Riscurile psihologice ale sarcinii întâmplătoare la adolescente

Riscurile psihologice ale sarcinii întîmplătoare la adolescente

Chiar dacă astăzi auzim mai degrabă vorbindu-se despre riscurile și consecințele consumului de droguri și etnobotanice, o altă problemă este reprezentată de apariția unei sarcini neplanificate, cu consecințe psihologice majore pentru adolescență în cauză dar și pentru copil în aceeași măsură.

Tendința este, de regulă, de a stigmatiza, de a acuza fără, însă, a se ține cont de persoana în cauză, fără a încerca măcar să ne uităm în sufletul și așa rănit al tinerei mămici intrată în viață pășind pragul maturității mult prea repede.

Adeseori, aceste sarcini sunt neplanificate, ele apărând din pură întâmplare, bazate pe lipsa de experiență sexuală și informare.

Principalele motive de sarcină la fetele adolescente sunt: lipsa de educație sexuală eficientă, utilizarea inconsecvență a contraceptivelor sau actul sexual nedorit. Pot exista cazuri în care acestea sunt, pur și simplu, victime ale unei libertăți sexuale prost-înțelese.

Riscul mare îl prezintă lipsa îngrijirii medicale, dar și lipsa susținerii psihologice, ceea ce poate avea drept repercursiune nu numai asupra mamei, dar și asupra copilului.

Pornind de la faptul că adolescența descoperă prea târziu sarcina, riscul consumului de tutun, droguri, alcool, riscul provocării de avort sau depresia pot provoca cele mai sumbre urmări atât asupra adolescenței, cât și asupra fătului.

Bineînțeles că un rol important îl joacă prevenirea acestor evenimente și, de aceea, este fundamentală relația cu părinții, școală, accesul la mijloacele de informare și prevenire a sarcinii, dar și a bolilor cu transmitere sexuală.

Sarcina la adolescente este un moment de răscruce deoarece acestea sunt îngrijorate și în același timp speriate de reacția părinților, colegilor, prietenilor sau chiar a partenerului.

Adesea, tatăl copilului o părăsește pe tânăra mămică, iar aceasta se poate confrunta cu renunțarea la studii, dar și cu lipsa perspectivei de a găsi o sursă de întreținere. Astfel, se poate facilita foarte ușor instalarea depresiei și constituirea unei gândiri de tip eșec în viață, atunci când ea este abia la început de drum.

Sarcina la adolescente este un moment de tranziție dramatic ce face trecerea de la statutul de copil (adolescentă) la cel de femeie și automat la acela de mamă.

Sentimentul de sine și al identității la femeia care urmează să devină mama este în plină schimbare, iar la adolescența acesta se grefează deja pe ceva ce este destul de confuz, în plină construire, creând și mai multă confuzie și alterând funcționalitatea psihică normală - când alte fete de vârsta ei ies la un suc, ea va trebui să facă lucruri ce țin de vârstă adultă.

Efectele sarcinii la adolescente pot fi devastatoare în ceea ce o privește pe viitoarea mămică dacă ea nu este sprijinită de familie și de societate. De exemplu: riscul apariției depresiei postnatale este mai mare la această vârstă comparativ cu vârsta adultă.

Deoarece de cele mai multe ori acestea sunt singure, confuze și au nevoie de îndrumare și sprijin este esențial ca sprijinul și consilierea tinerei mămici, să fie acordată pe toată perioada sarcinii, dar și după deoarece aceasta are în vedere susținerea tinerei mame la noul stil de viață.

În acestea cazuri este recomandată terapia de familie pentru ca cei din jur să învețe să accepte situația și să acorde sprijin mamei.

Fără sprijin și înțelegere tânăra mămică poate păși cu stângul în viață, ajungând să creadă că destinul ei este unul nefericit, plin de necazuri și că maternitatea este o povară.

16
De ce să merg la psiholog?
Toleranța ne ajută să acceptăm ceea ce nu putem sc...

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/