejată!

Când viața de cuplu este împlinită, ce este comun apare firesc, natural și vine să complecteze iubirea și atracția sexuală, lucruri ce te fac să simți că partenerul îți este aproape și că te ajută în drumul evoluției tale.

2
Psihoterapia atacurilor de panică
Lumea virtuală și experiențele reale

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts