Mos Craciun si aflarea adevarului

Mos Craciun si aflarea adevarului

Fiecare dintre noi am crezut pana la un anumit moment in Mos Craciun. Fantezia s-a sfaramat in momentul in care am aflat adevarul despre Mos Craciun, printr-o modalitate sau alta. Lucrurile stau putin altfel decat ne prezentasera parintii nostri pana atunci.

Iata ce efecte pot avea astfel de vesti, la momentul nepotrivit, spuse de catre persoana nepotrivita.

Iata 3 adolescenti care ne-au spus cateva cuvinte despre modul in care ei au aflat.

Elena: "eu am aflat la 10 ani, de la sora mai mare, cu cateva zile inainte de Craciun. Era suparata ca eu tot vorbeam intr-una despre ce speram sa imi aduca Mosul si atunci mi-a zis totul dintr-o rasuflare. Am fost suparata pe ea, socata si imi amintesc perfect acel moment"

Mihai: "am aflat cand eram in clasa I. era prima iarna in calitate de scolar. Jumatate din colegii mei stiau, jumatate au aflat instantaneu la serbarea de Craciun. Eu ma aflam in categoria a 2-a de elevi. Inca regert ca m-am dus la acea serbare"

Andreea: "eu am aflat la 6 ani, cand Mos Craciun a venit la noi acasa si am descoperit ca avea aceeasi verigheta cu a lui tata"

Aceasta e una din cele mai frecvente situatii. Cand fetele sau sora mai mare, stiind adevarul, dintr-o dorinta de a atrage atentia parintelui, decide bursc si fara menajamente sa informeze mezinul familiei cum stau lucrurile. Este practic, o dorinta inconstienta de a "fura" entuziasmul si fantasma atat de datatoare de entuziasm a celui mic.

Ce efecte poate avea:

In general parintii sunt cei care introduc existenta lui Mos Craciun in casa si viata copilului. In conditiile in care acesta din urma afla de la un alt membru al familiei adevarul, copilul poate dezvolta o lipsa de incredere in parinte, un sentiment de insecuritate (caci incepe sa puna la indoiala credibilitatea si suportul parintelui), existand riscul de a extrapola si catre alte situatii, intrebandu-se daca nu cumva si acelea au fost niste inchipuiri.

Cum ar fi ideal:

Ideal ar fi ca in functie de nivelul de maturizare si perceptie al copilului tau, ambii parinti sa decida momentul in care vor da vestea copilui lor. Cum ei au fost cei care au introdus conceptul initial, tot ei vor fi cei care vor readuce in discutie acest aspect. Acest dialog este util sa aiba loc intr-un spatiu in care copilul se simte in largul lui (camera lui eventual), prin exemplificari comparative cu povestile: "asa cum Pinocchio este o poveste din care copiii invata sa nu minta, asa cum Scufita Rosie ne invata sa nu ne lasam atrasi de straini, la fel, Mos Craciun este tot o poveste, al carei scop este sa trezeasca in oameni bucuria de a darui, de a se bucura de familie, de colinde, de a fi mai buni cu ceilalti". Cum fiecare dintre copii este motivate de ideea "acum esti baiat/fetita mare", sub aceeasi idée ii poti prezenta faptul ca a venit momentul sa purtati o discutie de "oameni mari". Poate fi un moment oportun sa il aduceti in discutie si pe Iepuras, sau, il mai puteti lasa sa doarma linistit pana la Paste...

Desi majoritatea parintilor considera ca le este mult prea greu sa fie ei cei care dau aceasta veste copilului, sub pretextul ca i-ar lua vreo bucurie sau il vor dezamagi, prefera sa lase lucrurile sa curga de la sine si sa astepte ca micutul lor sa afle accidental de la cei din jur.

Noi insa, credem ca nu e tocmai cea mai indicata varianta, asta daca nu cumva copilul a aflat deja iar voi poate nici nu stiti : )

1
Cuplul in perioada postnatala
Bărbaţii şi depresia

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts