Când copiii devin adolescenți...

Când copiii devin adolescenți...

Adolescența este una dintre perioadele grele, dacă nu chiar cea mai dificilă, a vieții unei persoane, pentru că din punct de vedere psihologic este vârsta când au loc schimbări profunde. Uneori procesul este calm, alteori mai furtunos, cu devansări spectaculoase, sau întârzieri descurajante.

Deși o perioadă grea, de trecere, adolescența este totodată frumoasă, pentru că beneficiază din plin de energia și elanul vieții.

Dacă unele experiențe vor fi prevenite sau evitate, mă refer aici la consumul de droguri și alcool, tentații atât de facile la această vârstă, poate fi o perioadă care va fi evocată cu plăcere.

Devenind părinți, adesea uitam sau ne este teamă să privim în urmă, deși astfel am putea să-i înțelegem și să-i sprijinim mai bine pe copiii noștri ajunși la adolescență. Sau, poate uneori nu știm ce să facem și unde să apelăm. Constatăm că acum condițiile sociale sunt diferite de ceea ce am trăit noi ca experiența și, uneori, simțim că acest lucru ne depășește. Totuși, nu putem să ne prefacem că totul merge ca pe roate. Ca el, adolescentul, este o persoană care nu mai are nevoie de ajutorul părinților și se poate descurca singur.

Adolescența înseamnă perioadă în care tinerii doresc să se despartă de părinții lor în căutarea propriei identități, punând mare accent pe grupul de prieteni și pe căpătarea autonomiei. În aceste momente este destul de dificil pentru părinți să poarte un dialog cu ei. Dar, este bine de știut că, deși spun că nu ascultă, influența sfaturilor venite din partea părinților este mare. De fapt, părinții vor rămâne repere importante dacă vor ști cum să abordeze problema. Cercetările arată că mai mult de 50% din sfaturile pe care adolescenții le iau în considerare vin din partea părinților. De aceea, dialogul adolescent-părinte este esențial în ceea ce privește prevenția unor comportamente toxice.

Ideea este de a utiliza o rampă de lansare pentru a deschide o conversație despre droguri sau alcool. Astfel că, pornind de la ce se întâmplă cu diverse personaje sau figuri publice - actori, sportivi, rude sau colegi, pot fi întrebați ce părere au despre asta și cum văd ei problema. Este important ca părinții să fie deschiși la împărtășirea reciprocă a experiențelor și opiniilor în legătură cu acest subiect. De asemenea, cu căldură și fermitate să le spună adolescenților ce așteptări au de la ei.

O altă modalitate de a ajunge la ei este aceea de a înlocui "trebuie" sau "așa să faci ca altfel…" cu: "Nu încerc să îți stric distracția, te iubesc și îmi doresc să rămâi sănătos. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să stai complet departe de droguri și alcool". Sau, "Îmi dau seama că există o mulțime de ispite, mult mai multe decât atunci când eram de vârsta ta, dar știu că ești inteligent și o persoană puternică, așa că mă aștept să iei decizia corecta, indiferent de ceea ce fac prietenii tăi". Cu cât atitudinea părinților va fi mai critică și mai dezaprobatoare, cu atât adolescentul va avea o atitudine de respingere și i se va părea mai interesant grupul "celor răi".

În general, adolescenții sunt destul de anxioși, iar o modalitate utilă de a le scădea anxietatea este cultivarea respectului de sine pentru a fi apți să facă față diferitelor încercări. Așa vor evita să recurgă la acele mijloace de evadare din realitate. Deși nu arată, au nevoie ca părinții să fie alături de ei nu numai în momentele plăcute, ci mai ales când se confruntă cu situații dificile, indiferent de gravitatea lucrurilor.

4
Basmele și dezvoltarea psihică armonioasă a copiil...
Ce este psihoterapia și de ce este util să apelăm ...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts