Depresia la adolescenți și riscul consumului de droguri

Depresia la adolescenți și riscul consumului de droguri

Chiar dacă până acum se credea că depresia reprezintă numai apanajul adulților, acum se știe că aceasta poate afecta adolescenții și copiii, însă simptomele sunt mai greu de recunoscut la aceștia.

Depresia este o tulburare a dispoziției - a stării sufletești. Ea se întinde pe o perioadă îndelungată, astfel că adolescenții, care se simt triști mai mult timp, ar putea suferi de depresie.

Ea poate afecta gândurile, sentimentele, comportamentul și starea generală de sănătate.

Aceste variații ale stării sufletești pot trece neobservate sau pot fi considerate neimportante fiind atribuite creșterii normale.

Unele din semnele de depresie la adolescenți includ: nivelul redus al energiei, iritabilitate, somnolență sau insomnie, sentimente de vinovăție, deznădejde, scăderea performanțelor școlare, lipsa de interes, absenteism, sentimente de inutilitate, scăderea activităților sociale sau chiar gânduri de sinucidere.

Pe lângă acestea, mai pot fi incluse și alte tulburări cum ar fi: cele de atenție - deficit de atenție, tulburări de alimentație, tulburări de comportament.

Simptomele pot dura săptămâni sau luni.

Există diverse mituri ce fac să diminueze importanța acestei afecțiuni. De exemplu, faptul că este normal ca tinerii să fie capricioși, că ei nu suferă de o depresie reală sau că, vorbind despre depresie și despre cum se simt cu altcineva este un lucru foarte rău.

Adolescenții care suferă de depresie sunt mai susceptibili de a consuma droguri, alcool și alte substanțe, în comparație cu ceilalți adolescenți, ba mai mult, abuzul de substanțe și depresia le pot pune în pericol viața.

Dacă pe termen scurt efectele acestei combinații îi pot face să se simtă bine, pe termen lung consecințele pot fi dintre cele mai dezastruoase. Adolescenții care suferă de depresie adesea folosesc droguri, alcool sau alte substanțe pentru a înlătura efectele cauzate de depresie.

Relația dintre consumul de substanțe și depresie poate merge și în sens invers, adică consumul acestora poate declanșa depresia la adolescent. De regulă, ei subestimează consecințele consumului de droguri (aici includ toate substanțele fie că se numesc legale sau ilegale, dar și alcoolul) și supraestimează capacitatea lor de a controla consumul acestora, considerând că oricând se pot opri. 

Expunerea repetată la aceste substanțe provoacă dependente, alcoolism, dar și tulburări în funcționarea creierului.

Deoarece depresia adolescentului poate avea consecințe grave este important ca ei să poată să obțină ajutor cât mai repede.

De aceea ca părinți este bine să fim observatori atenți la micile detalii care alcătuiesc viața adolescenților, însă fără a fi intruzivi, și să cerem ajutor de specialitate atunci când este cazul.

În aceeași măsură este important, atât pentru părinți, dar și pentru ei, să știe că pot primi ajutor și că există șanse de remediere, începând de la a sta de vorbă cu un prieten, părinte sau membru de încredere al familiei, consilier școlar, medic de familie, psihiatru și, nu în ultimul rând, psihoterapeutul.

2
Agresivitatea și violența la copii
Basmele și dezvoltarea psihică armonioasă a copiil...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/