Cand copilul spune "Nu!"

Cand copilul spune "Nu!" Tu cum reactionezi atunci cand ti se refuza ceva?

Sa spui copilului "Nu" si sa se opreasca din a face, a cere sau a intreba din nou in speranta unui alt raspuns. Ce vis! Oare chiar se poate? Da, se poate! Asta doar daca ai credibilitate!

Pentru multi copii, "Nu" nu este egal cu "Nu". Ei au propria definitie a lui "Nu" in baza experientei adunate.

​Ce inseamna "Nu"?

"Nu" inseamna ca "nu am pus intrebarea in felul care trebuie" - asta intelege un copil caruia i se spune de exemplu "Nu, trebuie sa spui te rog frumos" sau "Nu, pentru ca tipi la mine". Asta inseamna ca nu activitatea solicitata sau dorinta numita sunt dezaprobate, ci felul in care le numesc."Nu" inseamna ca "nu am pus intrebarea la momentul potrivit" - asta intelege un copil caruia i se spune de exemplu: "Nu, lasa-ma ca acum vorbesc la telefon" sau i se spune "Nu" cand mama este dupa o discutie aprinsa cu tatal si i se raspunde cu "Da" la aceeasi intrebare sau cerinta, cand mama a primit un telefon de care este incantata."Nu"inseamna ca "nu am pus intrebarea parintelui care trebuie". Atunci cand "Nu" spus de mama este ignorat de tata, care spune "Da" aceleasi activitati, copilul va intelege ca "Nu" nu inseamna ca nu poate face ceva, ci ca nu poate face ceva temporar... pana cand primeste un "Da" de la altcineva care e dispus sa confrunte sau convinga adultul care a dat verdictul initial."Nu" inseamna ca "nu am pus intrebarea de suficiente ori ca sa obtin raspunsul pe care il vreau". Copiii isi doresc ceva si pentru ca nu sunt multumiti de raspuns, pot intreba de 2-5-10 ori acelasi lucru.

Adultii sunt deranjati de repetitia zgomotoasa a cerintei si uneori cedeaza. Astfel copilul invata ca un "Nu" se poate transforma intr-un "Da" daca esti suficient de perseverent. Asta se traduce in: "Nu" de fapt inseamna "Da" si atunci legitimeaza perseverenta cu care copilul intreaba sau chiar pune in act o dorinta sau activitate care i-au fost deja refuzate.

Cum sa spui "Nu" si sa fii auzit?

In primul rand, este important cand ai spus "Nu" sa asculti ce iti cere copilul. Sa stabilesti, daca este o nevoie sau o dorinta in cerinta lui? Nevoile se satisfac intotdeauna, dorintele se vor satisface doar itnr-o anumita masura. Dupa ce ai stabilit contact vizual cu copilul si ai ascultat dorinta lui, evaluezi conform valorilor si standardelor tale un raspuns pe care il enunti clar si cu blandete. E important ca raspunsul tau sa fie legat strict de dorinta expusa de copil si ca el sa aiba argumentatie. E la fel de important ca un refuz sa nu limiteze "visarea" copiilor. 

Un copil trebuie sa aiba dorinte. Ele starnesc imaginatia si anima spiritul. Dolto sugereaza sa pui imaginatia la lucru chiar si dupa ce ai refuzat un obiect unui copil, pornind chiar de la obiectul dorit de copil. Exemplu: "Ce-ai fi avut de gand sa faci cu papusa din vitrina? Cum s-ar fi jucat ea cu celelalte papusi?" iar copilul va incepe sa povesteasca.

"Nu" de la un astfel de sef ar insemna "Nu" pentru tine?

Tu ai asculta decizia unui sef despre care ai sti ca e dispus sa isi regandeasca raspunsul daca il prinzi intr-o zi buna sau despre care stii nu te-ar putea refuza daca i-ai face complimente sau care cedeaza daca e asaltat de cereri zilnic privind aceeasi situatie sau cand stii ca, mergand la seful unui alt departament al firmei, vei obtine un raspuns pozitiv si acela va prima in defavoarea refuzului primit initial?

In final va las cu intrebarea "Tu cum reactionezi atunci cand ti se refuza ceva?". Asta pentru ca, in functie de varsta si de gradul de autonomie, copiii pot avea un raspuns invatat la un refuz. Copilul invata cum sa faca fata frustrarilor si stresului de la modelele sale, ingrijitorii, mama si tata. Pe tine cum te surprinzi reactionand la un "Nu?". Copilul ce starneste in tine cand iti adreseeaza un "Nu?" Cum arata mimica si gestica ta la primirea unui "Nu?"

5
Copii stricați și relații disfuncționale - furie, ...
Gelozia copilului mai mare - frământări, pregătiri...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts