Basmele și dezvoltarea psihică armonioasă a copiilor

Basmele și dezvoltarea psihică armonioasă a copiilor

Aproape fiecare dintre noi își aduce aminte de vremea copilăriei când basmele ne înfrumusețau universul și când vroiam să fim prințesele sau prinții din poveste.

Însă, cum au basmele un rol în dezvoltarea armonioasă a copiilor?

Basmele reprezintă rezervorul de înțelepciune naturală al lumii. Deoarece folosesc un limbaj simbolic ele pot fi accesate cu ușurință de copii, astfel că, prin intermediul lor aceștia se pot întâlni cu diferite situații emoționale, familiale și sociale. Prin faptul că tratează teme din realitate, acestea îi ajută să experimenteze diferite situații, într-un cadru securizat, poate de dinainte de a se fi confruntat cu ele în viața de zi cu zi, ajutându-l în acest fel să se dezvolte emoțional.

Basmele au ca temă principală eroul, viața lui, drumul de la naștere până la maturitate, în acord cu atingerea scopului personal. Ba mai mult, basmele reprezintă ecranul pe care se proiectează diferitele conflicte interioare ale copiilor. Prin intermediul basmelor, copilul poate trăi frica, dorința, emoția, fără a se teme însă că i se poate întâmpla ceva negativ.

Ca urmare, prin reducerea tensiunii intrapsihice, basmele au un rol sanogen din punct de vedere psihologic. Basmele conferă întotdeauna o notă pozitivă deoarece majoritatea dintre ele arată că binele învinge întotdeauna răul. Promovează aspecte luminoase ale firii omenești cum ar fi bunătatea, generozitatea, empatia, curajul, încrederea. Ele au rolul de a hrăni speranța că orice situație oricât de grea este poate avea un sfârșit bun, și chiar dacă pare a fi fără de ieșire întotdeauna există ceva, cineva care ne poate ajuta. Deoarece nu impune imagini, modele din afară ele lasă creativitatea copiilor să se dezvolte. 

Basmele, prin faptul că permit copiilor să se identifice cu personajul(e) dezvoltă creativitatea neimpunând imagini preformate de dinainte, astfel că mai târziu nu vor ajunge să se raporteze la o anume imagine (gen Barbie).
Poiecția și identificarea cu personajul din basm hrănește potențialul copilului. Deoarece nu este restricționată de imaginea conform căreia copilul este la fel de frumos, bun, curajos, iubit la fel ca personajul din basm și astfel acesta ajunge să aibă mai multă încredere în sine. 

Și dacă acestea sunt efecte pe termen lung putem vorbi însă și de efecte imediate și nu numai. Pentru că într-o lume în care totul se desfășoară rapid și nu avem timp, sau de cele mai multe ori, nu avem timpul pe care dorim să îl petrecem alături de copiii noștri, putem, însă, să nu uităm că totuși, nu cantitatea de timp petrecută împreună își spune cuvântul, ci CALITATEA, iar momentele când citim un basm copiilor noștri poate aduce acest lucru, armonizând astfel relația dintre părinte și copil.

13
Depresia la adolescenți și riscul consumului de dr...
Când copiii devin adolescenți...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts