10 sfaturi de sănătate și nutriție pentru longevitate!

10 sfaturi de sănătate și nutriție pentru longevitate!

Este foarte dificil să creăm o imagine clară când e vorbă de sănătate și nutriție, datorită diferitelor păreri, chiar și din partea experților în domeniu.

Cu tote acestea, există sfaturi băzate pe cercetare care pot ajuta mult dacă sunt respectate:

1. Evitați mâncarea procesată

De obicei, sunt sărace în fibre, proteine și micro-nutrienți, dar bogate în ingrediente nesănătoase, cum ar fi zahăr adăugat și boabe rafinate. Astfel, acestea furnizează calorii multe dar fără valoare nutritivă. Aceste alimente au fost concepute pentru a declanșa centrele de plăcere, așa că păcălesc creierul în supraalimentare - chiar promovând dependența de alimente la unii oameni [1].

2. Mâncați fructe și legume

Legumele și fructele sunt bogate cu fibre prebiotice, vitamine, minerale și mulți antioxidanți. Studiile arată că persoanele care consumă mai multe legume și fructe trăiesc mai mult și au un risc mai mic de boli cardiovasculare, diabet de tip 2, obezitate etc [2]

3. Mâncați pești bogați în grășime

Peștele este o sursă excelentă de proteine de înaltă calitate și grăsimi sănătoase. Studiile arată că persoanele care mănâncă mai mult pește au un risc mai mic de mai multe afecțiuni, inclusiv boli cardiovasculare, demență și depresie [3].

4. Beți mai multă apă

70% din masa totală a corpului este alcătuită din apă. Apa nu este necesară doar pentru hidratarea fiecăreia dintre celulele, ci este mediul intern în care se vor dizolva toate substanțele solubile din organism. Transportă substanțele nutritive în organism. Reprezintă un produs indispensabil vieții cu rol esențial în desfășurarea fiziologică a proceselor metabolice din organism. Un studiu a remarcat că poate crește metabolismul cu 24-30% în 1-1½ ore. Aceasta poate însemna 96 de calorii suplimentare arse dacă bem aprox. 2 litri de apă pe zi [4].

5. Mâncați zahar mai moderat și nu evitați bauturi racoritoare

Adaosul de zahăr este unul dintre cele mai grave pericol din dieta modernă, deoarece cantitățile mari pot dăuna sănătății metabolice Aportul ridicat de zahăr este legat de numeroase afecțiuni, incluzând obezitatea, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și multe forme de cancer Băuturile cu zahăr provoacă tulburări semnificative în corp. Acest lucru se datorează faptului că creierul nu măsoară caloriile din zahărul lichid la fel cum se întâmplă în cazul alimentelor solide [5].

6. Consumați proteine de calitate

Proteina reprezintă componenta principală structurală a celulelor vii, a țesutului muscular, a organelor. Mâncarea suficientă de proteină este vitală pentru o sănătate optimă. Se găsesc în multe tipuri de alimente, dar în principal în carne, ou, lapte și pește. În cantități mai mici, în fasole, semințe și legume. De asemenea, s-a demonstrat că un aport suficient de proteine scade nivelul glicemiei și al tensiunii arteriale [6].

7. Activitate fizică

Pentru persoanele adulte sănătoase cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, obiectivul recomandat constă în a desfășura minimum 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată 5 zile pe săptămână. Este deosebit de eficientă la reducerea grăsimii din zona taliei [7]. Se obține astfel un risc redus de boli cardiovasculare, menținerea funcțiilor metabolice și o incidență scăzută a diabetului de tip II, a obezității și căderea riscului apariției anumitor tipuri de cancer, precum cancerul mamar, de prostată și de colon.

8. Dormiți suficient

Importanța unui somn de calitate suficient nu poate fi supraevaluată. Somnul slab poate determina rezistența la insulină, poate perturba hormonii poftei de mâncare și poate reduce performanța fizică și psihică [8]. Mai mult, somnul slab este unul dintre cei mai puternici factori de risc individuali pentru creșterea în greutate și obezitate.

9. Opriți-vă de fumat, beți cu moderație

Dacă fumați sau abuzați de droguri, abordați mai întâi aceste probleme. Dieta și exercițiile fizice pot aștepta. Dacă beți alcool, fă-ți cu moderație și ia-ți în considerare evitarea completă a acestuia dacă aveți tendința să beți prea mult.

10. Dați importanță la relațiile dvs

Relațiile sociale sunt incredibil de importante nu numai pentru bunăstarea mentală, ci și pentru sănătatea fizică. Studiile arată că persoanele care au prieteni apropiați și familie sunt mai sănătoase și trăiesc mult mai mult [9].

Concluzie:

Câțiva pași simpli pot duce mult spre îmbunătățirea alimentației și a sănătății. Totuși, dacă încercați să duceți o viață mai sănătoasă, nu vă concentrați doar pe alimentele pe care le mâncați. Activitate fizică, somnul și relațiile sociale sunt, de asemenea, importante. Cu sfaturile de mai sus, este mai ușor să vă faceți corpul să se simtă excelent în fiecare zi!

  3
  Ce e mai sănătos de consumat: suc de fructe sau fr...

  Postari Asemanatoare

   

  Comentarii 1

  Doar utilizatorii inregistrati pot adauga comentarii la articolele din site! Inregistreaza-te sau daca ai deja un cont Autentifica-te
  Alexandru Ricu pe Miercuri, 26 Ianuarie 2022 23:20

  Cred ca articolul ar trebui completat cu inca un sfat important pentru 2022, si anume evitarea alcoolului la volan.
  Din punctul multora de vedere, alcoolul la volan in 2022 ar trebui să nu mai fie o chestiune asupra căreia să ne informăm. Cred însă că este un subiect care trebuie mereu analizat și cu care să fii la curent. Este deja cunoscut că a bea și a conduce pe drumurile publice este o acțiune aspru sancționată de către organele abilitate.

  Daca este de ajutor, pun aici un link unde cititorul poate gasi toate informatiile utile https://avoalcool.ro/alcool-la-volan-2022-pedeapsa-in-functie-de-alcoolemie/

  0
  Cred ca articolul ar trebui completat cu inca un sfat important pentru 2022, si anume evitarea alcoolului la volan. Din punctul multora de vedere, alcoolul la volan in 2022 ar trebui să nu mai fie o chestiune asupra căreia să ne informăm. Cred însă că este un subiect care trebuie mereu analizat și cu care să fii la curent. Este deja cunoscut că a bea și a conduce pe drumurile publice este o acțiune aspru sancționată de către organele abilitate. Daca este de ajutor, pun aici un link unde cititorul poate gasi toate informatiile utile https://avoalcool.ro/alcool-la-volan-2022-pedeapsa-in-functie-de-alcoolemie/

  By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.site4all.ro/

  Cron Job Starts