Părinții în relație cu adolescenții lor

Părinții în relație cu adolescenții lor

Adolescența este una dintre perioadele grele dacă nu chiar cea mai dificilă perioadă a vieții unei persoane.

Totuși poate nu acest aspect o va face de reținut în istoria personală a fiecărui adolescent dacă unele din experiențele pe care le pot avea sunt prevenite, evitate.

Mă refer aici la consumul de droguri și alcool, tentații atât de facile fiecăruia dintre ei.

Deși o perioadă grea, de trecere, adolescența este totodată frumoasă, pentru că ea beneficiază din plin de energia și elanul vieții, iar asta face ca să existe toate premisele să putem evita în foarte mare măsură ca ei să aibă experiențe din care cu greu se poate ieși.

Din punct de vedere psihologic adolescența este vârsta când au loc prefaceri profunde, uneori procesul putând fi mai calm sau mai furtunos cu devansări spectaculoase sau întârzieri descurajante.

Numai că atunci când trecem peste această etapă și ajungem la vârsta maturității adesea uitam sau ne este teamă să ne uităm în urmă, astfel încât să îi putem înțelege și sprijinii pe copii noștri ajunși la adolescență.

Sau poate uneori nu știm ce să facem și unde să apelăm .

Constatăm că acum condițiile sociale sunt diferite de ceea ce am întâlnit noi ca și experiența și uneori simțim că acest lucru ne depășește.

Totuși nu putem să ne prefacem că totul merge ca pe roate.

Ca el, adolescentul, este o persoană care nu mai are nevoie de ajutorul părinților și se poate descurca singur absolvind părinții de a se uita către el și către ceea ce simte el.

Se întâmplă ca uneori adolescenții să fie mai retrași, absorbiți de propria lor persoană pentru ca alteori acest lucru să ia forma unei nevoi de a fi subiect al unei activități sociale, de a ieși în față, de a fi recunoscut ca peroana. 

Adeseori această nevoie se manifestă prin tendință spre originalitate, spre a ieși din comun, manifestându-se adeseori zgomotos.

Uneori acest lucru poate duce și către comportamente deviante. 

Chiar dacă adolescenta înseamnă perioada în care tinerii încep să se despartă de părinții lor în căutarea propriei identități punându-se mare accent pe grupul de prieteni și pe căpătarea autonomiei, în aceste momente este destul de dificil să putem avea un dialog cu ei.

Este bine de știut că deși ei spun că nu ascultă, totuși influența sfaturilor venite din partea părinților este mare - de fapt au cea mai mare influiență dacă părinții vor ști cum să abordeze problema.

Categoric că nu vor arăta că a ajuns la ei mesajul pentru că altfel nu ar fi cool.

Dacă vom ști cum să comunicăm și să abordăm tinerii în această perioadă ca și părinți este mai puțin probabil că vor exista consecințe negative și că marile pericole cum ar fi drogurile, alcoolul să fie evitate astfel încît ei să poată avea în față o viață normală lipsită de rătăcirea prin întunericul adicțiilor de orice fel . 

Cercetările arată că mai mult de 50% din sfaturile pe care adolescenții le iau în considerare vin din partea părinților.

De aceea este bine să se știe că, deși școală, societatea în ansamblul ei au și ele un rol activ și important în ceea ce privește abordarea acestei probleme (aceea a consumului de droguri legale sau ilegale) în aceeași măsură și chiar mai mare este rolul dialogului între adolescent și părinți în ceea ce poate însemna prevenția ei.

Ei bine, o modalitate de a începe un dialog cu copilul dumneavoastră este de a utiliza acele momente "docile" în care comunicarea dintre dumneavoastră și adolescent este permeabilă iar asta asigură o receptivitate mare a mesajului pe care vreți să îl transmite-ți.

Ideea este de a utiliza o rampă de lansare pentru a începe o conversaţie despre droguri sau alcool.

Astfel că, pornind de la ce se întâmplă de exemplu cu diverse personaje sau figuri publice de genul actori, sportivi, profesioniști, rude sau colegi ei pot fi întrebați ce părere au despre asta și cum văd ei această problemă.
Arătați-vă deschiși la a împărtăși din experiențele și opiniile sale despre acest tip de subiect despre care discutați.

Apoi, spuneți ce simți dumneavoastră în legătură cu asta și ceea ce te așteptați de la el. Încercaţi să fiți cald, dar ferm. 

O altă modalitate de a ajunge la ei este aceea de a nu utiliza acel "trebuie" sau "așa să faci altfel……."

Ci de exemplu: "Eu nu încerc îți stric distracția. Te iubesc şi îmi doresc să rămâi sănătos. Cel mai bun mod de a face acest lucru este să stai complet departe de droguri şi alcool "

Sau "Îmi dau seama există o mulţime de ispite, mult mai multe ca atunci când eram de vârsta ta, însă știu că ești foarte inteligent și o persoană puternică și de aceea mă aştept să rămâi departe de ele indiferent de ce fac prietenii tăi".

Cu cât atitudinea dumneavoastră va fi mai critică și mai dezaprobatoare cu atât adolescentul va avea o atitudine de respringere și i se va părea mai atras de grupul "celor răi".

De aceea la fel de util este să îi încurajați să își cheme prienii acasă ca să îi cunoaște-ți și dumneavoastră.

Asta poate însemna și că, nu toți "ciudații" pe care îi vedem în compania copiilor noștri sunt chiar atât de periculoși, iar pentru adolescent ideea de a face parte dintr-o gașcă reprezintă numai o fază.

Adesea majoritatea adolescenților sunt destul de anxioși iar o modalitate utilă de a le scădea anxietatea este de a le cultiva respectul de sine astfel încât să poată să fie apți să facă față diferitelor încercări, evitând astfel să devină și mai anxioși sau violenți sau să recurgă la acele mijloace de evadare din realitate. 

Deși nu arată, au nevoie permanent ca părinții să fie alături de ei nu numai în momentele plăcute ci mai ales la nevoie indiferent de gravitatea lucrurilor.

La fel de important pentru adolescent este de a-i fi luate în serios grijile, evitând să râdem de ei sau să le spunem că sunt prea mici ca să se îngrijoreze într-o anume privință. 

Arătându-le că înțelegeți prin ce trec evitați astfel o blocare a comunicării (legăturii) cu adolescentul.

Îl puteți susține arătându-i că nu tot ce este la modă este și general valabil și că fiecare are talentul lui iar prin asta ei sunt unici și valoroși. 

Așa cum fiecare are nevoie de hrană emoțională nici ei nu sunt omiși.

Astfel că este foarte important (și nu numai la această vârstă) să puneți accentul pe ce este pozitiv, să îi apreciați pentru lucrurile pozitive pe care le fac indiferent că sunt de mică importanță sau nu.

La fel de important este de știut că ei au nevoie de a discuta cu alții și nu numai cu dumneavoastră - apartenența la grup, lucru care nu trebuie ignorant.

Putem avea grijă însă ca ei să aibă acces la informații clare și realiste despre droguri, alcool, relații și sex fără a ignora de exemplu ce știe deja astfel că, de exemplu, chiar dacă are multe informații despre ceea ce înseamnă a consuma alcool și consecințe nu ar strica să îi amintim că o persoană care a consumat alcool nu este la fel de în siguranță pe stradă așa cum este o persoană care nu a consumat alcool sau ca o fată care a consumat alcool are șanse mai mari să facă alegeri stupide sau să se ducă cu persoane necunoscute. 

Sau că a consuma droguri nu poți ști ce cumperi și ce efect vor avea asupra lor, și, în nici un caz unul din cele mai bune și, că, dacă nu s-a întîmplat nimic de prima dată nimeni nu garantează că a doua oară nu se va întâmpla.

În această etapă tinerii sunt tentați să testeze limitele încercând să modifice echilibrul de putere și autoritate în propria direcție, uneori recurgând la acțiuni ce îi pot pune în pericol. 

Totuși critica nu poate face decât să înăsprească comportamentul negativ în comparație cu iubirea, compasiunea, comunicarea cu ei.

Ceea ce ar avea drept consecință deschiderea lor către dumneavoastră dar și creșterea respectului de sine, încrederea și asumarea responsabilităților, chiar dacă acestea nu pot fi văzute decât în timp.
Nu ignorați spunându-vă că este doar un copil sau că treaba lui este doar aceea de a învăța ci oferiții oportunități de a vă ajuta în treburile casnice sau să participe la luarea deciziilor de familie.

Oferiții petrecerea unui timp de calitate și nu cantitate chiar dacă la vârsta aceasta sunt mai tentați și chiar este normal să își petreacă timpul cu prietenii.

Profitați ori de câte ori sunt acasă pentru construirea unei relații de calitate. 

Și să nu uităm că nimeni nu este perfect iar atunci când apar momentele de criză contrar zicalei "rufele se spală în familie" este important să știți că puteți cere și ajutor specializat

Iar asta nu va face din dumneavoastră o persoană mai slabă sau mai puțin importantă.

Din contra a cere de ajutor din timp este important deoarece se pot reduce "pagubele" ce se datorează întârzierii abordării problemei.

Cum de altfel nu sunt de neglijat nici "simptomele" pe care le pot manifesta tinerii și care pot să însemne că au nevoie de ajutor specializat.

De exemplu mari cantități de timp petrecute de unul singur, izolarea de familie și de prieteni, schimbări bruște în performanțele școlare, absenteism școlar, schimari drastice în starea de spirit sau comportament, lipsa de interes sau hobby-uri sociale.

Acestea însă neapărat trebuiesc încadrate și în context care poate fi nu numai un indicator de alarmă dar care poate apărea și în urma unei schimbări de domiciliu sau a unei modificări în situația familiară.
Cel mai important însă este comunicarea cu adolescentul precum și asigurarea acelui mediu în care să se simtă în siguranță astfel încât să poată spune ce îl preocupă.

5
Trecerea de la grădiniță la școală și cum ajutăm u...
Rolul tatălui în dezvoltarea psihologică a copiilo...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts