Comunicarea cu copiii nostri

Comunicarea cu copiii nostri

Urmeaza sa am o intalnire cu cadrele didactice pe tema "Comunicarea intre copii" si ma pregateam mental ce sa le spun. Luna trecuta am avut o intalnire in care am discutat despre "Comunicarea cadru didactic – parinte" si ma gandeam cat de difrerita este tema de acum?!

De fapt ce este comunicarea? Comunicarea este acel mod in care putem transmite ceva de la un om la altul. Comunicarea poate fi verbala si nonverbala. Astazi vorbeam cu un coleg si imi spunea cat de frustrant este cand formatorii de opinie, de valori sunt persoane cu un alt set de valori ca al nostru. Cand masele sunt influentate "gresit", nu asa cum ne-am dori noi sa fie. De fapt aceasta este comunicare! Modalitatea in care noi transmitem mai departe mesajul.

De multe ori ne focusam pe mesaj si pierdem din vedere formularea si alte ori ne focusam pe formulare si mesajul ramane in urma. Si ca sa nu o lungesc in generalitati voi merge pe ceva concret. 

Cine participa la cursurile mele stie intrebarea principala pe care o spun eu mereu: Care iti este scopul?! 

Atunci cand tii minte aceasta intrebare vei putea comunica mult mai simplu si mai pe intelesul celor din jur. Exista multe tehnici de a transmite, in dependenta de "limbajul" pe care il vorbeste cel ce asculta, insa eu cred ca cel mai important este sa tii minte care iti este scopul. Cand vrei sa transmiti un mesaj, gandeste ce vrei de fapt sa obtii cu mesajul respectiv? Care este emotia pe care vrei sa o transmiti?

De exemplu, cand copilul intra in casa incaltat si tu vrei sa se descalte, care este mesajul? In cazul meu, mesajul este ca eu vreau sa avem casa curata. Pentru mine nu este important ca copilul sa stie regula, nu este important ca el sa o faca fiidca eu asa ii zic, pentru mine conteaza ca la noi in casa sa ramana curat. Dupa ce am stabilit mesajul real pe care vreau sa-l transmit, ma gandesc la formulare. 

Eu formulez in felul urmator: "Andrei, vreau sa pastram curatenia in casa si tare mi-ar placea sa te descalti la usa de intrare." Vorbesc despre nevoia mea, nu dau indicatii nu fac sugestii. Atunci cand comunic, comunic clar intentia si nevoia mea. Cred ca atunci cand vom inceta sa vorbim in metafore si sa transmitem mesaje subtile sub cuvinte mascate, comunicarea dintre oameni va fi mai lina, mai clara. 

Atunci cand transmiti nevoia reala a ta, cel din fata ta poate empatiza cu tine si comunicarea se imbunatateste.

Cu mult drag, 

Antonina.

3
"Dar asa am crescut si noi!" …

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts