Pavor nocturn (teroare nocturnă)

Pavor nocturn (teroare nocturnă)

S-a liniștit casa! Stai pe întuneric cu o lămpită aprinsă în capul patului, neștiind ce să faci cu aceaste prețioase momente de "me time". Enumeri în gând posibilitățile: două cărți cu semnul uitat de cine știe când, împinse în spatele bibliotecii ca să nu ajungă copilul la ele; un film interesant pe care l-ai mai văzut dar de care ți s-a făcut "poftă " azi dimineață la cafea, când a fost shăruit de cineva. Nu ajungi la a treia opțiune pentru că monitorul de bebe se aprinde violent. De la stânga la dreapta luminițele o iau razna și un țipăt îți inundă urechea aproape adormită. Fugi cu dexteritatea unei gazele ocolind toate jucăriile de pe covor, deschizi precaut ușa ca să nu cumva să fie căzut copilul și să se îndrepte spre ușă. E în pat, nu a căzut. Aprinzi lumina pentru că nu înțelegi unde e inamicul. Copilul e ridicat în fund, e palid, țipă și se uită într-un punct fix; respiră greu, e transpirat și nu reușești să îl trezești.

Nu, nu este începutul unui ghost story reușit. E un episod din viața reală a unor oameni normali, ce implică un copil care suferă de "teroare nocturnă" și un părinte care rămâne marcat zile bune de intensitatea situației, de neputință și de griji.

Nu era pe lista mea de articole gândite pentru blog, dar e a doua oară când aud, de la persoane foarte apropiate cu copii până în 2 ani, de astfel de manifestări care pot speria orice părinte și ajung să fie încadrate ca și pavor nocturn.

Îngrijorarea mea este legată și de istoricul propriu de parasomnii (anomalii ale somnului), pentru că se pare că există șanse mai mari ca un copil să manifeste aceste simptome dacă unul dintre părinți are "la activ" manifestări de tipul parasomniilor. Iar eu în copilărie am avut câteva episoade de somnambulism, pe care le pot lega direct de perioade stresante sau de modificarea rutinei de somn (oră și locație) și paralizii în timpul somnului, în perioade de extenuare fizică.

Manifestările sunt destul de clare, dar nu foarte simple din punctul meu de vedere, pentru că deși se vorbește de apariția lor în timpul nopții, există cazuri în care, în urma deprivării de somn, a oboselii extreme și a unei crize de furie și plâns, astfel de fenomene pot să apară și în timpul zilei. De fapt denumirea pavor nocturn e improprie și cred că ar fi fost mult mai firesc să se numească "teroare în somn", asta pentru că pot apărea (demonstrat și susținut medical) și în timpul somnului de peste zi.

Vorbind despre somnul de peste zi, vreau să menționez și un tip de somn "autoprovocat" care poate apărea la capătul unui tantrum prelungit. Majoritatea mamelor au citit despre descoperirile esențiale legate de afectarea neuronală provocată de celebra metodă "cry it out". În mare copilul care e lăsat să plângă incontrolabil pe o perioadă mare de timp se epuizează până în punctul în care sistemul reacționează și intră într-o stare de "auto-liniștire " (somn forțat) pentru prevenirea deteriorării neuronale și conservarea energiei.

Nu am de gând să dezvolt ideea sau să vorbesc despre nevoile părinților care folosesc metoda "cry it out", dar vreau să atrag atenția asupra apariției simptomatologiei lui "pavor nocturn" după astfel de scene în care copilul este lăsat neconsolat să plângă pe o perioadă extinsă de timp. Intuiesc în cel puțin două cazuri care mi-au ajuns la urechi că aceasta a fost rădăcina manifestărilor de tip "teroare nocturnă " și spaimă a fost mult mai mare în cazul părinților cu pricina pentru că aceste manifestări au apărut în timpul zilei, nu păreau a fi legate de starea de somn sau nesomn și suspiciunile de afecțiune neurologică au planat luni de zile asupra lor, până la un diagnostic final.

Deci mare atenție la ce se petrece înainte de manifestări și cum gestionăm furia și plânsul copilului care depășește intensitatea și durata pe care le încadrăm ca fiind normale pentru copiii noștri.

E important ca ele să nu fie confundate cu tantrumurile și foarte important ca ele să fie urmate de un control neurologic, pentru a se elimina suspiciuni mult mai grave și debilitante, precum epilepsia. O diagnosticare corectă va ajuta să înțelegeți manifestările, să controlați apariția lor prin controlul factorilor favorizanți și să primiți un tratament corespunzător.

Să o luăm metodic pentru a avea un tablou clinic al afecțiunii, cauzelor și tratamentelor recomandate.

Cum se manifestă copilul în cazurile de pavor nocturn?

 • Țipă sau plânge dintr-odată.
 • Pare speriat și este palid.
 • Are manifestari violente. Se poate zbate violent sau apuca lucruri de lângă el pe care le aruncă.
 • Te strigă, dar nu te vede și nu poate fi consolat sau trezit.
 • Respiră greu, transpiră și se uită fix, cu ochii larg deschiși.

Se pare că debutul are loc în jurul vârstei de 18 luni și dispare spontan în adolescență. Totuși regula nu e bătută în cuie, astfel de manifestări putând apărea chiar și la maturitate, cronicizându-se, sau înainte de vârsta de 18 luni. De obicei se manifestă în prima treime a nopții, în timpul somnului prin trezirea bruscă cu țipete de panică, asociate cu frică și fenomene precum creșterea frecvenței cardiace și respiratorii și durează între 1 și 20 min.

Pavor nocturn este o formă de anomalie a somnului sau parasomnie. Somnambulismul, coșmarurile, paralizia în somn, disfuncțiile de comportament în timpul somnului, agresiunile în somn sau sexsomnia sunt și ele forme de parasomnii.

Menționez tipurile de parasomnii existente pentru că s-a demonstrat existența transmiterii genetice în cazul acestora. Deci dacă ați suferit de una dintre parasomniile despre care am vorbit mai sus, atunci sunt șanse ca și copilul să prezinte o formă de parasomnie. Nu e obligatoriu însă; nici să sufere de parasomnie și nici să suferiți de vină - în cazul în care s-a transmis deja. Ultima nu e nici obligatorie, nici indicată.

Ce se întâmplă de fapt în timpul somnului?

În fiecare noapte creierul trece prin cinci etape ale somnului, primele patru făcând parte din somnul NREM (non rapid eye movement), iar ultima reprezentând-o somnul REM (rapid eye movement). Durata acestor etape este de aproape 90-110 minute, așa că vorbim despre cinci cicluri complete de somn pentru o perioadă de 8 ore de somn.

 1. În prima etapă somnul este unul foarte uşor. Se pierde tonusul muscular ceea ce poate cauza spasme și pot apărea halucinații hipnagogice. Această etapă face tranziția de la starea de veghe la cea de somn și poate dura între 5 şi 10 minute.
 2. În a doua etapă, cu toate că undele creierului și reduc frecvența tot mai mult, ele produc mici explozii de unde rapide şi ritmice cunoscute sub numele de unde sigma. Etapa ocupă aproximativ 45-55% din somnul total al unui adult.
 3. A treia etapă marchează începutul somnului adânc. Din această etapă este greu să te trezești, iar atunci când o faci te vei simți confuz preț de câteva minute. Undele creierului scad până la undele delta ce au cea mai mică frecvență pe care o veți experimenta. În această etapă pot apărea parasomniile, spaimele nocturne și somnambulismul.
 4. A patra etapă e asemănătoare etapei a treia și este reprezentată tot de somnul adânc, dar această etapă reîncarcă cu energie atât fizică, cât și mentală și cine sare peste această etapă nu va fi odihnit de dimineață.
 5. Etapa a cincea este etapa visării. Ea e caracterizată de mișcările rapide ale ochilor (REM), o rată crescută a respirației și o activitate crescută a creierului.

Anomaliile somnului au loc în starea de tranziție dintre somn către trezire, de la starea de veghe către somn, în timpul somnului profund sau în timpul somnului REM. Ele pot implica comportamente complexe, percepții distorsionate, emoții puternice și experiențe fiziologice de tipul răspunsului "luptă sau fugi". Evenimentele acestea au loc atunci când mai multe stări de conștiință sunt prezente în același timp; un copil aflat în această stare nu visează și nu este nici treaz.

Care sunt cauzele spaimelor din timpul somnului?

Predispoziția genetică de care am vorbit deja și care mă sperie și pe mine. Părinții care au suferit la rândul lor de spaime în timpul somnului, somnambulism sau vorbesc în somn pot avea copii care prezintă anomalii ale somnului.

Cercetarea medicală indică ca și cauză posibilă în cazul copiilor mici lipsă de dezvoltare suficientă a sistemului nervos. Simptomatologia ar fi în legătură cu această cauză una absolut firească și manifestările vor dispărea odată cu măturarea sistemului nervos.

În baza observațiilor, teroarea nocturnă pare a fi legată de modificări în rutina zilnică, rutina somnului, modificări sau un grad de stres ridicat în cadrul familial sau atunci când un copil este bolnav. (Deseori a fost legat de episoade febrile)

Au mai fost asociate de diverse etape de dezvoltare impusă, la copiii foarte mici care sunt învățați să facă la oliță sau să dezvolte abilitați corespunzătoare unei vârste mai mari. Deși nu s-a demonstrat această asociere, cred că ar putea fi încadrată tot la situațiile generatoare de stres intens.

Un lucru care mai merită menționat este ca ulterior în viața aceste manifestări nu s-a descoperit a fi legate de vreo afecțiune psihiatrică sau psihologică. Par a marca o etapă scurtă din viața copilului și în general nu se cronicizează. În ceea ce privește adultul - cauzele, tratamentul și întreaga patologie comportă modificări majore și nu voi trata subiectul acesta aici.

Ce să faci și ce să nu faci în timpul unei astfel de crize nocturne (sau diurne)?

Nu trezești copilul. Trezirea copilului care suferă de anomalii ale somnului nu este recomandată. Dezorientarea și confuzia vor fi foarte mari și pot provoca la rândul lor stres și reacții neobișnuite.

Ești prezent și protector. Nu se lăsă copilul singur atâta vreme cât manifestările au loc și se îndepărtează orice ar putea să îl pună în pericol. Se pot pune perne pe lângă el pentru a nu cădea din pat, se iau jucăriile sau orice alte obiecte cu care s-ar putea lovi, etc. Îl poți ghida către pat înapoi dacă s-a dat jos în timpul manifestărilor. Se recomandă intervenția doar atunci când lipsa ei ar duce la rănirea copilului.

Observă copilul și vezi ce funcționează și ce nu. Că de obicei nu există rețeta universală. Copilul poate reacționa bine la vocea caldă a mamei și la atingere sau din contră, aceasta poate să îi intensifice starea de spaimă. Având în vedere că aceste stări de spaimă au o oarecare recurentă, este bine să învățați din ele pentru a putea avea o intervenție mai bună următoarea dată.

Nu iei copilul la întrebări dimineața. Spaimele nopții nu sunt provocate de coșmaruri. Precum am scris mai sus, copilul e în același timp și treaz și adormit. Nu are deci acces la vreo amintire care să fi fost cauzatoare de spaime. De aceea nu este recomandat să discutați cu copilul a doua zi despre ce a făcut în noaptea anterioară și ce era în mintea lui. Nu vă va putea răspunde și se poate îngrijora, respectiv anxieta cu privire la ce se întâmplă cu el noaptea. Stresul fiind cauzatorul nr.1 nu cred că e cazul să îl stimulăm în plus.

Asigură-te că a dormit destul, are o rutină bună de somn și de activități și că înțelege ce anume se întâmplă în legătură cu evenimentele sau persoanele noi din viața sa.

Fenomenul poate ține de la declanșare câteva nopți la rând, iar ora pare a fi cam aceeași. De aceea există specialiști care sugerează anticiparea evenimentelor:

 • Dacă ora poate fi anticipată estimativ, poți merge lângă el cu 15-30 de minute înainte
 • Îl poți trezi și duce la baie sau să îi oferi o cană cu apă. Personal chestia asta cu trezitul nu îmi place cum sună, pentru că dacă vorbim de sistem nervos nematurat, nu face decât să întârzie manifestarea; dacă vorbim de suprastimulare, mai adaugă încă o stimulare la pachet și efectul e doar întârziat; doar dacă e vorba de anxietate, faptul că o vede pe mama lângă el și îi aude vocea ar putea aduce beneficii, după părerea mea. Precum am mai zis, trebuie observat copilul, cauzele și reacțiile.

Alte recomandări care te vor ajuta:

 • Încearcă să respiri adânc, să te detașezi de manifestări și să încerci să percepi care ar putea fi cauzele ce contribuie la apariția simptomelor. De ce acum? Ce s-a schimbat? Ce a intervenit? Cum este diferită perioada asta de alta? Ce e nou în viața lui?
 • Încearcă să nu te împovărezi cu acest diagnostic. Dacă predispoziția e moștenită, nu este vina ta, precum nu a fost nici a părinților tăi. Dacă v-ați mutat în casa nouă sau ai fost nevoită să îi schimbi grădinița, locul de joacă sau rutina în orice mod, încearcă să îi netezești adaptarea sau să îi prezinți modalități de a face față stresului(copilul copie inclusiv mecanismele de coping). Încearcă să lucrezi asupra prorpiului tău nivel de stres și vezi ce funcționează pentru tine. Acum e momentul pentru soluții, nu pentru învinovățire. Vina blochează; copiii beneficiază de pe urma contactului cu modele funcționale.
 • Amintește-ți că experimentarea acestor spaime nocturne e mai dificilă pentru observator decât pentru cel care le trăiește. Există cercetări care arată clar că acești copii nu au amintiri legate de momentele de spaimă și nu suferă fizic (dacă sunt protejați) sau psihic în urma lor.

Repet recomandarea de a consulta un medic pentru confirmarea sau infirmarea unui diagnostic de pavor nocturn. Orice diagnosticare nemedicală poate avea consecințe negative și deși nu avem un sistem medical ideal, avem medici informați și experimentați la care e cazul să apelăm când de noi depinde sănătatea și viitorul unui copil. Internetul oferă posibilități. Pentru diagnostice clare și tratamente apelam la oamenii care au studiat ani de zile un domeniu și s-au întâlnit cu cazuistica similară.

Sper să fi fost de ajutor cu informațiile și recomandările și vă doresc cu mult drag nopți liniștite!

4
Tal valg - un diagnostic care m-a speriat
Oamenii care dispar fără un cuvânt - un fenomen ca...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts