Impactul televizorului asupra dezvoltarii si inteligentei copiilor

Impactul televizorului asupra dezvoltarii si inteligentei copiilor Tu cat timp petreci in fata televizorului?

Stiu, este extrem de placut sa vezi cum micutul tau sta linistit pe canapéa si in sfarsit poti face linistita un dus sau efectiv sa stai si atat. Din pacate insa, aceasta metoda de a "bloca" micutul tau, mie imi place sa o numesc metoda de a "ingheta" copilul, nu este tocmai benefica lui.

Stiu, avem cu totii moment in care un buton de PAUSE ar fi mai mult decat perfect. Dar, haide sa analizam putin raportul risc-beneficiu.

Televizorul lasat deschis in permanenta in interiorul locuintei afecteaza dezvoltarea limbajului si a inteligentei copiilor, chiar daca acestia nu urmaresc emisiuni TV, contribuind la reducerea numarului de cuvinte pe care le aud si pe care incearca sa le pronunte.

"Un televizor lasat deschis in permanenta in interiorul locuintei reduce clar capacitatea de exprimare a copiilor si a celor care se ocupa de ei si este potential nefast pentru dezvoltarea bebelusilor", considera Dimitri Christakis, profesor pediatru la Universitatea Washington si autor al studiului.

In cadrul unui studiu efectuat in anul 2013, cercetatorii au stabilit ca, in fiecare ora in care televizorul este deschis, copiii aud cu 500-1.000 de cuvinte mai putin din partea adultilor.

"Adultii pronunta, in general, circa 941 de cuvinte pe ora. Studiul nostru a aratat ca aceste cuvinte sunt aproape complet eliminate atunci cand copilul poate auzi televizorul", a spus Christakis.

"Aceste rezultate ar putea explica legatura dintre expunerea copiilor la emisiunile TV si intarzierea in dezvoltarea limbajului", a adaugat el.

Limbajul este un element cheie pentru dezvoltarea cerebrala, expunerea constanta la emisiuni de televiziune putand explica si intarzierile in dezvoltarea atentiei.

In timpul studiului, 329 de copii cu varste cuprinse intre doua si patru ani au fost inregistrati periodic, timp de doua saptamani, pe parcursul a 12 - 16 ore, pentru a se stabili numarul de cuvinte auzite de acestia.

Din nefericire, in Romania in peste 55% dintre locuinte televizorul este folosit pe post de babysitter, iar in Statele Unite procentul este de 30%.

Care este motivul pentru care pe langa limitarea limbajului, televizorul nu aduce vreun mare beneficiu?

Uita-te putin in urma: iti amintesti vreo situatie in care erai atat de absorbit de un film, incat nu ai auzit cand persoana de langa tine te striga, sau iti povestea ceva iar tu nici nu ai sesizat? Ti s-a intamplat sa vina cineva langa tine, in timp ce vizionai ceva interesant, si dintr-o data sa te sperii, ca nici nu ai observat cand persoana respectiva a aparut?

Toate acele lucruri se intampla deoarece televizorul ne mentine intr-un fel de transa hipnotica, focalizand intreaga atentie pe imaginile care se succed in fata ochilor, neglijam alte elemente din jur.

Desigur, nu sugerez ca de maine fiecare dintre noi sa ne ducem televizoarele la gunoi. Exista si emisiuni educative, exista si instrumente utile de invate a unei limbi straine, sau de a asculta niste noutati. Toate aceste lucruri insa, este util sa fie facute cu precautie, cu responsabilitate si in cunostinta de cauza cu privire la efectele pe care le pot avea.

In ultima instanta, cheia nu cred ca este eliminarea factorilor nocivi din jurul nostru, ci controlarea lor.

Tu cat timp petreci in fata televizorului?

1
Atentie, persoane toxice la orizont!
Nu-ti mai place de tine? Time for refresh...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts