Fii acel om pe lângă care ceilalți vor să stea!

Fii acel om pe lângă care ceilalți vor să stea!

Astăzi vom vorbi despre un subiect care începe cu "v" și se termină în "oluntariat". Acum că este clar pentru toată lumea care e domeniul pe care ne concentrăm câteva minute, să începem...

Prin voluntariat te asiguri personal că lumea capătă un sens mai bun, te asiguri că investești în tine și acumulezi o mulțime de competențe care te ajută în relația cu cei din jur.

Ca om, vibrez tot timpul la lucrurile din jurul meu care par nesemnificative, dar care "înfloresc" cu un minimum de implicare voluntară din partea celor care nu așteaptă nimic în schimb. Bine, poate niște zâmbete!

Ca profesor, în schimb, îmi dau seama că misiunea mea este să răspândesc în jur dragoste, bunătate, respect și sinceritate față de elevii mei. Ținând cont de situația în care ne aflăm, obiectivul acestui an atipic este grija față de noi, dar și față de ceilalți.

Vă prezint, așadar, un proiect început în starea de urgență alături de elevii mei de la clasa a Vl-a A și finalizat acum câteva zile. După o discuție de aproape o oră la educație socială despre ce înseamnă drepturile și cât de importante sunt grija și atenția cu care ne raportăm la ele, doi dintre elevi au venit cu ideea de a veni în ajutorul sanctuarului de urși din Zărnești, Brașov. Mai exact, am donat cu toții, iar acum clasa noastră se mândrește cu un certificat de adopție pentru Marco și Maria. Pe fondul izolării, animalele sălbatice și cele domestice fără stăpân au rămas fără multe resurse de hrană pentru că voluntarii, magazinele și restaurantele care donau mâncare nu mai funcționau. Auzind acestea, cu toții am realizat că trebuie să ne implicăm.

Apoi, pentru că nicio faptă bună nu rămâne fără analizare, noi am ajuns la următoarele concluzii:

Ca psiholog, am observat că voluntariatul funcționează asemeni unui instrument foarte bun de a-ți crește stima de sine. Aflându-te într-o situație dificilă și având un rol important în rezolvarea ei, ai de câștigat starea de bine, scăpând de presiune și stres.

Ca angajat și văzând toate acțiunile de "bine" pe care școala noastră le promovează, am înțeles că implicarea în acțiuni ce presupun empatizarea cu valorile/nevoile altora, se ajunge la o mai bună înțelegere a celor din jur și a felului în care se raportează aceștia la lume. Misiunea noastră este ca în continuare să le explicăm și să le arătăm copiilor că a fi un om cu mintea flexibilă și deschisă, care nu pune etichete și nu critică după aparențe, va avea numai de câștigat – va fi acel om pe lângă care ceilalți vor să stea.

Larisa Boștinaru, 
Psiholog LRF

1
Mai bine am învăța de la copii, domnilor guvernanț...
Darul imperfecțiunii

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts