Cine o dă în mintea copiilor, departe ajunge!

Cine o dă în mintea copiilor, departe ajunge!

Expresia *în mintea copiilor* este definitorie pentru un tip de mentalitate ce susține lipsa de judecată și sens a ființei nou născute. Lipsa care trebuie tratată în mod serios de educatorii adulți superiori și căreia îi trebuie opuse sisteme diverse, dificile și drastice (uneori) de educare continuă. Cât despre primii ani, înainte de introducerea în sistemul educațional, mulți dintre părinți susțin că aceștia oricum nu contează foarte mult, pentru că în primii ani copiii nu au amintiri.

Ei! Dragi părinți n-ați prea fost cuminți și fiindcă e primăvară nu vine Moș Nicolae cu bățul, vin oamenii de știință cu adevărul (tot un fel de băț, doar că are un capăt vătămător și celălalt vindecător - dacă sunteți pregătiți să acceptați că nu le știți pe toate).

Copiii se nasc deosebit de inteligenți și cu o minte cuprinzătoare și surprinzătoare. De fapt psihologii, neurologii și cercetătorii susțin că mai deștepți că în primii ani nu vom fi niciodată. De ce? Pentru că apoi suntem obligați să aplicăm mintea către anumite tipuri de activități și domenii specifice, care o restricționează și o direcționează doar pe căile respective, ea pierzând din deschiderea inițială, dezvoltându-se doar pe câteva dintre ramurile arborelui inițial.

Cât despre amintiri, studiile din ultimii 30 de ani demonstrează că, deși nu țin minte aniversarea de la 1 an, bebelușii stochează informații, dar mare parte din ele se pierd în timpul procesării și stocării pentru că ei nu au elemente de structurare, precum este limbajul... informațiile nu au în baza a ce să facă sens. Un aspect important pentru cei care sunt interesați și de o rețetă în acest sens: se pare că mamele care explică într-un mod cât mai elaborat informațiile au copii a căror memorie se formează mult mai de timpuriu decât cele care se limitează la a vorbi cât mai simplu copilului. "Oricum nu înțelege nimic" este o chestiune perimată, deloc în acord cu descoperirile legate de formarea memoriei și care e o bază improprie pentru crearea unei relații cu copilul, tratat drept inferior, neputincios și nedemn de explicații, ale căror consecințe directe nu pot fi decât nesiguranța și confuzi

Și totuși ce reținem cel mai mult de-a lungul vieții?

Evenimentele care ne-au marcat sunt cele care au un puternic impact emoțional, fie că emoțiile sunt pozitive sau negative. Așa că și la câteva luni, dacă un eveniment a produs emoții deosebit de puternice bebelușului, acesta poate rămâne cel puțin cu o amprentă a evenimentului care mai târziu poate reverbera, dacă nu chiar cu o amintire structurată. Nu deschid discuția amintirilor *transgeneraționale* - evenimente atât de puternice și nevindecate care reverberează de la o generație la alta - că deja sărim calul lumii care se autointitulează "realistă" ( realismul acoperind foarte bine rigiditatea).

Ce avem de învățat de la copii?

Copiii învață foarte repede și asta nu pentru că au "mintea odihnită", ci pentru că au atitudinea care trebuie vizavi de a învăța. Ce presupune asta? Pur și simplu simt că pot învăța orice, sunt dornici să o facă și sunt dispuși să facă greșeli. Copiilor li se permite să facă greșeli. Greșeala unui adult e ceva taboo atât în societatea care-și ridică sprâncenele stufoase mult mai des decât aplauda, cât și pentru adult în sine care nu-și iartă nici un eșec, greșeală sau poticneală, crezând că asta ar deschide calea către delasare și de la o vârstă nu i-o iartă nici copilului, care începe să devină un mic adult - neîncrezător în sine, frustrat și incapabil de progres în ritmul dorit de el sau cei cărora vrea să le fie pe plac.

Propun deci o reevaluarea a rolurilor și o revenire la mintea și atitudinea de copil pentru succes.

4
Gelozia copilului mai mare - frământări, pregătiri...
Tu știi care sunt nevoile reale are copilului tău?

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts