Rolul tatălui în dezvoltarea psihologică a copiilor

Rolul tatălui în dezvoltarea psihologică a copiilor

Până secolul trecut, în dezvoltarea psihologică a copilului accentul era pus în general pe rolul mamei; studiile recente pun în evidență și rolul tatălui, al ambilor părinți deopotrivă în dezvoltarea lui. Rolul biologic, dar și cel psihologic, al tatălui au o importanță majoră pentru bună dezvoltare și creștere a copilului. 

Așa cum din primele luni de viață intrauterină copilul recunoaște glasul tatălui și reacționează pe măsură, așa și pe parcursul vieții de după naștere, copii reacționează la prezența tatului în viața lor. Dacă în primul an de viață al copilului, tatăl are un rol mai mult indirect prin suportul oferit mamei, prezența susținătoare a tatălui pe parcursul vieții este crucială pentru copil deoarece acesta "suferă" în funcție de calitatea susținerii oferită de tată. 

Chiar din primul an de viață prezența tatălui începe să capete o mai mare importanță ajungând să aibă un rol activ în dezvoltarea psihologică echilibrată a copilului. Astfel, tatăl este prima persoană care ajută copilul să se desprindă din unitatea pe care o formează cu mama și să se pregătească pentru ieșirea în social. Tot tatăl este cel care trebuie să pună limite, să îl obișnuiască pe copil să respecte reguli și chiar să îi interzică anumite lucruri. Evident totul cu măsură, justificat și echilibrat. 

Absența, într-un mod sau altul, fie absența fizică dar și cea rezultată din neimplicarea în acest rol, ascunsă în spatele lui "eu mă duc la serviciu și vin seara prea obosit ca să mai pot face și asta" sau "are cine să se ocupe de educația lui" duc bineînțeles la un eșec iar copilul poate învăța că nu trebuie să respecte nici o regulă, că nu are nici o responsabilitate, nici o limită. La capătul opus prea multă autoritate poate inhiba copilul riscând ca acesta să devină prea rigid și limitat.

Tatăl joacă un rol important și în stabilirea identității sexuale, astfel că pentru băieți este foarte important în validarea masculinității - niciodată o femeie nu poate învăța un băiat cum să fie bărbat. Pentru asta este nevoie de prezența efectivă a tatălui și de a petrece timp în diverse activități împreună cu fiul lui. Absența acestuia va avea drept consecință faptul că ei vor fi agitați, nesiguri, temători, impulsivi.

Bineînțeles tata are și rolul de a fi modelul de soț în cuplu, astfel că dacă el a avut un comportament agresiv față de soția lui, cel mai probabil și fiul poate pune în joc același lucru față de partenera sa. Ca și în cazul băieților, tatăl deține un rol important în formarea identității de rol a fetelor. Prin validarea calităților feminine, ele vor deveni mai încrezătoare, se vor simți valoroase, vor avea o stimă de sine ridicată, vor fi sigure pe ele.

Desigur și aici este importantă imaginea pe care fetițele și-o vor construi despre bărbați (tatăl fiind primul bărbat cu care intră în contact fetițele) și despre rolul lor în alegerea viitorului partener de cuplu. În cazul unei imagini negative ele vor avea o părere negativă generală despre bărbați afectând astfel relațiile de cuplu.

În dezvoltarea copilului, pe lângă influențele educative ale mamei, vin în completare cele ale tatălui astfel că dacă tatăl lipsește, lucrul acesta poate fi comparat cu un puzzle din care lipsește ceva ca să alcătuiască un tot unitar pentru ca un copil să se poată dezvolta armonios.

Și dacă am vorbit despre rolul tatălui în dezvoltarea copiilor nu trebuie uitat că el se află în egală măsură la fel de important ca cel al mamei iar o coordonare armonioasă ce presupune înțelegere și respect între ambii parteneri nu pot face decât să aibă efecte pozitive și sănătoase psihologic în viața copilului lor.

4
Părinții în relație cu adolescenții lor
Să nu fim absenți în prezența copilului nostru

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/