Lipsa de comunicare afectivă duce la tulburări emoționale

Lipsa de comunicare afectivă duce la tulburări emoționale

Tumultul zilelor pe care le trăim aduce cu el și riscul ca uneori să uităm a ne apleca cu atenție și a vedea cu adevărat nevoile emoționale ale copiilor. Uneori lipsa de timp suficient sau programul prea încărcat al părinților dar și al copiilor și nu numai, au drept consecință creșterea distanțelor sufletești și, dacă în primă instanță nu într-un mod vizibil, desigur mai apoi evident, pot merge până la apariția tulburărilor emoționale.
După 9 luni petrecute în siguranță în burta mamei copii au nevoie de încredere, de susținere permanentă pentru ca aceștia să crească sănătoși psihologic. 

A crește emoțional echilibrat un copil, a comunica afectiv, merge mult mai departe, dincolo de vorbe reflectându-se în distanțe sau apropieri sufletești, a fi lângă el când are nevoie, a-l înțelege, a-l susține, a-l încuraja, a avea răbdare, a fi tolerant, a avea încredere în potențialul lui, a fi mângâiat, îmbrățișat, într-un cuvânt a fi văzut. Are nevoie de toate aceste lucruri nu doar sporadic considerând că este de la sineînțeles ci permanent și, mai ales, în clipele în care nu știe sau greșește, atunci când deseori există tendința de a-l corecta într-un mod nesusținător. Putem numi aceste lucruri hrană emoțională.

Așa cum zilnic există nevoie de hrană la fel există nevoia de hrană emoțională. 

Orice copil are nevoie de hrană emoțională, de comunicare afectivă, care să îl ajute să crescă sănătos, să nu rămână blocat emoțional manifestând comportamente dezadaptative. 

Tulburările emoționale sunt sursa multor astfel de manifestări ce își au sursa în insuficiența acestui «combustibil sau hrană emoțională» sau mai rău, chiar în lipsa lui. Putem vedea asta în lipsa bucuriei, elanului de viață, a neîncrederii în sine, a imaginii proaste de sine, a timidității, irascibilității, labilitații emoționale, lipsa unui somn liniștit, a fricilor sau diferitelor somatizări și multe altele.

Toate aceste lucruri își au sursa în copilărie când copii nu sunt văzuți aflându-se în spatele unei imagini de dinainte stabilite a ceea ce trebuie sau cum trebuie să arate copilul, imagine care nu ține cont de ceea ce este el cu adevărat (să nu uităm că toți suntem unici și fiecare copil în parte este unic- de aici comparația cu alții copii sau frați șterge ceea ce este el cu adevărat), în spatele unei absențe emoționale învelită în poleiala lipsei de timp, a regulilor sub imperiul lui trebuie, a solicitărilor care nu țin cont de puterea, dorința și înclinația lui sau a faptului că pur și simplu avem în fața noastră un micuț ce nu are exeriența unui adult și care în loc de încurajări primește sancțiuni (verbale sau și mai grav fizice), critici, etichetări, etc. 

Toate aceste lucruri nu fac decât să îl împingă în refugiu în altă lume, minciună, imagine de sine proastă, neîncredere, tristețe, lipsa curajului, a optimismului. 

Un copil echilibrat, dezvoltat armonios emoțional, este deschis, implicat în diverse activități, are încredere în el. Nu ezitați să vă orientați către lucrurile bune, frumoase și să spuneți ori de câte ori aveți ocazia fără a vă fi frică că va deveni un rebel sau că astfel lucrurile ar putea să ajungă pe un făgaș greșit. Învățați-l să ceară ajutor fără a se teme de pedeapsă. 

Blândețea, toleranța, respect, încrederea, răbdarea, încurajarea, stabilitatea, consecvență, perseverență, prezență atunci când este supărat sau are nevoie sunt doar câteva din ingredientele unei dozei zilnice de hrană emoțională cu efecte benefice pe termen lung.

5
Depresia între psihoterapie și medicație
Trecerea de la grădiniță la școală și cum ajutăm u...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts