A fi parinte

A fi părinte nu înseamnă doar să aducem pe lume un copil.

A fi părinte nu înseamnă doar să aducem pe lume un copil.

Este mult mai mult decât atât.

Implică multă muncă, precum şi, puterea de a contribui la crearea unui viitor mai bun, nu doar pentru copii dumneavoastră ci şi pentru noi toți.

În calitate de părinţi suntem însoţitori ai copiilor pe lungul drum a ceea ce înseamnă educarea lor, devenind astfel mijlocitori în procesul de învăţare al vieţii.

Desigur că părinţi suntem preocupaţi şi interesaţi cum să ne creştem mai bine copii şi cum să îi formăm astfel încît ei să devină nişte adulţi care să poată face faţă cu încredere încercărilor vieţii.

În creşterea copiilor totul depinde de relaţia de iubire dintre părinte şi copil şi în mare măsură de modul în care este exprimată.

Nimic nu va funcţiona însă cum trebuie, dacă nevoia de iubire necondiţionată a copilului nu este sadisfăcută.

Nu este suficient să oferim numai hrană şi îngrijire.

Copilul are nevoie să se simtă iubit. Iubirea este hrana lui emoţională, solul fertil care îi asigură o dezvoltare armonioasă.

Iubirea necondiţionată este cea care acceptă şi confirmă existenţa copilului aşa cum este el și nu datorită a ceea ce face el.

Din păcate iubirea în multe din cazuri este afişată în funcţie de ceea ce face (a luat premiu, a fost cuminte, a mâncat tot) sau nu (nu a fost cuminte, nu a dormit, nu a luat notă mare).

Iubirea necondiţionată face ca un copil să aibă o imagine de sine sănătoasă, un sentiment al valorii personale, stabilitate și siguranţă.

Exagerarea acestui sentiment al valorii personale ce poate apărea compensator lipsei iubirii necondiţionate, din diverse cauze, va duce invariabil la sentimentul că el este cea mai importantă persoană și de aceea merită orice.

Cum de altfel și subestimarea acestui sentiment, în situaţia aceasta poate duce la ideea că el nu merită nimic, că nu poate, că nu este la fel ca ceilalți.

Consecinţa?

În ambele cazuri pe termen lung face să apară alienarea socială bazată pe sentimentul de neînţelegere, neîncredere, nerecunoaștere; însă mai înainte de toate siguranţa şi sentimentul valorii personale sunt periclitate în diverse grade de afectare ce face ca să apară diverse reacţii.

De exemplu, copilul este mai obosit, se refugiază cu uşurinţă în ce îi oferă calculatorul preferându-l pe acesta în locul experienţelor personale şi al companiei celorlalţi.

Tot iubirea necondiţionată va întări sentimentul de siguranţă şi securitate şi îl va ajuta să își dezvolte capacitatea de adaptare în societate, fără această capacitate copilul riscând să devină retras şi aşa să rămână şi la maturitate.

Mai mult dacă copii se simt iubiţi ei devin mai receptivi la sfaturile părinţilor în toate privințele, mesajele părinţilor ajung mult mai uşor la ei.

Cea mai importantă parte în acest proces este comunicarea, deoarece copii, sunt ca bureţii absorbind tot ceea ce facem și ce spunem.

Cum putem spune copilului nostru că îl iubim?

În primul rând ar trebui să ţinem seama de un vechi proverb care spune că: "vorba dulce mult aduce" astfel, decât să îl criticăm cu intenţia de a-l încuraja să facă lucrurile mai bine, putem să îi dăm de înţeles că indiferent ce s-a întâmplat, el este în ordine deşi ceea ce a făcut nu este. (Uite s-a spart mingia pentru că te-ai jucat aproape de trandafiri. Cu siguranța asta va costa ceva bani pușculița ta. Și mie m-i s-a întâmplat când eram ca tine. Hai să scoatem mingia din grădină.)

Acest lucru nu va minimaliza respectul de sine al copilui și îl va face să vadă că doar ceea ce a făcut este greșit și nu el în ansamblul lui.

Un mod incorect de a transmite ar putea fi ceva de genul: "Întotdeauna eşti neatent şi nu asculţi ce spun eu. Uite acum ai spart și mingia".

Cuvintele de laudă îi încurajează pe copii și îi face să se simtă apreciați.

Este important să transmitem copiilor că îi iubim pentru că sunt ceea ce sunt şi nu pentru altceva.

Când ne acceptăm necondiționat copii renunţăm la orice tendinţă de a le schimba firea, de a-i schimba şi a-i transforma în ceea ce vrem noi să fie.

A le arăta că ne pasă înseamnă a le spune că îi iubim, a-i îmbrăţişa, a-i mângâia efectiv.

Ei au nevoie să ne manifestăm afecțiunea faţă de ei permanent şi nu doar cu porţia atunci când "merită premiaţi".

Dacă sunt protejaţi şi înconjuraţi de căldură, de dragostea şi acceptarea de care au nevoie, copii învaţă să se iubească pe ei înşişi şi vor poseda forţa interioară necesară pentru a-şi urmări scopurile şi a intra în contact cu cei din jur.

Ei vor creşte conştienți că merită iubire şi vor fi capabili totodată să dăruiască şi să primească dragoste adică să aibă relaţii pline de iubire.

Atitudinea critică permanentă va orienta copilul să vadă mai curând ceea ce este rău şi nu ce este bun ducând în final la intoleranţă având repercursiuni grave asupra lui.

De exemplu, un copil la vârsta abecedarului care a trăit într-o permanentă critică îl va face pe copil să fie intolerant cu el atunci când va fi notat cu un bine şi nu cu foarte bine, făcându-l să îşi spună despre el că nu este bun că nu merită nimic.

O altă modalitate de educare din păcate destul de frecventă în societatea contemporană este agresivitatea.

Plecăm de la violenţă în familie și exemplele ar putea continua cu ce se întâmplă la nivel mondial.

Ca să nu mai vorbim de intermediul televiziunii și al internetului unde copii sunt expuşi la mii de ore de violenţă.

O asemenea atmosferă de ostilitate face copii să se simtă vulnerabili şi unii dintre ei să reacţioneze cu duritate, mereu puşi pe ceartă, iar alţii să fie atât de speriaţi încât sunt gata să evite orice fel de confruntări.

Ceea ce văd în familie din punct de vedere al agresivităţii îi poate învăţa pe copii că viaţa este o permanentă dispută şi că nu vor fi trataţi corect dacă pentru ceea ce vor să obţină nu vor avea o dispută, dacă nu va fi o luptă.

Toleranţa ne ajută să acceptăm ceea ce nu putem schimba dar şi să vedem partea bună a lucrurilor.

Toleraţă înseamnă răbdare, atât cu noi înşine dar şi cu cei mici iar asta va duce la răbdare cu ei şi îi va ajuta să îşi păstreze liniştea interioară atunci când vor fi înconjuraţi de situaţii stresante sau momente de criză.

Toleranţa implică şi preţuirea diversităţii.

Aşa îi vom învăţa pe copii noștrii să accepte şi să fie acceptați de către ceilalți.

Atmosfera de toleranţă, consideraţie şi bunăvoinţă dintre membrii familiei are un cuvânt greu de spus în pregătirea copiilor în ceea ce privește acceptarea diferenţelor dintre indivizi, pregătindu-i astfel să respecte drepturile şi nevoile altora.

Arătându-le copiilor că acţiunile lor se cumulează în timp îi ajutăm să înţeleagă că nu au nevoie de nici o magie ca să îşi atingă ţelul şi să se realizeze.

Dacă copii vor fi încurajaţi ei vor deveni încrezători, acest lucru presupunând că trebuie să ne aplecăm cu mare atenție asupra nevoilor, talentelor şi dorinţelor copilului.

Este normal să lăudăm copilul pentru o treabă bine făcută dar, în același timp este important să recunoaştem primii paşi timizi în ceea ce şi-au propus.

Chiar şi atunci când copii sunt supăraţi de o nereuşită, important este să atragem atenţia a ceea ce a fost bun în demersul lui şi nu asupra faptului că nu şi-au atins complet ţelul.

A încuraja nu înseamnă în nici un caz să facem în locul lor ceea ce este de făcut.

A încuraja înseamnă să avem răbdare şi să acordăm copiilor suficient timp pentru a exersa lucrurile pe care le învaţă (de ex. să se îmbrace, să se încalţe, să calculeze…)

Timpul petrecut împreună are o importanţă capitală plecând de la momentele când bebelușul este ținut în braţe de mama lui şi pînă la a te juca cu copilul tău şi mai apoi desfăşurând diverse activităţi împreună.

Atunci când petreceţi timpul împreună furnizaţi copiilor voştri amintiri sănătoase ce îi vor însoţi întotdeauna încurajându-i şi asigurându-le un echilibru anume adică stabilitate și fericire pentru tot restul vieții.

5
Comunicarea în cuplu hrana unei relații sănătoase

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts