Tu știi care sunt nevoile reale are copilului tău?

Tu stii care sunt nevoile reale are copilului tau?

Reiau un articol scris de mine pentru *Psihologi pentru Părinți* pentru că deseori mă întorc la el ca la un element de bază al fundației *familiei*, atunci când sunt solicitată de un părinte în legătură cu gestionarea unor situații ce îi privesc pe copiii lor.

Dacă ar fi să dau un singur sfat unui părinte aflat la început de drum sau care vrea să își continue drumul altfel, acela ar fi că este esențial pentru relația părinte - copil să înțeleagă diferența dintre nevoile reale, autentice ale copilului și dorințele sale. Nevoile trebuie satisfăcute, ele sunt diferite de dorințe, care vor trebui satisfăcute doar într-o oarecare măsură (măsura stabilită de valorile și standardele proprii fiecărei familii). În acest scop consider că este necesară definirea clară a acestor nevoi.

Piramida lui Abraham Maslow

Așa am ajuns cu mintea la Maslow și a sa piramidă, care mi s-a părut revoluționară la momentul primei întâlniri și deosebit de semnificativă în căutarea mea de astăzi. Piramida lui Maslow prezintă o împărțire a nevoilor, plecând de la cele fundamentale, fără de care nu putem exista și ajungând până la autorealizare, fără de care nu putem ființa. Ideal ar fi ca toate nevoile să fie satisfăcute de jos în sus. Un plafon atins de nevoi satisfăcute face trecerea către următorul nivel de nevoi care se vor cere a fi satisfăcute. Sunt însă situații în care apar compensări ale unor nevoi incomplet satisfăcute de pe palierul anterior.

Primul nivel este reprezentat de nevoile fiziologice și orice părinte știe care sunt acestea: hrană, somn, ș.a.m.d.. Deși cunoscute și recunoscute în copil, uneori și aceste nevoi sunt satisfăcute doar într-o oarecare măsură. Sunt mama și m-am izbit de sfaturi, inclusiv din partea pediatrilor, în privința alăptării la maxim 3 ore și deci nu atunci când sunt semne că i-ar fi foame copilului; în privința somnului am primit sfaturi de a trezi copilul dacă doarme mai mult de 3-4 ore, pentru a nu se deshidrata. Am auzit de părinți care fac program copiilor de masă, somn și chiar program privind nevoile de excreție. De aceea vreau să vorbim despre aceste nevoi, pe care țin să le departajăm clar de "dorință" și "moft", asta dacă vrem să înțelegem în mod real copilul. De aceea este deosebit de important să fim observatori fini ai copiilor, care în lipsa limbajului, găsesc tot felul de modalități prin care ni se comunică.

Al doilea nivel de nevoi se referă la cele legate de siguranță și securitate. Un copil își privește părintele plecând pe ușă și plânge, neștiind că sau dacă acesta se va întoarce - aceasta este o scenă cunoscută și ea apare în legătură cu nevoia copilului de protecție și siguranță, ea fiindu-i asigurată din start de părinte. Lipsa părintelui creează teama și confuzie. În același timp această nevoie de siguranță e satisfăcută în primele luni ale vieții copilului prin atașarea la sân. Astfel se recrează condițiile inițiale de căldură, hrană și bătăile inimii mamei, cu care copilul este familiarizat din uter. Uneori bebelușii pot solicita atașarea foarte des după o nașterea dificilă, spaime sau confuzie trăite în decursul unei zile, modificări în mediul familiar, suprastimulare sau suprasolicitare. Copiii mai mari se pot teme că vor pierde dragostea părintelui, că vor fi pedepsiți sau că vor fi lăsați singuri, departe de părinți. De aceea e important ca educația să fie gândită în așa fel încât să nu priveze copilul de siguranță și protecția de care are nevoie. Un început securizant este garantul unei bune adaptări la lume și viața. Gabor Maté susținea într-o conferință ca pentru orice individ există vindecare, dacă li se dă șansa unei relații de dragoste necondiționată. În exemplul oferit de el vorbește despre un copil care fusese dorit și iubit necondiționat de mama sa foarte săracă. La vârsta de 11 luni, mama decedează și el ajunge în orfelinat, trece prin numeroase orfelinate, familii adoptive, evenimente traumatice și totuși el reușește de fiecare dată să iasă bine din ele și își construiește viața în mod optimist, reușind să ajungă un adult cu familie și carieră. Iată cum o conexiune autentică și dragostea necondiționată realmente "învinge tot".

Nevoia de apartenență este și ea una dintre cele mai acut trăite și resimțite în copilărie. Noi oamenii suntem o specie gregară, prin urmare copilul are nevoie să aparțină unei familii, unui grup, să fie integrat și să fie asigurat că el este și va fi membru al familiei necondiționat. Frica de a fi abandonat este o frică comună a copiilor, chiar și în cazul celor securizați de către părinți. De aceea e recomandat ca evenimentele care afectează mediul familial să fie discutate și cu copiii, atât privind evenimentele fericite, cât și pe cele mai puțin fericite. Dolto spunea că pe un copil nu trebuie să îl tratezi ca și cum ar fi un membru patruped al familiei. Pentru că doar unui patruped nu ar avea sens să îi explici ce ți s-a întâmplat când ești atât de trist. Cu toate astea chiar și un patruped îți va simți tristețea. Copilul nu numai că va simți că ceva este schimbat, dar pentru că nu se vorbești cu el și nu reușește să înțeleagă sursa tristeții; mai mult, observă că este izolat și că privirea îi este evitată, va ajunge la concluzia că el a greșit și că el este cauza acestei tristeți.

Nevoia de respect și stima de sine. Dolto spune "respectă în copilul de astăzi adultul de mâine". Ca adulți știm că avem nevoie de respect din partea celor din jurul nostru în privința alegerilor noastre, a capacităților și a manifestării acestora în muncă și creațiile noastre. Autorespectul și stima de sine sunt esențiale pentru a ajunge să câștigăm respectul celorlalți și stau la baza reușitei sociale. Ce înseamnă de fapt să respectăm copilul? Cred că trebuie în primul rând să îi respectăm unicitatea. Chiar dacă un copil seamănă cu tată, cu mama sau bunicul, el nu este unul dintre aceștia. El este o ființă distinctă căreia trebuie să i se permită să se manifeste și să se dezvolte în ritmul său. Trebuie respectată în primul rând copilăria, pentru că facem parte dintr-o societate care cere progres și susține efortul de la vârsta cât mai mică, iar asta ne "fură" copilăria copiilor noștri. Copilăria este o perioadă atât de scurtă și de frumoasă, la ale cărei clipe ne reîntoarcem în toate celelalte etape ale vieții, ca spre o oază de liniște și de siguranță. Pentru a avea amintiri din copilărie care să ne ostoiască setea de tinerețe, frumusețe și energie, trebuie să le creăm. Copilul este un individ care se naște din dorința mamei, a tatălui și a sa, spunea tot Dolto. El se naște cu un destin și un sens și noi avem rolul să îl ghidam spre a-l găsi și împlini singur. Un copil care nu este înțeles așa cum este el de fapt, își va ascunde "unicitatea" care nu îi este acceptată și nu va avea acces nici la calitățile și potentele care se nasc împreună cu ea.

Nevoile de cunoaștere sunt nevoi pe care le recunoaștem, noi înșine și societatea, iar marea majoritatea a părinților își asumă rolul de educator, satisfăcând în parte aceste nevoi. Copilul are nevoie să descopere, să exploreze, să cunoască și să înțeleagă. Are de asemenea nevoie de cuvinte pentru a i se defini sau clarifica și stările sale. E bine ca adultul să "numească" starea, activitatea sau emoția trăită de copil. Nevoia de explorare și descoperire fiind satisfăcută, va deschide mintea copilului către nou, către încercări și îl va face flexibil. Nevoia de cunoaștere nesatisfăcută poate duce la confuzie și crize de identitate. Nu trebuie neglijat că adultul de mâine se va confrunta cu schimbări, provocări și pregătit pentru diferite domenii. Pentru a le face față, el nu trebuie să fie rigid și plafonat, ci flexibil și dispus să învețe și să cunoască.

Nevoile estetice se referă la nevoile umane de a se conecta sau re-conecta la frumusețea naturii și a naturalului. Aceste nevoi sunt greu de satisfăcut într-o societate atât de deconectată de la natură și susținătoare a progresului tehnologic creator de artificial. Natura către care simțim acut nevoie de conectare se află în mediul din jurul nostru, cu frumusețea și splendoarea ei în stare pură, nealterată și deosebit de armonioasă. Ele nu încântă doar ochiul, ci toate simțurile și spiritul. Inspiră și împacă omul modern atât de sfâșiat de luptele sale interioare și exterioare. Copiii iubesc natura. Un copil îmbrățișând un copac sau șoptindu-i unei flori că e frumoasă și o iubește este ceva magic și autentic. Din punctul acesta de vedere, precum spunea Willy Barral, e cazul să nu uităm că și "copilul este un educator al părintelui". De la copiii noștri putem să învățăm să fim autentici în interacțiunea cu natura și cu noi înșine.

Nevoile de dezvoltare, împlinire și fericire. Omul nu trebuie să se mulțumească cu puțin pentru că el nu este "puțin" și nici creat pentru a fi. Destinul unui om, după părerea mea, este o cale pe care și-o construiește cu ajutorul resurselor și calităților lui, singurul "dat" din viața sa. Pentru a ajunge la ele, pentru a se putea dezvolta și construi către a fi împlinit, el are nevoie de o bază de valori și susținere necondiționată, acel început bun care "prevestește" o viață bună ca și adult. Pentru ca un adult să se dezvolte echilibrat și constant și să aibă împliniri, el trebuie ca și copil să fie văzut, înțeles și susținut. Căutarea adevăratelor lui valori și resurse trebuie să fie stimulată de părinți. Alegerea unei căi de urmat pentru copil de către părinte omoară spiritul și devitalizează viitorul adult.

Nevoile de transcendență sunt nevoile spirituale. Despre acestea se spune că, odată satisfăcute, duc către o altă treaptă a ființei umane, de pe care individul poate vedea resursele celorlalți și îndrepta către punerea lor în act către un "bine" al umanității. Aceste nevoi de sens suprem cer satisfacerea de la vârste timpurii. Părinții trebuie să ghideze copiii pe calea căutării lor de sens și să susțină punerea în act a creativității acestora și să îi îndrepte către cunoaștere, spre a-și face propriile alegeri.

2
Cine o dă în mintea copiilor, departe ajunge!
De ce am ales să fac mai mulți copii?

Postari Asemanatoare

 

Comentarii

Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
In acest moment articolul nu are nici un comentariu. Fii primul care scrie unul!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

Cron Job Starts